Hoppa till huvudinnehåll

Konkurrens- och konsumentverket: Vi hade gärna synat Onnibus-affären

Bussar på stationen i Vasa.
Bussar på stationen i Vasa. Bild: Yle/Jussi Laine OnniBus.com,vasa tågstation,Vasa

Konkurrens- och konsumentverket uppger att man gärna hade synat affären mellan Koiviston Auto och Onnibus som det aviserades om i går.

Vice vd Valtteri Virtanen på Konkurrens- och konsumentverket säger till Yle Uutiset att affären är konkurrensmässigt intressant.

Möjligheten att granska affären finns dock inte eftersom affärspartnernas gemensamma omsättning inte når upp till den i konkurrenslagen fastslagna gränssumman på 350 miljoner euro.

Företagens sammanslagna årliga omsättning är cirka 200 miljoner euro.

Om gränsen hade uppnåtts skulle köparen Koiviston Auto och säljaren Onnibus.com ha förpliktigats att anmäla saken till verket. Verket hade undersökt om affären har en skadlig effekt på konkurrensen.

Ensam aktör på vissa rutter

Finlands största bussbolag Koiviston Auro meddelade i går att man köpt hela aktiestocken av Onnibus, som med sin prissättning fått till stånd konkurrens i fjärrbusstrafiken.

På vissa rutter kommer nu Koiviston Auto att vara så gott som ensam herre på täppan. Ett exempel är rutten Helsingfors-Björneborg där endast några turer per dag körs av andra bussbolag.

Bland annat på rutten Björneborg-Vasa kommer det inte längre att finnas några andra aktörer alls.

Onnibus förde med sig lägre priser på buss och tåg

I och med att Onnibus inledde busstrafik mellan olika städer i Finland år 2012 tvingades även andra bussbolag - samt VR - att justera sina priser neråt.

- Ofta är dylika aggressiva konkurrensökande företag som Onnibus betydelse större för konkurrensen och de är viktigare aktörer än vad deras storlek ger vid handen, säger Virtanen på KKV.

Virtanen tar inte ställning till om ifrågavarande affär är bekymmersam med tanke på konkurrensen.

- Men vi önskar att vårt mandat vore sådant att vi hade kunnat granska denna affär.

Parterna har inte gett ut uppgifter om köpesumman, men analytiker uppskattar Onnibus värde till 30-40 miljoner euro.