Hoppa till huvudinnehåll

Det vi alla visste: Sommarvärmen närmar sig rekord

Lapsia uimassa rantavedessä, Lauttasaaren uimaranta, Helsinki, 18.7.2018.
Barn simmar utanför Drumsö i Helsingfors Lapsia uimassa rantavedessä, Lauttasaaren uimaranta, Helsinki, 18.7.2018. Bild: Jari Kovalainen / Yle badstränder,värmebölja,hetta,Drumsö,väderlek,Soligt väder,solen,aquatic locomotion,simning,barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),lek (barnlek)

Den gångna sommaren var nästan den hetaste som har registrerats under hela den finländska mäthistorien. September var också varmare än normalt nu för tionde året i rad.

Det visar Meteorologiska institutets nya siffror.

September var ställvis till och med exceptionellt varm, med undantag av Lappland. Månadens medeltemperatur varierade mellan cirka 14 grader på sydkusten till knappt 8 grader i norra Lappland.

Månadens medeltemperatur var 1-3 grader högre än normalt i hela landet.

En termometer visar att det är 30 grader varmt.
En termometer visar att det är 30 grader varmt. termometrar,hetta,värmebölja

Månadens högsta temperatur, 26,1 grader, uppmättes den 8 september i Raumo. Det här var samtidigt sommarens sista dag, den 64:e dagen med högsommarvärme i vårt land.

För en ny rekordsommar hade det krävts en till dag med högsommarvärme. Det nuvarande rekordet är från 2002 då högsommarvärmen varade i 65 dagar.

Mycket regn i september

Trots att september var varm, var månaden ändå regnigare än normalt.

Sadepisaroita pihlajan lehdillä
Sadepisaroita pihlajan lehdillä Bild: Yle/Houman Taleghani rönn,träd,Gren,blad (växtdelar),regn

Nederbördsmängden var ställvis sällsynt stor särskilt i området som sträcker sig från Södra Karelen till övre Lappland. En motsvarande mängd förekommer i genomsnitt en gång på 10-30 år.

Nederbördsmängden i september varierade från cirka 50 millimeter i Österbotten och västra Lappland till dryga 100 millimeter i östra Finland.

Den första snön observerades i slutet av månaden då snödjupet i centrum i byn Kilpisjärvi var två centimeter på morgonen den 25 september.

Lumisia puolukanvarpuja.
Lumisia puolukanvarpuja. Bild: Mårten Lampén / Yle lingon,snö,vinter