Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar ordnar vargdemonstration i Solf: "Vi vill uppmärksamma hur livet begränsas"

Solf skola.
Protestpromenaden startar vid Solf skola (arkivbild) Solf skola. Bild: YLE/Marcus Lillkvist solf skola

På söndag ordnas en protestpromenad i Solf i Korsholm, för att uppmärksamma att vargar observerats i närheten av hållplatser där barn väntar på skolbussen.

Under hösten har flera vargar observerats i Solf med omnejd och på tisdagen gav polisen en fördrivningsorder på den varg som rör sig i området.

Vargobservationerna har oroat många i området, speciellt barnföräldrar. Därför vill en grupp föräldrar nu ordna en protestpromenad.

- Vi tycker det är så aktuellt nu att något borde göras, säger Camilla Fant, en av föräldrarna bakom initiativet. Vargobservationerna är ändå så pass nära befolkningen och det tycker vi har skapat ett orosmoment och det har blivit väldigt besvärligt för små barn, hundägare, orienterare och de som ska jaga

Fant säger att livet begränsas när situationen med vargar är som den är. Det blir nu mörkare och mörkare på morgnarna och fastän barnen kanske har tillgång till buss kan de ha lång väg att gå till bussen.

- Det känns som att man borde ha en vuxen med dem och det är inte så roligt att skicka iväg dem ensamma på morgonen. Det begränsar också utevistelsen när de ska cykla till kompisar och vara ute och leka i skogen.

Vill få till stånd diskussion

Protestpromenaden startar vid Solf skola klockan 13 på söndagen. Målet är Dammvägen i Munsmo.

- Vi går från skolan längs en av rutterna där barnen rör sig på morgonen och där också vargen observerats för att visa att det är på samma ställen som vargen och barnen finns.

Camilla Fant säger att meningen med protestpromenaden inte är att det ska vara en demonstration med plakat som säger "bort med vargen" och liknande. Man vill att den ska leda till diskussioner på högre nivåer.

- Det känns som att något måste göras nu. Vi har bott åratal här och inte haft vargar så här nära. Vi vill att det ska bli diskussioner på allvar nu bland politiker och tjänstemän och myndigheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten