Hoppa till huvudinnehåll

Hälsningar från korrespondenten: Estniska mammor ammar inte på allmän plats - de orkar inte med goda råd av ”expertkommentatorer”

kommentar av Gustav Antell
kommentar av Gustav Antell spädbarn

I Estland händer det nästan aldrig att jag ser en mamma som ammar sin lilla bebis på allmän plats. Det är inget jag brukar fundera desto mer på, men när jag kommer till Finland märker jag att det finns en hel del offentligt ammande mödrar i de tusen sjöarnas land.

Jag vet att många ester tänker att gudskelov att så många småbarnsmammor håller sina mjölkbröst i styr, men frågan är om inte de estniska kvinnorna borde vara lite modigare i det här hänseendet.

Det kan ju inte vara mer fel att amma sitt barn än det är till exempel för en man att visa sina bröstvårtor offentligt under en varm sommardag.

Enligt en ganska enig expertis mår barn bäst om de lever på bara modersmjölk de sex första månaderna av livet. Efter det ska mjölken gärna hänga med i dieten så länge som möjligt.

Men det har visat sig att bara en fjärdedel av de estniska bebisarna lever på bröstmjölk det första halvåret av sitt liv, en andel som dessutom har minskat under det här decenniet.

Det är naturligtvis så att anledningarna till varför en mamma inte ammar sina barn är många. Det handlar inte alltid om ett eget val.

Desto värre är det då om också det sociala trycket bidrar till att många mödrar väljer bort ammandet.

Varifrån kommer uppfattningen att amning på allmän plats betyder att mamman klär av sig naken, skakar om bägaren, bjuder på mjölk åt förbipassande människor, och för säkerhets skull klingar i klockor och blåser i visselpipan för att alla ska se att de ammar?― Småbarnsmamman och bloggaren Berit

Saken blir inte lättare av att den estniska kulturen på nordiskt och nordösteuropeiskt vis är full av personer som hellre kommer med snusförnuftiga goda råd än stöd.

Det här är något en barnmorska från sjukhuset Ida-Tallinna Keskhaigla skriver om i en artikel som publicerades i somras.

- Många unga mödrar är rädda för situationer där släktingar och bekanta pratar om hur mammor ska vara baserat på deras erfarenhet, på hur sakerna var "på deras tid", skriver hon.

Hur det var på mammas tid var dessutom ändå inte samma som det var på mormors tid eftersom tiderna konstant förändras.

Mamma ammade under sovjettiden, då kvinnor var synliga ute på arbetsmarknaden och ammandet i princip hade avdramatiserats. I praktiken var det förstås inte så.

Nära och käras kommentarer leder till att kvinnor också hemma väljer att amma i ett annat rum där ”tjatiga mamma” inte är nära.

Eftersom dagens estniska mammor är aktiva och väljer att inte sitta stilla hemma under småbarnstiden leder det också till att barnen måste ammas utanför hemmet. För många är modersmjölksersättningen räddningen.

Inte ska man rusa raka vägen från BB till jobbet eller köpcentrumet.― Signaturen ”vanaema” (mormor) i kommentarsfältet under en artikel om ammande på allmän plats i tidningen Õhtuleht

Väljer mödrar att amma på allmän plats kan de nästan utgå ifrån att någon främling rynkar på näsan eller kommenterar med självsäker expertis.

Motståndet mot offentligt ammande beror inte bara på gammal hederlig sedlighet, utan också på den ofta endimensionella sexualiseringen av kvinnans kropp.

Det här är ett fenomen som växte sig starkt i Estland under 1990-talet.

Det är på den här nivån Estland skiljer sig från Finland.

Det finns fortfarande personer i Estland som uppriktigt tror att ammande på allmän plats handlar om att unga kvinnor uppkäftigt vill visa att en modern kvinna har rätt att visa sina bröst var hon vill.

Som om det synliga ammandet skulle handla om en markering i kvinnans kamp för sexuell frigörelse.

Men jag är hoppfull inför framtiden. Den estniska skolan håller hög klass och barnen lär sig att prioritera kunskap framom tyckande.

I dag går dessutom fler gravida mammor och medgravida pappor än förr på olika sorters mamma- och föräldrakurser. De flesta får lära sig om hur viktigt det är att bebisarna får världens hälsosammaste mat när de behöver den.

Läs också