Hoppa till huvudinnehåll

F1-experten försvarar Max Verstappen: ”Han påminner lite om Michael Schumacher och Ayrton Senna”

Max Verstappen
Max Verstappen slutade trea i Suzuka. Max Verstappen Bild: All Over Press Max Verstappen

Max Verstappen var i händelsernas centrum i F1-loppet i Suzuka. Holländaren kolliderade med både Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel. Yle Sportens formel 1-expert anser att Verstappen är bättre än sitt sitt skamfilade rykte.

Kimi Räikkönens chans till en framskjuten placering förstördes då han försökte köra om Verstappen. Deras bilar touchade, vilket ledde till Räikkönens Ferrari tog skada och tappade i prestanda.

– Jag tror inte att Max försöker köra Kimi av banan. Det är sådant som händer i racing. Det har vi sett i alla år.

– Ibland får jag känslan att dagens förargeneration är lite för känslig. Förr var det mycket ”Fia med knuff” – man puttade lite på varandra, men det blev inga straff för reglerna var annorlunda, säger af Petersens.

Verstappen fick ett tidsstraff på fem sekunder för incidenten. Fredrik af Petersens anser att domslutet var för hårt.

– Jag är tveksam till om han borde ha dömts till straffsekunder.

Verstappen placerade sig på tredje plats i tävlingen.

Kevin Magnussen är värre än Verstappen

Den 21-årige holländaren har ett tveksamt rykte i F1-kretsar. Han har varit involverad i många incidenter under sin korta karriär, men af Petersens tar honom i försvar.

– Han är en tuff förare som inte lämnar en millimeter på banan frivilligt. Det vet alla. Ska man köra om honom, så måste man överlägga det mycket väl och sätta in attacken där det verkligen går.

– Dansken Kevin Magnussen är mycket värre. Han kör mycket farligt emellanåt. Max kör på gränsen. Han påminner lite om Michael Schumacher och Ayrton Senna.

Hamilton på väg mot femte VM-titeln

Lewis Hamilton vann loppet före stallkamraten Valtteri Bottas. Britten kan säkra sin andra VM-titel i svit och femte totalt redan om två veckor i USA.

– Som det ser ut just nu, med det flyt som Mercedes, Lewis och Valtteri har, så kan de vara oslagbara i Austin.

– Ferrari gör det ena misstaget efter det andra. Som det i kvalet och det som Vettel gjorde i loppet. Där har det gått grus i maskineriet, säger af Petersens.

Om (och när) Hamilton säkrar segern i VM-sammandraget så tror af Petersens att Bottas får chansen att köra om segrar.

– Tills Lewis har vunnit VM-titeln så får Valtteri räkna med att vara hjälpreda. Det är en roll som han har gott med på. Skulle det vara klart i USA om två veckor, så är jag övertygad om att Bottas får vinna i fortsättningen.

– Jag tror inte att Hamilton kommer att skänka honom en seger som tack för hjälpen utan han får arbeta för den. Om vi tänker på 2019 så börjar de om från början igen.

Läs mera:

Valtteri Bottas tvåa igen – Verstappen grusade Räikkönens chanser: "Svårt att se det som normal racing"

Lewis Hamilton har VM-titeln i formel 1 som i en liten ask. Britten tog sin fjärde seger i svit då han korsade mållinjen som etta i Suzuka. Stallkamraten Valtteri Bottas var tvåa.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport