Hoppa till huvudinnehåll

Det vi alla visste: Sommarvärmen närmar sig rekord

Lapsia uimassa rantavedessä, Lauttasaaren uimaranta, Helsinki, 18.7.2018.
Barn simmar utanför Drumsö i Helsingfors Lapsia uimassa rantavedessä, Lauttasaaren uimaranta, Helsinki, 18.7.2018. Bild: Jari Kovalainen / Yle badstränder,värmebölja,hetta,Drumsö,väderlek,Soligt väder,solen,aquatic locomotion,simning,barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),lek

Den gångna sommaren var nästan den hetaste som har registrerats under hela den finländska mäthistorien. September var också varmare än normalt nu för tionde året i rad.

Det visar Meteorologiska institutets nya siffror.

September var ställvis till och med exceptionellt varm, med undantag av Lappland. Månadens medeltemperatur varierade mellan cirka 14 grader på sydkusten till knappt 8 grader i norra Lappland.

Månadens medeltemperatur var 1-3 grader högre än normalt i hela landet.

En termometer visar att det är 30 grader varmt.
En termometer visar att det är 30 grader varmt. termometrar,hetta,värmebölja

Månadens högsta temperatur, 26,1 grader, uppmättes den 8 september i Raumo. Det här var samtidigt sommarens sista dag, den 64:e dagen med högsommarvärme i vårt land.

För en ny rekordsommar hade det krävts en till dag med högsommarvärme. Det nuvarande rekordet är från 2002 då högsommarvärmen varade i 65 dagar.

Mycket regn i september

Trots att september var varm, var månaden ändå regnigare än normalt.

Sadepisaroita pihlajan lehdillä
Sadepisaroita pihlajan lehdillä Bild: Yle/Houman Taleghani rönn,träd,Gren,Blad,regn

Nederbördsmängden var ställvis sällsynt stor särskilt i området som sträcker sig från Södra Karelen till övre Lappland. En motsvarande mängd förekommer i genomsnitt en gång på 10-30 år.

Nederbördsmängden i september varierade från cirka 50 millimeter i Österbotten och västra Lappland till dryga 100 millimeter i östra Finland.

Den första snön observerades i slutet av månaden då snödjupet i centrum i byn Kilpisjärvi var två centimeter på morgonen den 25 september.

Lumisia puolukanvarpuja.
Lumisia puolukanvarpuja. Bild: Mårten Lampén / Yle lingon,snö,vinter

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes