Hoppa till huvudinnehåll

Hos Nahkafaija fixas gamla skor, ingrodd fotsvett och en bättre värld

En skäggprydd man med plommonstop (hatt) på huvudet. Sitter bakom en gammal symaskin.
Edward Heinänen vid sin symaskin som kan sy i läder En skäggprydd man med plommonstop (hatt) på huvudet. Sitter bakom en gammal symaskin. Bild: Tiina Grönroos / YLE skomakare,Karis,Västnyland,läder,hantverksyrken,Raseborg,hantverkstradition,artesaner,symaskiner,Edward Heinänen

När Karisbon Edward Heinänen var tonåring började han sy i läder för hand. Hans arbetsredskap var då vaxtråd och nål. Femton år senare har han ett skomakeri och en affär fylld av maskiner som fixar det mesta, till och med när det är elavbrott.

Nahkafaija är passionerat fascinerad av läderarbeten.

- Jag gillar namnet skomakare, men idag är yrket så långt från vad det varit. I grund och botten är jag en lädersmed som jobbar med att reparera skor, väskor, rockar, byxor, boots och bälten.

En vägghylla där det finns läderstövlar, en mc-hjälm, läderjacka och läderväst. Allt i svart. Motorcykelkläder.
Det märks att stället drivs av en motorcyklist. En vägghylla där det finns läderstövlar, en mc-hjälm, läderjacka och läderväst. Allt i svart. Motorcykelkläder. Bild: Tiina Grönroos / YLE skomakare,Karis,Västnyland,läder,hantverksyrken,Raseborg,hantverkstradition,artesaner,motorcykelhjälm,kläder,motorcyeklutrustning

Det säger Edward Heinänen, en trettioårig före detta sjöman och säkerhetsvakt. I nästan tio år har han hållit reda på kryssningsresenärer som åkt mellan Sverige och Finland, nu uppfyller han sin dröm och gör läderarbeten i sin hemstad Karis.

Arbetsmaskinerna är gamla eller vintage

Edward Heinänen visar runt i ett litet arbetsrum fyllt med gamla maskiner.

- Den här symaskinen är från mitten av 1930-talet. Det fina med att vara skomakare är att man använder så här gamla grejer och de hämtar pengar på bordet ändå, säger Edward Heinänen eller Nahkafaija som han kallar både sig själv och butiken han tog över i början av oktober.

en gammal svart symaskin som man syr läder med. Finns hos en skomakare.
Symaskinen är mycket större än den som mommo hade. en gammal svart symaskin som man syr läder med. Finns hos en skomakare. Bild: Tiina Grönroos / YLE skomakare,Karis,Västnyland,läder,hantverksyrken,Raseborg,hantverkstradition,artesaner,symaskiner,Edward Heinänen

Symaskinen kommer ursprungligen från en fabrik i Lojo där det tillverkades läderhandskar berättar skomakare Jarmo Aaltonen, som efter närmare 40 år i branschen har gett över sitt företag till Edward Heinänen.

- Jag hade först en nyare symaskin, men den höll bara i sju eller åtta år. Efter den här gamla symaskinen har jag inte behövt skaffa flera, säger Jarmo Aaltonen och berättar att han kånkat den stora, rätt otympliga symaskinen ända till Orimattila för att få den servad.

en man som ler bakom en butiksdisk. Bakom har han hyllor med skor och stövlar.
Jarmo Aaltonen har jobbat som skomakare i 38 år. Nu ger han över till Nahkafaija. en man som ler bakom en butiksdisk. Bakom har han hyllor med skor och stövlar. Bild: Tiina Grönroos / YLE skomakare,Karis,Västnyland,läder,hantverksyrken,Raseborg,hantverkstradition,artesaner,Jarmo Aaltonen

En gammal maskin kräver specialnålar och specialtråd som Aaltonen på olika sätt kommit över. Nu har den här informationen anförtrotts nya företagaren Edward ”Nahkafaija” Heinänen.

Förutom den stora svarta trampsymaskinen med handvev finns det ytterligare några maskiner som går att använda fast hela Karis skulle råka ut för elavbrott.

En man med tatuerade armar som syr i läder på en gammal symaskin. Man ser inte ansiktet på mannen.
Det behövs ingen elektricitet, men nog en hel del övning för att sömmen ska bli rak och snygg. En man med tatuerade armar som syr i läder på en gammal symaskin. Man ser inte ansiktet på mannen. Bild: Tiina Grönroos / YLE skomakare,Karis,Västnyland,läder,hantverksyrken,Raseborg,hantverkstradition,artesaner,symaskiner,Edward Heinänen

En maskin kallas ”revolvern” eftersom den har dubbla roterande cylindrar med olika nitar och knappar.

- Det är bara att snurra runt, möjligheterna är oändliga. Du kan göra hål i hundhalsband eller byta ut ett blixtlås till knappar, förklarar Heinänen.

En gammal planch med ritad bild av skomakare och kund där det både repareras och betjänas. Föreställer eventuellt tidigt 1900-tal eller sent 1800-tal.
I själva butiksdelen har Edward Heinänen hittat fina inredningsdetaljer, som den här gamla planschen. En gammal planch med ritad bild av skomakare och kund där det både repareras och betjänas. Föreställer eventuellt tidigt 1900-tal eller sent 1800-tal. Bild: Tiina Grönroos / YLE skomakare,Karis,Västnyland,läder,hantverksyrken,Raseborg,hantverkstradition,artesaner,symaskiner,Planschverk,Tavla,Edward Heinänen

En enorm maskin som slipar, putsar och polerar skobottnar, klackar och läder upptar nästan en hel vägg i arbetsrummet.

- Den är nästan lika stor som en personbil och väger säkert lika mycket, skrattar Edward Heinänen och förklarar att han använder maskinen varje dag när han reparerar skor.

- Jag vill ge kunderna det lilla extra. De ska få tillbaka sina skor välputsade och snygga.

Ett par gamla babyskor i mjukt, vitt läder hänger över hörnet på en väggspegel.
De här näpna babyskorna finns också hos Nahkafaija. Man kunde nästan tro att man kommit till en inredningsbutik. Ett par gamla babyskor i mjukt, vitt läder hänger över hörnet på en väggspegel. Bild: Tiina Grönroos / YLE skomakare,Karis,Västnyland,läder,hantverksyrken,Raseborg,hantverkstradition,artesaner,skor,Barnskor,babyskor

Har du också en maskin som tar bort ingrodd fotsvett?

- Nej, men jag har fina sprayer och sulor, så det finns nog en lösning till det mesta, svarar Edward Heinänen.

Vill värna om återanvändning

Edward Heinänen tycker om att återanvända själv och han har märkt att intresset att reparera skor eller snygga till gamla skor har vuxit.

- Ungdomar hittar farmors eller mormors skor som de vill ta i bruk, säger Edward Heinänen och tipsar att en väska som man kanske tröttnat på kan piffas upp och få ett nytt utseende med nya handtag eller rem, ett nytt blixtlås eller lite nitar.

Ett prydnadsföremål som föreställer en dödsskalle med motorcykelhjälm. Finns på ett bord.
Mera inredningsdetaljer. På betjäningsdisken står också några väldoftande värmeljus som kanske säger något om företagaren? Ett prydnadsföremål som föreställer en dödsskalle med motorcykelhjälm. Finns på ett bord. Bild: Tiina Grönroos / YLE skomakare,Karis,Västnyland,läder,hantverksyrken,Raseborg,hantverkstradition,artesaner,skallen,motorcyklar,Dekorationer i heminredning,motorcykelhjälm,dödsskalle

- Jag är trött på slit- och slängmentaliteten. Varför slänga bort ett par skor som bara är ett år gamla? Då har man just gått in dem så de passar ens fot, säger Edward Heinänen som tycker det är fiffigare att satsa en fjärdedel av priset för nya skor på att reparera sina gamla.

Skoindustrin i dag har enligt Heinänen gått bakåt eller dragit ner sina kostnader genom att det tillverkas sulor och klackar av gummi, plast eller i värsta fall skumplast.

- Det är svårt att hitta lim som fungerar på plast och polyuretan. Tack och lov har erfarna skomakare hittat de här limmen som fungerar på olika material, så jag behöver inte ödsla en hel arbetsdag på att försöka hitta det lim som håller ihop skorna.

Självlärd som vill lära sig mera

Edward Heinänen är på sätt och vis självlärd. Han har i några års tid läst och studerat videor på nätet, men ett riktigt aktivt grepp tog Edward Heinänen i början av året när han tog kontakt med en vän i Villmanstrand som sytt i läder i 20 år.

Man kan jämföra de här symaskinerna med en gammal Harley Davidson, alla fungerar på olika sätt

- Han har lärt mig alla knep, men hans symaskin var annorlunda. Man kan jämföra de här symaskinerna med en gammal Harley Davidson, alla fungerar på olika sätt, skrattar Edward Heinänen.

Ett blått förkläde med svart läderdetalj och silverspänne format till djurskinn. Ett förkläde som en manlig skomakare har på sig.
Förklädet med läderdetalj och metallspänne. Garanterat egen design. Ett blått förkläde med svart läderdetalj och silverspänne format till djurskinn. Ett förkläde som en manlig skomakare har på sig. Bild: Tiina Grönroos / YLE skomakare,Karis,Västnyland,läder,hantverksyrken,Raseborg,hantverkstradition,artesaner,förkläden,Edward Heinänen

Det märks att Edward Heinänens andra stora intresse är motorcyklar och han planerar redan att besöka sin läromästare i Villmanstrand i början av nästa år. Då ska han lära sig rita mönster och klippa ut delar till läderjackor och annan motorcykelutrustning.

- Jag är grymt stolt över mitt arbete. Det känns fint att bevara ett så bra och hederligt arbete som skomakeri, säger Edward Heinänen.

Faija = nätter typ

Till sist för icke invigda och infödda Karisbor, varifrån kommer namnet ”Nahkafaija” som ju faktiskt kan ge vissa felaktiga associationer?

- Skulle Nakkimuija, det vill säga kvinnan som i tiderna drev en grillkiosk i Karis ha vetat att det i dag finns en ny grillkiosk som heter Nakkifaija och som nu har en granne som heter Nahkafaija så… tja, det är en grej här i Karis, Man behöver inte vara pappa för att vara faija, det räcker att man är en ”nätter typ”, säger Edward Heinänen.