Hoppa till huvudinnehåll

Inget "normalt" mellanårsval i USA - ett splittrat, polariserat land kan vara priset för president Trump

Trumps turné lockar supportrar.
I år har Donald Trump fört en ihärdig kampanj med möten runtom i USA och hans retorik har bara blivit vassare. Trumps turné lockar supportrar. Donald Trump

USA går till val om en månad. Demokraterna har räknat med seger. Det är mellanårsval, och då brukar presidentens parti förlora. Men i år är ingenting "normalt" säger statsvetarprofessorn Meena Bose.

Man kommer inte undan nomineringen av domaren Brett Kavanaugh. Det har dominerat sommarens nyhetsflöde, vid sidan av presidentens satsningar på utrikespolitik.

På senaste tid har president Donald Trump inte sparat på kritiken av demokratpartiet.

Högsta domstolen blev ytterst politisk

- Demokraterna gör vad som helst för att skada, fördröja och stoppa utnämningen av domare i Högsta domstolen, sa president Trump sent på torsdag kväll i Rochester i Minnesota.

Just nu försöker demokraterna förstöra familjen Kavanaugh, en högt uppsatt intellektuell, enligt Donald Trump. Demokraterna gör vad som helst för att desperat roffa åt sig makten, säger han.

Trots att mycket av vad Trump säger är överdrifter, osanningar och sidospår så stämmer en sak; demokraterna motsätter sig utnämningen av en bokstavstrogen domare som tolkar konstitutionen som den ursprungligen är skriven.

Brett Kavanaugh under utskottsförhören i senaten den 14 september.
Domarkandidaten Brett Kavanaughs utnämning har dominerat medieflödet runt världen under de senaste veckorna. Brett Kavanaugh under utskottsförhören i senaten den 14 september. Bild: AFP / Lehtikuva Brett Kavanaugh,USA

Gynnar oron republikanerna?

Det, och våldtäktsanklagelserna, har blivit för mycket för demokraterna – och många amerikaner. Men just nu tror åtminstone Trump på att oron gynnar honom och hans parti.

Statsvetarexperterna i USA är inte helt säkra på saken, det hinner kanske gå över och komma andra saker före valet om en månad. Det här valet är svårt att förutspå.

Det amerikanska kongressvalet hålls halvvägs i presidentens mandatperiod. Presidentens parti brukar förlora.

Presidenten på turné

Men i år har Donald Trump fört en ihärdig kampanj med möten runtom i USA. I början påminde han mest om ekonomiska förbättringar, skattelättnader, handeln och jobben. Nu är hans retorik vassare och han har höjt tonläget.

435 platser i representanthuset och 35 av de 100 platserna i senaten står på spel. Dessutom förekommer guvernörs- och andra val i de olika delstaterna.

Det är mest demokratiska platser som är föremål för val i senaten i år. Men styrkeförhållandet där är mycket jämnt; 51 republikaner mot 47 demokrater - och två obundna som brukar rösta med demokraterna.

Tiotal delstater kan avgöra

Varje delstat har två senatorer, oberoende av storlek och befolkningstal.

Däremot varierar antalet platser i representanthuset, allt från Kaliforniens 53 platser till de sju minsta delstaterna som har bara en plats var.

Professor Meena Bose vid Hofstra University i New York har bland annat specialiserat sig på presidentens betydelse i amerikansk politik. Det kommer väl till pass nu i valkampanjen.

Presidentens roll i mellanårsvalen brukar vara ganska blygsam. Alla är medvetna om att presidentens parti vanligen förlorar platser i kongressen två år efter att en ny president har tillträtt.

Många kandidater har också försökt hålla sig undan presidenten, eftersom han inte medför positiva vibrationer bland väljarna.

Professor Meena Bose
Professor Meena Bose vet inte längre vad som är normalt i amerikansk politik. Professor Meena Bose Bild: Bengt Östling/Yle USA,statsvetenskap,professorer,Hofstra University

Det nya normala onormalt

Men i år kan allting vara annorlunda. Professor Bose undviker tilll och med begreppet "normalt".

- Jag vet inte längre vad jag ska säga, vad som är normalt i amerikansk politik. Det vi vet från modern politik är att presidentens parti har brukat förlora platser i kongressen. Men några undantag finns.

Presidenten har den här gången varit noga med att berätta vilka kandidater han rekommenderar. Det skedde redan då republikanerna höll sina primärval för att välja huvudkandidater i det egentliga valet.

De republikanska kandidaterna har gärna ställt sig på samma scen och prisat presidenten när han har besökt deras delstat för välbesökta valmöten. Tidigare var det inte nödvändigtvis en merit att vara vän med presidenten.

Polariserad kampanj

Den här valkampanjen har faktiskt splittrat och polariserat USa enligt professor Meena Bose. Det gällde nog också presidentvalet 2016, men syns kanske nu bättre. Här handlar det också om personligheter, framom politisk linje.

Men professorn är noga med att betona att man under samtliga tre senaste val har varit tvungen att konstatera att just det valet skiljer sig helt och hållet från föregående. Det är mycket som händer i amerikansk politik och statsvetarna får hålla i för att förstå.

Extremister?

Det sägs att kandidaterna blir allt mer extrema. President Trump har varit noga med att peka ut demokraternas mer synliga profiler på vänsterkanten när han hånar konkurrentpartiet.

Han ger dem öknamn och påminner om deras fel och brister.

Hoppa över Twitterpostning

Trump brukar säga att demokraterna står för fri invandring och kriminalitet via invandrarna. Och - demokraterna vill ha socialism och kaos som i Venezuela, säger Trump och får folkets jubel.

I demokraternas primärval i New York lyckades Alexandria Ocasio-Cortez vinna över den traditionella demokraten som partieliten ville att skulle fortsätta i representanthuset.

Och Bernie Sanders är en av de fria senatorerna på vänsterkanten, som med knapp nöd besegrades av Hillary Clinton i presidentprimärvalet år 2016.

Också Trump var ett ovanligt val

Men man kan också säga att valet av Donald Trump som republikanernas presidentkandidat var ett extremt val. Åtminstone var det mycket ovanligt med en ickepolitiker och miljardär, som tar sig in på toppen av kandidatlistan. Det har mött kritik också bland de egna.

Många kritiker menar att Donald Trump var extrem i sin syn på flyktingar, kvinnor och minoriteter, och att han också senare visat det samma.

Det fanns många kandidater att välja mellan i de amerikanska republikanernas primärval. Men det var 2016 och Donald Trump lever kvar i valnattens segersötma.

Åtminstone brukar han håna alla de tidningar och tv-kanaler som tippade fel, eller dröjde med resultaten som gav Trump segern.

Donald Trump lyssnar på kongressledamöter i en diskussion om flyktingpolitik.
Donald Trump lyssnar på kongressledamöter i en diskussion om flyktingpolitik. Donald Trump

Under de senaste veckorna har Trump varit ute flera gånger i veckan kväll och talat inför mötena. Delstaterna är noga valda, där presidenten segrade och där republikanernas platser nu kan räddas i senat och representanthus.

Bara en tredjedel av senatsplatserna står för återval. I senatsvalet är det huvudsakligen demokraterna som måste försvara sina mandat.

Många motstridiga krav

Det räcker att kapa två mandat så har man gjort om minoriteten till majoritet. Kampen blir tät i många delstater; Florida, Arizona, Indiana, Missouri, Montana, Nevada, North Dakota, Tennessee, Texas.

I representanthuset har republikanernas majoritet varit betydligt större. De viktigaste delstaterna som statsvetarna och kommentatorerna tittar på är de stora delstaterna där man väljer många medlemmar i representanthuset.

De har också extra stor betydelse i valet av elektorer, eftersom det vinnande partiet vinner allt.

Valsystemet gynnar de stora partierna. Något tredje parti har svårt att ta sig in, men i stället är medlemsdemokratin tryggad genom primärvalen, där systemet varierar mellan delstater.

Professor Meena Bose pekar på en viktigt väljarvilja: Man vill ha ickepolitiker som kan gå över partigränserna, men ändå förstår politiken och får saker gjorda.

Kraven är många och delvis motstridiga. Det som gör att en kandidat vinner i valet gör honom inte alltid populärast efteråt i sin maktutövning.

Väljarna vill ha en president som kommer överens med alla, som representerar de flesta, påminner Meena Bose.

- Vi vill att presidenten ska stå ovanför politiken, men vill också presidenten ska få saker gjorda och förstå sig på politiken.

Då behövs att folkets representanter kan gå över partigränserna. De ska visa beredskap att gå förbi politiken, för att få saker uträttade.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes