Hoppa till huvudinnehåll

EM-kvalet hägrar för handbollslandslaget – ”Nico Rönnberg kan lyfta hela laget”

Alexander von Numers
Alexander von Numers var på hugget. Alexander von Numers Bild: Finlands handbollsförbund Finlands herrlandslag i handboll,alexander von numers

Finlands handbollsherrar följde upp gårdagens triumf över Färöarna med en ny seger i dag. Vi spelade bra handboll i en timme och 45 minuter, säger huvudtränaren Kaj Kekki.

Finlands segersiffror skrevs 27–25. Trots att man vann över Färöarna med fem mål i går så var laget nöjdare med dagens insats i Helsingfors.

– Vi fick en bättre start än i går. Vi hade bättre attityd i försvaret och tacklade hårt. Överlag var det en bättre prestation i dag, även om matchen var jämnare, säger Fredrik Forss.

Alexander von Numers var en av matchens profiler. Han axlade ett stort ansvar i offensiven och var Finlands främsta målspruta med åtta fullträffar.

– Det rullade på riktigt fint. Det var lite ovana killar på plan men sakta började det löpa. Vi släppte lite i andra halvleken. Det var lite onödigt, men så är det ibland. Det går lite upp och ner, säger han.

Alexander von Numers kämpar mot Friði Hammer Weyh
Alexander von Numers gjorde åtta mål. Alexander von Numers kämpar mot Friði Hammer Weyh Bild: Newspix24 handboll,Finlands herrlandslag i handboll,alexander von numers

Inga spelare från Dicken i landslagstruppen

Finlands förberedelser inför dubbellandskampen var inte klockrena. Dicken spelade samtidigt matcher i EHF:s Challenge Cup, vilket betydde att Helsingforsklubbens spelare inte var tillgängliga för landslaget.

– Det är synd. De har sina Europamatcher och jag är glad att de får spela dem. Men det öppnar förstås för andra killar i landslaget. Planeringen sket sig, men så är det ibland, säger von Numers.

Landslagslotsen Kaj Kekki medger att han hade en hel del med huvudbry inför matcherna mot Färöarna.

– Jag har haft svårt att samla en fullstor trupp. Många av de spelare som jag ville ge chansen till är skadade. Hoppet är att alla är tillgängliga om två veckor då vi har två träningslandskamper och två kvalmatcher på programmet, säger Kekki som var nöjd med det han såg av de spelare som han hade till sitt förfogande:

– Vi spelade en bra handboll i en timme och 45 minuter. Vi kan vara nöjda. I dag hade vi bara tolv spelare i laguppställningen. Alla fyra debutanter gjorde mål.

Debutanterna som Kekki hänvisar till är Fredrik Karlsson, Christoffer Thor, Niki Tuominen och Linus Sjöman.

Storstjärnan Nico Rönnberg vilade eftersom han spelat så många matcher på sistone. André Udd kunde inte ställa upp på grund av en vristskada som han ådrog sig under ett träningspass inför gårdagens match.

Kaj Kekki
Kaj Kekki. Kaj Kekki Bild: Handbollsförbundet handboll,Finlands herrlandslag i handboll,Kaj Kekki

Tuffa tag i EM-kvalet

Landskamperna mot Färöarna var ett led i landslagets uppladdning inför höstens EM-kval. Det kvalet inleds med en bortamatch mot Tjeckien den 24 oktober.

De övriga två lagen i kvalgruppen är Vitryssland och Bosnien-Hercegovina.

– Vi har bra chanser. Vi har Nico Rönnberg som är en storstjärna internationellt. Via honom kan vi övriga också lyfta oss. Max Granlunds bomber är ett annat vapen och så har vi bra målvakter. Vi har potential, säger von Numers.

Kaj Kekki är mer återhållsam i sina kommentarer.

– Vi möter tre stenhårda lag. Men vi börjar ha ett bra spelarmaterial. Om vi spelar på toppen av vårt kunnande så kan vi ta poäng.

– Tre lag kan som bekant avancera från gruppen. Åtminstone på hemmaplan hoppas jag att vi kan överraska, säger han.

Slutresultat:

Finland–Färöarna 27–25 (15–12)

Finland: Alexander von Numers 8. Miro Koljonen 6, Oscar Kihlstedt 4, Fredrik Forss 2, Benjamin Helander 2, Roni Syrjälä 2, Fredrik Karlsson 1, Christoffer Thor 1, Niki Tuominen 1