Hoppa till huvudinnehåll

Handbollsexperten kritiserar landslagstränaren Kekkis uttalanden: ”I mina ögon försöker han skydda sitt eget skinn”

Kaj Kekki, 2018.
Kaj Kekki är inte nöjd då landslaget saknar närmare tio spelare mot Färöarna. Kaj Kekki, 2018. Bild: Matti Raivio/All Over Press Kaj Kekki,Finlands herrlandslag i handboll

Finlands chefstränare Kaj Kekki ifrågasatte FM-ligaklubbarnas uppbackning av landslaget i pausen av Champions League-matchen mellan Cocks och Dinamo Bukarest. Enligt Yle Sportens expertkommentator Olle Stenius sänder Kekki fel signaler till landslagsspelarna.

– Jag blir faktiskt upprörd. Det här är ju inte orden som hans landslagsspelare ska höra. Dessutom håller jag inte med honom i sak heller, konstaterar Stenius.

Landslagstränaren Kaj Kekki uttryckte sitt missnöje kring landslagsverksamheten och FM-ligaklubbarnas samarbetsvilja redan i HBL den 20 september.

På onsdagen var Kekki inbjuden till pausstudion för att diskutera Cocks framfart i Champions League samt landslagets kommande EM-kval som börjar den 24 oktober med bortamötet mot Tjeckien.

Frågan hur läget ser ut inför helgens landskamper mot Färöarna fick Kekki att öppna sin verbala kista på vid gavel.

– För tillfället ser det inte alls bra ut, vi har inte ens fullt manskap till veckoslutets matcher, svarar Kekki på studiovärden Petri Sjöbloms fråga.

Hur är det möjligt att ni inte får ihop ett fullt lag några veckor innan EM-kvalet kör igång?

– Jag efterlyser en värdediskussion inom den finländska handbollsfamiljen. Det är en ständig debatt med klubbarna och deras ledare samt vissa spelare. Vi har lyckats förstöra två läger på grund av spelarbrist, slår Kekki fast.

Dickenspelarna står inte till förfogande

Att Dickens spelare inte kan delta i helgens dubbelmöte mot Färöarna har en logisk förklarning. Helsingforslaget möter moldaviska SSSCJRO-1 Tiraspol i den andra omgången av Challenge Cup, som är den tredje största klubblagsturneringen i Europa.

Dicken spelar båda matcherna på hemmaplan i Britas efter en överenskommelse med Tiraspolklubben. Att drabbningarna avgörs helgen 6–7.10 bestämdes redan i slutet av augusti. Bägge lagen önskade spela matcherna just detta veckoslut i Helsingfors. Dessutom saknas utlandsproffsen Ian Martin och Richard Sundberg som inte kommer loss från sina klubblag.

I HBL som utkom den 20 september sade Kekki att han för två veckor sedan (i början av september) fick höra om att Dickens Challenge Cup-matcher krockar med landslagslägret och matcherna mot Färöarna.

Chefstränaren Kekki anser att klubbarna inte gör sitt yttersta för att stötta landslagsverksamheten.

– Jag anser att situationen är mycket oroväckande. Klubbarna borde ta och fundera om det är värt att upprätthålla landslaget eller inte. Landslaget finns till för den finländska handbollen, inte för mig. Nu är det läge för en värdediskussion, konstaterar Kekki.

55-åriga Kekki, som är inne på sin andra sejour med herrlandslaget, ville skicka ytterligare en hälsning till handbollsfolket.

– Jag är tränare och har diskuterat ämnet med klubbarna och deras tränare. Det är på förbundsstyrelsenivå som diskussionen kring herrlandslaget borde föras. För tillfället verkar inte landslaget prioriteras alltför högt inom Handbollsfinland, avslutar Kekki sin muntur i direktsändningen.

Upprörda experten: Bortförklaringar redan före kvalstarten

Yle Sportens expertkommentator och tidigare landslagsspelaren Olle Stenius som kommenterade matchen mellan Cocks och Dinamo Bukarest gillade inte vad han hörde i pausstudion.

– Nu har det skett en miss på planeringsstadiet och vi måste komma ihåg att matcherna mot Färöarna spelas under ett veckoslut som inte är internationell landslagshelg.

Enligt Stenius gäller det för Kekki & Co att glömma krocken mellan landskamperna och Dickens första Europacupmatcher på 25 år.

– Han borde fokusera på det positiva inom finländsk handboll i stället för att redan nu komma med bortförklaringar till varför det möjligtvis inte går vägen i EM-kvalet.

”Fel signaler i mina öron”

Efter matchen fick Stenius chansen att utveckla sitt resonemang kring landslagstränaren Kekkis kritik mot FM-ligaklubbarnas samarbetsvilja.

– Det är egentligen två saker jag inte gillar. För det första ska en person som är anställd av handbollsförbundet inte säga dylika saker i direktsänd tv. Han får det att låta som att det inte finns tillräckligt med spelare som han kan nominera till landslaget och det handlar om någon form av hobbyverksamhet.

– Det andra, kanske ännu viktigare, är att han verkar skapa ursäkter redan före den första kvalmatchen mot Tjeckien. Kekki skickar ut signaler till sitt eget lag som om han skulle ha gett upp.

Stenius undrar också hur landslagsspelarna reagerar på chefstränarens negativa syn på Finlands utgångsläge inför EM-kvalet.

– Visst, förberedelserna är inte optimala, men det är den realitet finska landslaget får och har fått leva med. Men nu gäller det för Kekki och landslaget att fokusera på allt positivt, för det finns mycket av den varan. Jag hoppas verkligen att han gör det då han är med laget. Spelarna hör ju också hans kommentarer och de skickar fel signaler, både till de spelare som nu kanske blir kallade till sin första landslagssamling och till de bärande krafterna i det stundande EM-kvalet.

Har målet att nå EM-slutturneringen 2020 blivit någon sorts spöke för Kaj Kekki?

– Det är ju möjligt men det här är fel väg att gå. Då gäller det i stället att tona ner förväntningarna. Vi ska komma ihåg att Finland inte är en topp-24 nation i handboll och når vi inte EM är det ingen katastrof.

Olle Stenius betonar ändå betydelsen av det stundande EM-kvalet.

– Det här är ett mycket viktigt kval som landslaget fokuserat på i flera år. Det finns mycket positivt som är på gång och därför blir jag besviken att landslagstränaren målar upp en så negativ bild av läget. I mina ögon gör han det för att skydda sitt eget skinn ifall det inte skulle gå vägen.

Finland möter Färöarna i Hangö nu på lördag och i Britas på söndag.

EM-kvalet inleds den 24 oktober med matchen Tjeckien–Finland. Sin första hemmamatch spelar Kaj Kekkis manskap mot Vitryssland samma veckas lördag. Bosnien och Hercegovina är kvalgruppens fjärde lag. De två bästa från gruppen avancerar till EM samt fyra av totalt åtta grupptreor.

EM-turneringen 2020 spelas för första gången med 24 deltagande nationer och arrangeras i Sverige, Norge och Österrike.

Yle sänder matcherna mot Tjeckien och Vitryssland i TV2 och på Arenan.