Hoppa till huvudinnehåll

Aprikoskärnor, cannabisolja och silvervatten mot cancer - skrupelfria företagare säljer skadliga preparat

"När du är dödsdömd tar du tag i varje halmstrå"

Finländska cancerpatienter har lagt ut tiotusentals euro på alternativ medicin, vårdmetoder utan bevisad verkan. Krister har intagit cannabinoidolja och anser att den fick hans tumör att krympa. Maria vägrade både operation och strålbehandling och reste till en klinik i Mexiko. Hon fick bland annat extrakt av aprikoskärnor intravenöst – en skadlig metod, säger läkarna.

Var tredje finländare insjuknar i cancer i något skede av sitt liv – omkring 30 000 av oss får en diagnos varje år.

Enligt en färsk skandinavisk undersökning har en tredjedel av cancerpatienterna prövat på alternativ medicin.

Det finns företagare i Finland som säljer preparat och alternativa vårdmetoder till cancerpatienter, som kan vara desperata i sin jakt efter botemedel. Det finns också läkare som erbjuder tjänster inom alternativ medicin.

Krister testade sprängticka, lut, graviola och aprikoskärnor

Jag möter Krister i en stad i mellersta Finland, han hälsar mig med ett fast handslag. Han är född på 1950-talet, en högutbildad man som vill vara anonym.

År 2011 drabbades Krister av en elakartad lungcancer som inte gick att operera. Tumören kom ut ur hans lunga och lindade sig runt både artärer och vener. Krister fick strålbehandling i två månaders tid.

– Jag började med att inmundiga sprängticka genast, redan under strålbehandlingen, sedan använde jag lut för att göra kroppen mera basisk, säger Krister.

Jag köpte lut i hälsokostaffären, det stod på paketet att man ska hålla två veckors paus. Det skulle jag inte ta så mycket på allvar om du har en dödlig sjukdom. Dubbel dos!

För att bota sin cancer har han också ätit graviola, och tagit överdoser av C-vitamin, närmare 10 gram per dag. Och han har ätit stora mängder aprikoskärnor, 10-15 stycken både morgon och kväll.

Alternativ medicin står för behandlingar vars effekt inte har bevisats

Alternativ medicin står för vårdformer som ligger utanför den medicin som bygger på vetenskaplig forskning. Man talar också om KAM-vård, komplementär och alternativ medicin.

Metoderna kallas komplementär medicin om de används vid sidan om traditionell medicinsk vård. Om patienterna vägrar medicinsk vård och i stället använder alternativa metoder talar man om alternativ medicin.

En del av metoderna inom alternativ medicin har inte studerats tillräckligt och därför saknas vetenskapliga bevis på att de fungerar mot cancer. Andra metoder har bevisats vara ineffektiva eller till och med skadliga.

Enligt en bred definition räknas också till exempel yoga, akupunktur och musikterapi till alternativ medicin. Sådana här metoder kan fungera bra för att lindra smärtor eller förbättra livskvaliteten för cancerpatienter, men de hjälper inte mot själva cancern, säger cancerläkarna.

Finlands läkarförbund rekommenderar att man på finska använder termen "uskomushoidot" för att understrecka att KAM-metoderna bygger på tro, inte fakta som kan bevisas. Det finns ingen svensk motsvarighet till den här termen.

30 aprikoskärnor är en dödlig dos

Veera Salminen ser bekymrad ut. Hon är specialist i cancersjukdomar vid Tammerfors universitetssjukhus. Hon säger att inget av de preparat som Krister har tagit hjälper mot cancer.

– 20–30 aprikoskärnor om dagen är en mycket hög dos. Europeiska livsmedelssäkerhetsverket EFSA har konstaterat att 20 aprikoskärnor om dagen kan ge akut cyanidförgiftning. 30 aprikoskärnor kan vara en dödlig dos för en vuxen människa, säger Salminen.

Myndigheterna varnar för att äta mera än 1–2 aprikoskärnor om dagen. Men Krister låter sig inte övertygas.

– När du får en dödsdom och är verkligt sjuk så frågar du inte så mycket om vad myndigheterna säger, du tar tag i vartenda halmstrå, säger han.

Amygdalin säljs med påstådda egenskaper

Det verksamma ämnet i aprikoskärnor och andra bittra frön är amygdalin.

– Amygdalin konstaterades redan för hundra år sedan vara både skadligt och ineffektivt vid cancervård. Trots det har man uppfunnit nya påstådda effekter för ämnet – och hittat på namnet B17 för att det ska se ut som ett vitamin, säger Veera Salminen.

Finländska cancerpatienter kan hitta vilseledande uppgifter om amygdalin bland annat på Petra Flanders stiftelses webbsidor.

"Amygdalin fungerar som en smartbomb" – nonsens, säger läkare

Amygdalin bryts ner i kroppen och bildar det giftiga ämnet cyanid. I hälsokostbranschen säljs aprikoskärnor också under namnet laetrile eller B17.

Den finländska Petra Flanders stiftelse skriver om aprikosfrön på sina webbsidor under rubriken Alternativa icke-giftiga cancerterapier.

”Då B17 kommer i kontakt med en cancercell sönderdelas den av ett hormon som bara finns på cancercellens yta och blir en veritabel smartbomb som tar kål på cancercellen," hävdar stiftelsen.

Men entsymet som spjälker amygdalin finns i alla kroppens celler, och därför skadar amygdalinet alla celler, säger cancerläkare Veera Salminen.

Karl von Smitten är pensionerad cancerkirurg och sitter i styrelsen för Petra Flanders stiftelse. Han säger sig vara medveten om att aprikoskärnor inte botar cancer och att webbsidorna måste rättas till.

– De behandlingar vi räknar upp på webbsidan är metoder som inte kan rekommenderas så länge den traditionella medicinen har nånting att erbjuda, så länge det finns andra vårdmetoder som hjälpa. Det gäller patienter som inte längre kan behandlas, som är i en hopplös situation och måste försöka vad som helst, säger von Smitten.

Men era webbsidor nu kan ge en cancerpatienter iden att det finns alternativa metoder som är effektiva och säkert botar cancer. Hur ser ni på det i styrelsen?

– Det finns kontroverser inom styrelsen. Jag anser att man ska vara väldigt sträng med sådana texter, men i styrelsen finns många människor. Ibland tycker majoriteten annorlunda, säger von Smitten.

Var det cannabisolja eller strålbehandling som fick tumören att krympa?

Efter att Krister hade fått strålbehandling fick han tips om att kannabinoidolja hjälper mot cancer. Han skaffade sig ett recept på medicinsk cannabis och tillverkade egen olja som han tog droppar av morgon och kväll. Det här kostade honom över 20 000 euro. Krister tog ett banklån för att finansiera sina botemedel.

Krister anser att det var kannabinoidoljan som fick hans stora tumör i lungan att krympa.

– Den var stor som en apelsin, i dag är den som min tumända. Läkarna gav mig inte mycket tid att leva och jag hade hunnit förbereda min egen begravning. Men sedan repade jag mig förvånansvärt fort och jag lever och mår bra, säger Krister.

Veera Salminen förstår att Krister har valt att själv leta efter cancerkurer i stället för att passivt vänta på att läkarna botar hans sjukdom.

– Människor som söker sig till alternativ medicin känner att de får krafter och hopp för att de själva gör något åt sin situation. Men inte heller cannabis hjälper mot cancer, säger Salminen.

Det har gjorts studier i hur cannabis påverkar cancer men de flesta är gjorda på cellodlingar i laboratorium. Randomiserade kliniska studier på människor saknas.

Diet utan socker, pH-diet eller antioxidanter – fungerar inte mot cancer

Krister tog lut för att balansera sitt pH och göra kroppen mera basisk. Han har lämnat bort vitt socker ur sin mat, och han äter så mycket antioxidanter som möjligt. De här metoderna tror både han och många andra finländska cancerpatienter på. Men ingen av de här metoderna har bevisats vara effektiv mot cancer i kliniska undersökningar.

Cancerläkaren Timo Joensuu och näringsterapeuten Reijo Laatikainen konstaterar i boken Syö hyvin voi paremmin att pH-dieten som ska göra kroppen basisk helt saknar grund, för även om man intar mängder av basiska livsmedel eller drycker så rubbar det inte just pH-balansen i blodet.

Laatikainen och Joensuu skriver också att det saknas vetenskapliga bevis för att en diet utan socker och kolhydrater skulle hjälpa mot cancertumörer. Det har gjorts en del studier i ketogen kost för patienter med hjärntumörer, men övertygande resultat saknas än så länge. Tumörer använder sig visserligen av glukos för att växa, men våra kroppar producerar glukos trots att vi låter bli att äta socker.

Att ta antioxidanter som kosttillskott kan till och med få tumörer att växa snabbare. Nya forskningsresultat tyder på att antioxidanterna kan slå ut kroppens eget försvar mot cancer, skriver Laatikainen och Joensuu.

Maria vägrade både strålbehandling och andra operation

Maria drabbades hösten 2016 av skivepitelcancer i näsan. Hon blev opererad bara en vecka efter diagnosen. Tumören mätte 2 gånger 4 centimeter.

Maria är högutbildad, född på 1970-talet och bor i södra Finland. Hon vill vara anonym.

– Tanken på operation var otäck. Jag hade läst boken Radical remission av Kelly Turner – där fanns många patienter som hade klarat sig utan medicinsk vård. Och jag hade sett dokumentären The truth about cancer som talade för alternativ vård av cancer, säger Maria.

När läkarna opererade fick de inte bort tillräckligt med vävnad
runt tumören och de sade att hon måste få strålbehandling.

– Jag var helt emot strålbehandling – hela min kropp sade nej.
Näsan ligger så nära hjärnan.

En äldre läkare kom in i rummet. Maria fick inte ens veta vad han hade för titel.

– Han sa att tumören kommer tillbaka utan strålbehandling
och att det leder till döden, säger Maria.

Maria var övertygad om att det är bättre att bota cancern utan strålbehandling och läkemedel, med hjälp av kroppens eget immunförsvar. Hon lade om sin diet och åt bland annat gurkmeja och aprikoskärnor.

"Min intuition sade mig att operation betyder död"

Våren 2017 hade Marias tumör kommit tillbaka. Läkarna sade att hela näsan måste opereras bort och att Maria måste få strålbehandling.

Jag ville inte gå med på operation. Jag åkte ut till en holme för att tänka över saken ensam i tre veckor. Min intuition sade mig att operation betyder död och att ingen operation betyder liv. Jag är helt medveten om att jag kan dö på grund av det här beslutet

Maria var rädd att tumören skulle sprida sig om hon gick med på operationen. Många som tror på alternativ medicin tänker så, men cancerläkarna säger att det inte finns någon grund för rädslan.

– Statistiken visar att mängder av cancerpatienter har tillfrisknat efter operation. Operation leder inte till att cancern sprider sig fortare, säger Veera Salminen.

Maria reste till Mexiko för behandlingar

Sommaren 2017 reste Maria till Gerson institute i Mexiko, där hon fick vegetarisk kost, råsafter och en lång rad behandlingar. Priset för 3 veckors behandlingar var 15 000 euro.

– Jag fick syrebehandlingar, för cancern lever i syrefritt tillstånd. Jag satt i syreskåp och de ledde in syre i ändtarmen på mig. Jag fick värmebehandlingar, och de gav mig väteperoxid invärtes. Jag fick lavemang med kaffe och väteperoxid fem gånger om dagen. Koffeinet renar levern från gifter, säger Maria.

Hon fick också stora doser C-vitamin och B 17-vitamin intravenöst. Men Maria var inte nöjd med Gersonvården.

– Den fokuserar för mycket på kroppen, jag saknade mentalt stöd. Jag tror att tillfrisknandet i första hand är en psykisk process, och om du tror på det du gör så fungerar det, säger hon.

Cancerläkarna säger att de behandlingar Maria fick i Mexiko saknar verkan och delvis är direkt skadliga.

– De har undersökts vetenskapligt och konstaterats sakna verkan eller vara direkt skadliga. Ändå erbjuder skrupelfria företagare de här behandlingarna till cancerpatienter, säger cancerläkare Skyler Johnson vid Yale University.

Marias tumör har spridit sig till ögonen

När Maria kom hem från Mexiko sensommaren 2017 skaffade hon sig cannabisolja och silvervatten, som hon tog både invärtes och utvärtes. Hon fortsatte att följa Gersonmetoden med strikt diet och saftkurer i fem månaders tid, men sedan blev hon för svag och måste sluta.

Hon flyttade hem till sin mamma eftersom hon inte längre orkade sköta sig själv.

Tumören har tagit hela min näsa. Den har spridit sig till ena ögat och murat igen det, och mitt andra ögonlock är så svullet att jag inte kan se. Jag har inte gått ut på flera månader och jag har inte sett mig i spegeln på länge. Det gör mig alldeles för deprimerad.

I vintras var Maria mycket sjuk och trodde att hon skulle dö. Nu mår hon bättre, och tror själv att hennes kropp ska klara av att bota cancern utan medicinsk vård.

Maria betonar att alla cancerpatienter har självbestämmelserätt och får välja vilken form av vård de vill ha.

– Men jag rekommenderar inte den här sortens vård för någon. Det har varit en väldigt tung resa, säger Maria.

Den här hösten har Maria mött en läkare för första gången på ett och ett halvt år. Hon vill inte ta emot cancervård eller smärtlindring, hon tacklar smärtorna genom att meditera.

Över dubbelt så hög risk att dö för dem som vägrar medicinsk vård

Skyler Johnson vid Yale University i USA ingår i ett forskarteam som har publicerat två undersökningar om cancerpatienter som valt alternativ medicin. Trots att de här patienterna i allmänhet är yngre, friskare och högre utbildade är deras utsikter att överleva sin cancer sämre. Dessutom tenderar de här patienterna ofta att vägra en del behandlingar inom den medicinska vården.

– De cancerpatienter som delvis vägrade medicinska behandlingar löpte mer än dubbelt så hög risk att dö av sjukdomen. För bröstcancerpatienter var dödligheten upp till sex gånger högre, och för tarmcancerpatienter fyra-fem gånger högre, säger Johnson.

Om patienterna tog emot all medicinsk vård som erbjöds dem och enbart kompletterade med alternativ vård försämrade det inte deras chanser att överleva.

– Men eftersom också de här patienterna är yngre och friskare hade vi förväntat oss att de skulle klara sig bättre än cancerpatienter i stort, och det gjorde de inte, säger Johnson.

Johnson studerade patienter i cancerregistret i USA som hade valt alternativ vård av icke legitimerade läkare eller sjukskötare i ett skede när cancern ännu inte var spridd.

Skyler Johnson,cancerläkare vid Yale University, har konstaterat att cancerpatienter som väljer alternativ medicin samtidigt ofta vägra medicinsk vård.
Skyler Johnson vid Yale University säger att vissa metoder inom alternativ medicin kan förbättra livskvaliteten för cancerpatienter – men metoderna botar inte cancer. Skyler Johnson,cancerläkare vid Yale University, har konstaterat att cancerpatienter som väljer alternativ medicin samtidigt ofta vägra medicinsk vård. Bild: Yale University Cancerläkare,alternativ medicin,Skyler Johnson

Konspirationsteorier om läkare och läkemedelsindustrin

De som talar för alternativ medicin kritiserar ofta de medicinska cancerbehandlingarna och beskyller läkarna för att gå i läkemedelsindustrins ledband. De sprider anklagelser om att varken läkarna eller företagen egentligen vill bota patienterna, utan mjölka dem på pengar. De sprider också påståenden om att cytostatika är farligare än cancer.

Antti Heikkilä är läkare och har tagit emot "tiotals, kanske hundra" cancerpatienter på Eira sjukhus i Helsingfors. Han strävar efter att behandla sina patienter utan läkemedel, med ketogen kost och kosttillskott. Han anser att cancer är en metabolisk sjukdom som beror på insulinresistens, och rekommenderar en diet utan socker och med lågt intag kolhydrater mot cancer.

Cancerläkarna säger att man har undersökt ketogen kost vid cancer men att det än så länge saknas bevis på att dieten hjälper. Heikkilä hävdar att "cancerindustrin" (cancersjukhus och läkemedelsindustrin) är intresserad främst av stora inkomster.

– De nya läkemedlen mot cancer är bara skräp och priset är skyhögt. Det är läkemedelsindustrin som står bakom. Patientorganisationerna är deras lakejer med kontakter till medierna. De har ett program som bara går ut på försäljning av läkemedel, säger Heikkilä.

Läkare Antti Heikkilä hävdar att de nya cancermedicinerna är bara skräp.
Läkare Antti Heikkilä har kritiserats skarpt av andra finländska läkare och han har lämnat Finlands läkarförbund. Läkare Antti Heikkilä hävdar att de nya cancermedicinerna är bara skräp. Bild: Taisto Lapila / Yle läkare,cancer,alternativ medicin,MOT,antti heikkilä

Cancerläkare Veera Salminen tar avstånd från Heikkiläs påståenden.

– Det här är typiska konspirationsteorier. Våra patienter har gagnats mycket av de nya cancerläkemedlen. Många patienter som för några decennier sedan skulle ha dött på kort tid har nu kunnat bli helt botade, säger Veera Salminen.

Heikkilä driver själv en hälsoklubb på nätet där han marknadsför sin diet som ska hjälpa mot många svåra sjukdomar. Det kostar närmare 300 euro att bli medlem i klubben för ett års tid.

Faktafel i Heikkiläs teser, säger Veera Salminen

Cancerläkare Veera Salminen bekantar sig med Antti Heikkiläs påståenden. Hon ifrågasätter hans slutsatser om att cancer är en metabolisk sjukdom.

– Forskningen visar att insulinresistens och typ 2-diabetes ökar risken för flera typer av cancer. Men det finns inga belägg för att det skulle vara den enda orsaken till cancer, och än mindre roten till all sjukdom, som Heikkilä skriver, säger cancerläkare Veera Salminen.

Veera Salminen läser kapitlet om cancer i Heikkiläs senaste bok i sin senaste bok Lääkkeetön elämä och hittar många faktafel.

– Det finns många sakfel i Heikkiläs texter om läkemedelsutveckling och om cancermedicin. Han hävdar till exempel att man inte jämför med placeboläkemedel när man utvecklar cancerläkedemel. Han hävdar att nya cancerläkemedel inte behöver bevisas vara bättre än äldre innan de godkänns. Båda påståendena är felaktiga, säger Veera Salminen.

Heikkilä skriver dessutom att de nya cancerläkemedlen fungerar dåligt.

– Det är tvärtom. Många patienter som för några decennier sedan skulle ha dött på kort tid har nu kunnat bli helt botade genom en kombination av kirurgi och moderna cancermediciner. Det gäller även patienter med långt framskriden och spridd cancer, säger Veera Salminen.

– De som erbjuder alternativa botemedel eller vårdmetoder har också ekonomiska intressen och många gånger är behandlingarna dyra. I vissa fall kan det vara fråga om att man helt enkelt bedrar patienterna, säger cancerläkare Tom Wiklund på Docrates i Helsingfors.

Krister har ätit sprängticka, graviola, aprikosfrön och cannabisolja för att bota sin cancer.
Krister har ätit sprängticka, graviola, aprikoskärnor och cannabisolja för att bota sin cancer. Krister har ätit sprängticka, graviola, aprikosfrön och cannabisolja för att bota sin cancer. Bild: YLE/Annvi Gardberg alternativ medicin,medicinsk cannabis,sprängticka

Friskvårdsföretagare marknadsför hälsokost mot cancer

Ann-Katrine Backman i Närpes driver ett friskvårdsföretag och är administratör för en stor Facebookgrupp med över 12 000 medlemmar. På sin hemsida berättar hon att hon behandlar sina kunder med bland annat homeopati.

Backman skriver i inlägg i Facebookgruppen att bland annat aprikoskärnor, graviola, gurkmeja, svartkummin, silvervatten och kosttillskottet MSM är effektiva mot cancer. Alla de här varorna säljer hon i sin näthandel.

Lapacho/Pau D’Arco har också botat flera som haft obotlig cancer...― Ann-Katrine Backman i Facebookgruppen Kolloidalt silver 3.0

Backman ger rådet att cancerpatienter tar silvervatten två matskedar fem gånger om dagen. Silvervatten är toxiskt och skadar kroppen, det får inte säljas för invärtes bruk.

Förbjudna medicinska påståenden, säger Evira

Hälsokost och kosttillskott är livsmedel enligt lagen. Det är förbjudet att sälja livsmedel med medicinska påståenden, poängterar sektionschef Annika Nurttila på livsmedelssäkerhetsverket Evira.

– Evira ber den lokala livsmedelstillsynsmyndigheten kontakta företagaren. Företagaren får en uppmaning att omedelbart upphöra med marknadsföring som bryter mot författningarna, säger Nurttila.

Jag ringer upp Ann-Katrine Backman, men hon lägger på så fort hon hör mitt namn. Hon svarar inte på e-post heller.

Backman skriver också om hur hon använt frätande black salve för att bota sin egen och en annan persons hudcancer utan operation.

Den finländska nätsajten Magneettimedia har i flera års tid publicerat artiklar med vilseledande information – som att cytostatika förorsakar cancer och att naturpreparat botar cancer effektivare än cytostatika.

"Läkemedelsindustrin hemlighåller botemedel" – nonsens, säger cancerläkare

Många som tror på alternativ medicin beskyller de medicinska forskarna för att gå i läkemedelsindustrins ledband. Skyler Johnson betonar att han själv inte har några ekonomiska bindningar, varken till läkemedelsindustrin eller till något annat håll.

– Det påstås att läkarna och läkemedelsindustrin vill hemlighålla de bästa botemedlen. Det här anser jag som cancerläkare är direkt kränkande. Min hustru har haft cancer, och min mor och min far likaså. Alla tre har fått traditionell medicinsk cancervård och alla tre har blivit botade. Och om det fanns andra metoder som bevisligen var bättre än den traditionella vården skulle jag vara den första att använda dem, säger Johnson.

Det hävdas också att läkemedelsindustrin inte är intresserad av växtbaserade ämnen för att det inte går att ta patent på dem.

– Det är nonsens. Många läkemedel som används idag inom cancerbehandlingar bygger på naturliga komponenter, bland annat en av de mest använda cytostatika. Det gör ingen skillnad vilket ursprung komponenterna har, så länge de är säkra och effektiva, säger Skyler Johnson.

Cancercoacher ger råd om alternativ medicin

När Maria blev sjuk läste hon boken Radical Remission av den amerikanska psykoterapeuten Kelly Turner. Den handlar om cancerpatienter som överraskande övervinner sin cancer – många utan medicinska behandlingar.

Österbottniska Mari Lehtiö har fått utbildning av Turner för att handleda cancerpatienter.

– Mitt budskap är att det finns hopp. Berättelserna visar att också då läkarna har gjort allt de kan och skickat hem patienten finns det fall där människorna trots allt har klarat sig, säger Lehtiö.

Mari Lehtiö arbetar själv med alternativa terapier och coachar cancerpatienter enligt Kelly Turners läror.
Mari Lehtiö arbetar själv med alternativa terapier och coachar cancerpatienter enligt Kelly Turners läror. Mari Lehtiö arbetar själv med alternativa terapier och coachar cancerpatienter enligt Kelly Turners läror. Bild: Annvi Gardberg / Yle alternativ medicin,coachning,MOT,Mari Lehtiö

Cancerläkarna håller med om att tumörer ibland försvinner eller krymper spontant utan någon förklaring.

– Men vi vet inte om spontan förbättring inträffar på grund av något särskilt som patienten gör. Att göra rekommendationer utan att ha bevis är fullkomligt oetiskt, säger cancerläkare Skyler Johnson.

Kelly Turner identifierar nio nyckelfaktorer – en kult, säger cancerläkare Salminen

Kelly Turner har intervjuat cancerpatienter som oväntat blivit bättre och identifierat 9 faktorer som de har gemensamt – som till exempel att de har använt naturmedicin och utvecklat positiva känslor och styrkt sin livsvilja.
En del av de här cancerpatienterna säger sig ha blivit bättre utan medicinsk vård.

Cancerläkare Veera Salminen är mycket kritisk.

– Min åsikt om boken är att det handlar om en slugt skapad kult. I boken upprepas ständigt de nio nyckelfaktorerna – som enligt patienternas åsikt har lett till att de blivit bättre. "Patient X tillgrep de och de metoderna för att tillfriskna, och enligt patient X renade dieten kroppen på toxiner." Författaren undandrar sig ansvar genom att hänvisa till patienternas tolkningar. Hon stöder inte påståendena med forskningsresultat, säger Veera Salminen.

Salminen påpekar att Kelly Turner är psykoterapeut, och inte läkare.

– Hon har själv studerat alternativa vårdformer och hennes man är terapeut i kinesisk medicin. Hon är inte nödvändigtvis någon oberoende forskare, säger Salminen.

Karita Aaltonen rekommenderar basisk föda och aprikoskärnor

Karita Aaltonen fick hjärntumör och diagnosen glioblastom år 2011. Hon tog emot alla medicinska behandlingar hon erbjöds, tills hon efter ett års cytostatikabehandling valde att avbryta medicineringen.

– För mig kändes det stort när läkarna skrev in på datorn att patienten önskar avsluta cytostatikabehandlingen. Ansvaret flyttade över från läkarvetenskapen till mig. Jag fick kraft av att själv ta ansvar för hur jag sköter mig – vilka komplementära behandlingar och vilken diet jag väljer, säger Aaltonen.

När Karita letade efter alternativ medicin letade hon också efter en förebild, och hittade skådespelaren Kris Carr i USA som har överlevt cancer utan medicinska behandlingar.

– Det var viktigt för mig att ha en förebild att följa. Jag började göra samma saker som Kris, att ta samma antioxidanter och laga likadana grönsmoothies och råsafter. Nu ser jag det som min uppgift att ge hopp och stöd till andra som har cancer, säger Karita.

Hon bloggar och har gett ut en bok, och hon håller kurser för andra cancerpatienter. I sitt introduktionsbrev till patienter som ska gå på kurs ger Aaltonen dem råd om att lämna bort socker, äta basisk föda och ta antioxidanter – metoder som saknar verkan enligt cancerläkarna.

I sin blogg Uskalla parantua lovordar Aaltonen aprikoskärnor mot cancer, men i boken med samma namn har hon tagit ett steg tillbaka och varnar för stora doser av kärnorna.

Karita Aaltonen har glioblastom och coachar andra cancerpatienter i alternativa botemedel.
Karita Aaltonen har hjärntumör, glioblastom och ser det som sin uppgift att stöda andra cancerpatienter. Karita Aaltonen har glioblastom och coachar andra cancerpatienter i alternativa botemedel. Bild: Taisto Lapila / Yle alternativ medicin,coachning,MOT,Karita Aaltonen

– Jag brukar uppmana läkare att inte ge någon livstidsprognos om inte patienten verkligen ber om det. Läkarens roll borde vara att stöda, peppa och ge hopp. Hoppet har en oerhört stor betydelse för tillfrisknandet, säger Karita Aaltonen.

"Mamma ville känna att hon hade kontroll"

Jag talar med Nina vars mamma dog i lymfom. Mamman var född på 1940-talet och bodde i Helsingfors. Hon fick två cancerbehandlingar med cytostatika, men den tredje tackade hon nej till.

Ninas mamma lämnade bort socker och kött ur sin diet, hon drack guldmjölk med gurkmeja och bryggde te på sprängticka. Hon åt björkaska, vilket höjde hennes kalkvärden och gjorde henne sjuk. Hon drack silvervatten också, Nina hittade ett förråd i hennes skåp efteråt.

– Jag tyckte det var hemskt att hon sa nej till ytterligare cellgift. Hon visste min åsikt, men jag ville inte pracka den på henne. Jag måste acceptera att det var hennes kropp, säger Nina.

Nina säger att hennes mamma ville känna att hon hade kontroll och tog besluten i egna händer.

– Jag blev störd på att hon läste saker på nätet och genast trodde på dem, säger Nina.

Cancerläkarna skulle behöva mera tid

Nina säger att våra läkare inte är så bra på att sköta hela människan.

– Om patienterna skulle få möta samma läkare en längre tid
och känna sig hörda och sedda, så skulle de inte ha behov att leta efter alternativa metoder, säger Nina.

Cancerläkare Veera Salminen ger Nina fullkomligt rätt. Cancerläkarna har brist på tid och det driver patienterna i famnen på terapeuter och företagare inom alternativ medicin. Det här har också visats i forskning.

– Cancerläkarna skulle behöva betydligt mera tid och kontinuitet i vården av patienter. Patienterna borde absolut kunna möta samma läkare. Och läkarna behöver mera utbildning, så att de känner till alternativ medicin och kan diskutera metoderna sakkunnigt med sina patienter, säger Salminen.

Cancerläkarna skulle behöva mycket mera tid när de möter patienter, och de borde kunna ta emot samma patienter över en längre tid, säger Veera Salminen vid Tammerfors universitetssjukhus.
Cancerläkarna skulle behöva mycket mera tid när de möter patienter, och de borde kunna sköta samma patienter en längre tid, säger Veera Salminen vid Tammerfors universitetssjukhus. Cancerläkarna skulle behöva mycket mera tid när de möter patienter, och de borde kunna ta emot samma patienter över en längre tid, säger Veera Salminen vid Tammerfors universitetssjukhus. Bild: Ghadi Boustani / Yle Cancerläkare,alternativ medicin,Veera Salminen

Efter Svenska Yles rapportering har Social- och hälsovårdsministeriet inlett lagberedningen kring alternativ medicin och alternativa vårdmetoder inför nästa regeringsperiod.

Krister, Maria och Nina heter egentligen något annat. Vi ser inte dem själva på bild.

När jag gjorde research för den här artikeln gick jag med i ett stort antal slutna Facebookgrupper som diskuterar alternativ cancervård. För att få reda på vad medlemmarna diskuterade använde jag fingerat namn. I Journalistreglerna konstateras att journalister ska försöka skaffa fram information på ett öppet sätt. Men om samhälleligt betydelsefulla omständigheter inte kan utredas på annat sätt, kan journalister göra intervjuer och ta fram uppgifter även på sätt som avviker från det vanliga. Det bedömdes vara fallet i den här frågan.

Veera Salminens artikel om KAM-vård i Duodecim.

Skyler Johnsons artikel om sämre överlevnad för patienter som använder alternativ medicin utgiven 2017.

Skyler Johnsons artikel om patienter som använder sig av medicinska behandlingar och kompletterar med alternativ medicin, utgiven 2018.

Svenska regionala cancercentrum informerar om KAM-vård för cancerpatienter.

Artikeln preciserad 12.10 klockan 18.26: De Facebookgrupper som artikelskribenten gick med i under fingerat namn var grupper som diskuterar alternativ cancervård, inte Cancerförbundets Facebookgrupper.

Artikeln kompletterad 16.10. klockan 9.55 med en länk till Veera Salminens artikel i Duodecim-tidningen.

Artikeln kompletterad 26.10. klockan 14.33 med länk till artikel om ministeriet som bereder lag om alternativa vårdformer.