Hoppa till huvudinnehåll

FFC om det låsta läget på arbetsmarknaden: Nu krävs solidaritet!

Jarkko Eloranta, FFC
FFC:s ordförande Jarkko Eloranta Jarkko Eloranta, FFC Bild: Lehtikuva Jarkko Eloranta,Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC

Ledningen för fackcentralen FFC:s samtliga medlemsförbund samlades i Helsingfors på fredagen för att dryfta det fastlåsta läget på arbetsmarknaden just nu, och skapa optimism i de egna lägren.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta krävde som väntat i sitt tal att regeringen drar tillbaka sitt lagförslag om att försvaga uppsägningsskyddet för anställda i mindre företag. Han försvarade de politiska strejkerna så här:

- Alla kanske inte förstår vad det handlar om, men det handlar om solidaritet. Att åsamka en av oss skada, är att åsamka oss alla skada.

Allas rättigheter lika viktiga

Facket försvarar allas rättigheter jämlikt, också rättigheterna för anställda i mindre företag. Därför kräver vi att regeringen helt och hållet backar från sitt förslag, inte bara ändrar på det, som den gjort nu.

Eloranta hyllade alla dem som deltagit i en politisk strejk - och hela salen applåderade.

ffc
Servicefacket Pams Ann Selin och Livsmedelsförbundets Veli-Matti Kuntonen ffc Bild: Lehtikuva Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC

Exporten störs från och med måndagen

På fredagen sällade sig också Sjömansunionen till de fackföreningar som hotar med kampåtgärder om regeringen inte drar tillbaka sitt förslag. Unionen har 9 500 medlemmar. De arbetar huvudsakligen inom sjö- och insjötrafik.

Bil- och transportarbetarförbundet AKT meddelade på torsdagen att hamnar och flygtrafik kommer att störas från och med den 8 oktober då övertids- och skiftbytesförbud införs. Bland annat påverkas exporten och buss- och flygtrafiken från och med måndag morgon.

Nordsjö hamn
Exporten störs från och med måndagen den 8 oktober Nordsjö hamn Bild: Yle/ Jyrki Lyytikkä nordsjö

EK vill begränsa strejkrätten

I ett pressmeddelande tidigare på fredagen krävde Näringslivet EK att rätten till politiska strejker begränsas. Lagstiftningen som tillåter politiska strejker borde ändras skyndsamt, för att dämpa de skadliga konsekvenserna för oskyldiga företag, säger EK.

De politiska åsiktsyttringarna borde ske utanför arbetstid och vara kortvariga, säger EK:s vd Jyri Häkämies.

Henkilökuva
EK:s vd Jyri Häkämies Henkilökuva Bild: Mikko Koski / Yle Jyri Häkämies

- Det finländska arbetsmarknadssystemet bygger på förtroende. Kollektivavtalen ska garantera arbetsfred - men politiska strejker bryter ofta den här freden
Det är orimligt att oskyldiga företag och deras anställda tvingas betala räkningen för politiska strejker

Arbetsgivarna måste kunna lita på att facket respekterar rådande avtal. De senaste åren har facket ändå använt sig av politiska stridsåtgärder. Därför måste strejkrätten begränsas, anser Häkämies.

- Det är orimligt att oskyldiga företag och deras anställda tvingas betala räkningen för politiska strejker. I onsdags var prislappen för strejkerna 50 miljoner euro, påminner Häkämies.

EK föreslår att lagstiftningen i Finland ändras så att den motsvarar lagstiftningen i övriga Norden. De politiska arbetsnedläggningar skulle förkortas och deras omfattning skulle stå i relation till hur allvarligt läget är.

Häkämies påpekar att politiska strejker är helt förbjuda i vissa europeiska länder.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes