Hoppa till huvudinnehåll

Det här är 27 år gamla terapihästen Pahe: Han är kung i stallet och klienternas favorit

En brun häst tittar ut från båset.
Pahe är 27 år gammal. Efter den här hösten slutar han jobba. En brun häst tittar ut från båset. Bild: Paula Tiainen / Yle häst,terapi,Lojo,Västnyland,ridterapi,liten finnhäst,HUS:s ridterapi

Det är svårt att låta bli att klappa den aningen gråaktiga mulen som hästen skjuter ut från båset. Finnhästen Pahe gillar människor och det är en av de egenskaper som gör honom till en bra terapihäst.

- Pahe är den klokaste häst jag någonsin träffat. Han är känslig, intresserad av människor och han har mjuka rörelser. Han är pålitlig och på alla sätt en optimal häst för det här ändamålet, säger ridterapeuten Terhi Purola och ger Pahe en morot.

En kvinna (Terhi Purola) står bredvid en häst (Pahe).
Terhi Purola har arbetat länge med hästen Pahe. En kvinna (Terhi Purola) står bredvid en häst (Pahe). Bild: Paula Tiainen / Yle häst,terapi,ridterapi,Lojo,Västnyland,liten finnhäst,terapeuter,psykoterapeuter,Terhi Purola

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har i 21 erbjudit psykiatrisk ridterapi i Lojo. Pahe har varit med i verksamheten ända från start.

- Pahe har hjälpt många människor och har gjort ett alldeles utomordentligt jobb. Hästen finns kvar i mångas tankar och hjärtan. Vissa av Pahes vänner har tyckt att det är viktigt att kunna komma och hälsa på honom också efter att terapisessionen är över, säger Terhi Purola.

Hjälp också utanför stallet

En av Pahes gamla vänner är Mervi Piispanen. Hon lider av djup depression och Aspergers syndrom. Hon har gått i ridterapi och anser att hon haft stor hjälp av hästen Pahe.

- Med hjälp av Pahe lärde jag mig att känna igen mina egna känslor, till exempel nervositet. Jag lärde mig också känna min egen kropp på ett helt nytt sätt, Jag tror han märker nu också att jag är lite nervös, säger Piispanen där hon står bredvid Pahe.

En kvinna (Mervi Piispanen) står bredvid en häst (Pahe).
Mervi Piispanen och hästen Pahe är bästa vänner. En kvinna (Mervi Piispanen) står bredvid en häst (Pahe). Bild: Paula Tiainen / Yle häst,terapi,ridterapi,Lojo,Västnyland,liten finnhäst,terapeuter,psykoterapeuter,Mervi Piispanen

Hon har haft hjälp av terapin också utanför stallet.

- Jag har inte behövt ringa till kristelefonen hela tiden och berätta hur illa jag mår. Jag har lärt mig styra mitt illamående till andra saker, till exempel läsning och motion utomhus.

Mervi Piispanen har berättat om sina ridterapiupplevelser i nättidningen Puoltaja.

Ridterapi stiger i FPA:s klassificering

I stallet i Lojo tar man emot klienter i olika åldrar som lider av till exempel depression eller ångest. Barn med ADHD eller Aspergers syndrom får också hjälp av ridterapin.

Även de allra vildaste barnen lugnar ner sig i hästen Pahes sällskap. Det gäller förstås också vuxna. Terhi Purola säger att hon aldrig har sett till exempel aggressiva barn bete sig våldsamt gentemot Pahe.

En häst med en ryttare.
Pahe har lång erfarenhet som terapihäst. En häst med en ryttare. häst,terapi,ridterapi,Lojo,Västnyland,liten finnhäst,terapeuter,HUS:s ridterapi

Hon berättar att ett av de finaste ögonblicken hon upplevt är då ett barn som inte talat på länge mitt i allt börjar prata med Pahe.

Sanna Mattila-Rautiainen som är ordförande för det nationella förbundet för ridterapeuterna och för internationella förbundet HETI (Horses in Education and Therapy International) ser både positiva och negativa trender i nuläget.

- Folkpensionsanstalten kommer att lyfta ridterapin till en egen rehabiliteringsform från och med årsskiftet. Efter det är ridterapin jämställd med musikterapi, arbetsterapi och fysioterapi. Vi får alltså ett starkare fotfäste hos finansiären.

FPA har ersatt ridterapi från år 1992 men den har hittills varit underställd fysioterapin och arbetsterapin.

I Finland finns för tillfället ett par hundra utbildade ridterapeuter. Utöver dem finns också mindre seriösa aktörer som erbjuder liknande tjänster utan att ha någon formell utbildning.

- Dessutom verkar det som om priset och inte kvaliteten har en avgörande roll då sjukvårdsdistrikten köper terapitjänster. Största orosmomentet är ändå att all form av terapi har minskat under de senaste åren, säger Mattila-Rautiainen.

Bristen på tillräcklig forskningsdata bromsar också ökad användning av ridterapi.

I Finland har ridterapins effekter undersökts väldigt lite och den utländska forskningen är av varierande kvalitet. Dessutom kan terminologin skilja sig kraftigt olika länder emellan.

Pahes arbetskarriär och liv närmar sig sitt slut

Alla fyra Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts terapihästar har i medeltal tre klienter per vardag. Pahe har emellertid redan en längre tid gjort lättare arbetsveckor.

Precis som vilken arbetshäst som helst skulle Pahe inte vilja sluta jobba. Han är helt tydligt svartsjuk då de andra hästarna går ut på uppdrag men han får stanna i sitt bås.

Den här hösten är ofrånkomligt den 27 år gamla finnhästens sista. Terhi Purola sörjer redan nu att hon kommer att mista sin mångåriga arbetskamrat.

- Hästarna åldras snabbare än människorna. Hästarnas tänder slits ut i något skede. Ibland lär hästarna oss, liksom vår andra djurvänner, att att avstå är en del av livet.

Artikeln är översatt från finska. Den är skriven av Paula Tiainen.