Hoppa till huvudinnehåll

Kaleva: Fler oförutsedda förseningar vid kärnkraftsbygget i Pyhäjoki

Flygbild över Fennovoimas bygge 30.8.2016
Flygbild över Fennovoimas bygge 30.8.2016 Bild: Ville Pohjonen / Kuulu Oy / Fennovoima Fennovoima,Hanhikivi kärnkraftverk,fennovoimas bygge

Det blir ytterligare oförutsedda förseningar vid Fennovoimas planerade kärnkraftsbygge i Pyhäjoki, uppger Uleåborgstidningen Kaleva.

Delar till tryckkärlet i reaktorn skulle på grund av tidigare förseningar börja tillverkas i Ukraina i höst, men Strålsäkerhetscentralen har fortfarande inte godkänt tillverkningen.

Projektledare Minna Forsström vid Fennovoima säger att en del strukturplaner och ritningar måste skickas tillbaka till Rosatom i Ryssland eftersom det fanns oklarheter i dem.

- När vi får dem tillbaka ändrade skickar vi in dem till Strålsäkerhetscentralen. De måste vara felfria, säger Forsström till Kaleva.

Eftersom Strålsäkerhetscentralen behöver tid på sig att bedöma de nya ritningarna drar tillverkningsstarten ut på tiden, troligen till nästa år.

Den ursprungliga planen var att delarna till tryckkärlet skulle börja tillverkas redan sommaren 2017 och att det färdiga tryckkärlet skulle finnas på plats i Pyhäjoki 2020.

Fennovoima har ett principtillstånd för kärnkraftbygget, men ännu inte något byggnadstillstånd.