Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Theresa May klarade de konservativas kongress med hedern i behåll – men risken för en hård brexit är fortfarande överhängande

Bild på den brittiska flaggan i förgrunden och Big Ben i bakgrunden
Bild på den brittiska flaggan i förgrunden och Big Ben i bakgrunden Storbritannien,Brexit

Det är fullt möjligt att EU och Storbritannien lyckas enas om villkoren för brexit. Men det finns en överhängande risk för att ett eventuellt avtal kommer att blockeras av det brittiska parlamentet, skriver Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu.

De konservativas partikongress blev inte den katastrof som många hade befarat för Theresa May. Den brittiska premiärministern lämnade Birmingham med hedern i behåll.

De som väntat sig en kupp från tidigare utrikesministern Boris Johnson och hans anhängare blev motbevisade i Birmingham.

Partikongressen bidrog snarare till att förstärka Mays ställning som premiärminister.

Inte ens de mest hårdnackade kritikerna av Mays Chequers-plan var redo att undergräva den brittiska premiärministerns ställning inför de avgörande brexitförhandlingarna som tar vid efter partikongressen.

Eller som en medelålders brexiteer från London formulerade saken till er korrespondent: ”Hon är trots allt vår premiärminister och förtjänar respekt för det.”

May står fast vid sina grundteser

I sitt tal till partikongressen upprepade May de teser hon hållit fast vid under hela sin period som premiärminister.

En av Mays grundteser är att britterna ska ha tillgång till EU:s inre marknad, men utan fri rörlighet av arbetskraft.

Att ta tillbaka kontrollen över gränser, lagstiftning och pengar är en annan.

Det här var vad britterna efterlyste i samband med EU-omröstningen för två år sedan, hävdar May. Förhandlingarna med EU handlar om att få till stånd ”det bästa möjliga avtalet” ur brittisk synvinkel.

Överlag gav partikongressen sparsamt med ny information om hur man i Storbritannien tänker sig att en genomförbar kompromiss med EU kunde se ut.

Det var knappast någon som väntade sig något annat. Partikongressen handlade trots allt främst om Mays politiska överlevnad.

Storbritannien i tullunion under övergångsperiod?

Samtidigt förhandlar May om ett avtal om utträde som kräver att Storbritannien åtminstone till vissa delar anpassar sig till EU:s regler och normer.

Ett färskt förslag från brittisk sida bygger på att Storbritannien i sin helhet ingår i en tullunion med EU under en övergångsperiod tills man lyckats komma överens om det framtida förhållandet mellan parterna.

På det här sättet skulle man undvika att en så kallad hård gräns uppstår mellan Irland och Nordirland – något som både EU och Storbritannien vill undvika.

Samtidigt skulle en sådan här lösning vara en bitter kalk att svälja för de hårda brexitförespråkarna inom Tory-partiet som anser att till och med Chequers-förslaget från i somras är en alltför stor eftergift i förhållande till EU.

Parlamentet kan torpedera ett avtal

Så var står EU och Storbritannien egentligen i förhållande till varandra? Går det att komma överens under de sista avgörande veckorna av förhandlingar?

En allmän bedömning är att chanserna för ett avtal ökat efter att May tillryggalagt de konservativas partikongress. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade i fredags att det är möjligt att få till stånd ett avtal tills november.

Det här skulle förutsätta att parterna lyckas komma överens om ett "skilsmässoavtal" tills EU-toppmötet i Bryssel den 17-18 oktober.

Omöjligt är det inte, även om tiden är knapp.

Den stora frågan är ändå hur ett kompromissförslag kommer att bemötas av det brittiska parlamentet.

Kritiken mot Chequers-planen är utbredd såväl bland de konservativa Tories som inom arbetarpartiet Labour och det finns inga garantier för att premiärminister May lyckas få en majoritet av parlamentet att ställa sig bakom ett avtal med EU.

En hård brexit kan med andra ord blir verklighet trots ett genombrott i Bryssel.

Läs mera:

Unga konservativa britter räds inte hård brexit: "Sättet vi behandlas på visar hur mycket EU föraktar oss"

Frågan om Storbritanniens förhållande till EU splittrar de brittiska konservativa. Många är beredda att lämna EU utan ett avtal. I dag håller premiärminister Theresa May ett tal vid Tories partikongress som kan vara avgörande för förhandlingarna om brexit.