Hoppa till huvudinnehåll

EU-parlamentariker om klimatrapporten: "Vi leker med något som vi inte borde leka med"

Svarta moln hänger över staden Moskva.
Svarta moln hänger över staden Moskva. Bild: EPA/YURI KOCHETKOV Moskva,städer,moln,Oväder

Slutsatserna i den internationella klimatpanelen IPPC:s klimatrapport kommer inte som en överraskning för EU-parlamentariker som Svenska Yle talat med. Vi har varit oroliga för att det skulle vara just på det här sättet, säger SFP:s Nils Torvalds.

- Vi närmar oss den kritiska tidpunkten. Om vi inte fått kurvan att vända vid 2025 så åker vi ut ur den sektor som vi borde hålla oss inom, säger Torvalds och pekar på en graf som visar på de olika framtidsscenarierna i IPCC:s rapport.

Enligt Torvalds kommer rapporten som på beställning inför de avgörande förhandlingarna om att minska på utsläppen från bensindrivna fordon.

- På onsdag har vi den första trialogen om co2-utsläppen för bilar och vi vet att vi har en ganska hård match med bilindustrin framför oss. I den meningen tror jag att det här kom vid en bra tidpunkt.

- Nog var det här en varning och kanske en bra varning för oss. Vi leker med något som vi inte borde leka med, säger Torvalds.

Snabba åtgärder efterlyses

FN:s klimatpanel IPCC är tydlig med att såväl privatpersoner som stater måste göra snabba, genomgripande och aldrig tidigare skådade förändringar för att temperaturökningen ska kunna bromsas vid den kritiska nivån 1,5 grader.

För EU blir det aktuellt att ta ställning till vad slutsatserna i rapporten innebär med tanke på den gemensamma klimatpolitiken.

Linnéa Engström.
Linnéa Engström. Linnéa Engström. Bild: Yle/ Rikhard Husu Engström,europaparlamentariker,Linnéa Engström

Enligt svenska EU-parlamentarikern och miljöpartisten Linnéa Engström är svaret entydigt.

- Vi borde alla känna oss alarmerade och drivna till handling efter att ha läst den här rapporten.

- Vi måste inom några år fasa ut fossila bränslen och ställa om vårt samhälle till en grön ekonomi. Vi måste också investera i de allra mest utsatta för klimatförändringens konsekvenser.

Europa har ett moraliskt ansvar

EU hörde till de pådrivande krafterna bakom klimatavtalet i Paris år 2015. Sedan dess har EU:s betydelse i kampen mot klimatuppvärmningen ökat, säger Nils Torvalds.

- Om vi en gång stod för Parisbesluten år 2015 så måste vi klara av att stå för de här principerna nu.

- Börjar vi pruta och säga att vi kanske kan fortsätta till 2060 så landar vi bergsäkert fel. Nu måste vi vara konsekventa i de beslut som gäller tidpunkten fram till 2030.

Det vi inte visste var att USA skulle få en president som förefaller totalt renblåst vad gäller insikter inom det här området― Nils Torvalds

Hur ser du på Europas roll?

- Genast efter Parismötet var det klart att Europa har en moralisk roll i sammanhanget.

- Vi vet att Kina som är en stor producent av koldioxid i atmosfären kommer att ha svårt att hålla sig vid de här målsättningarna. Det vi inte visste var att USA skulle få en president som förefaller totalt renblåst vad gäller insikter inom det här området.

Nils Torvalds sitter vid ett skirvbord.
Nils Torvalds. Nils Torvalds sitter vid ett skirvbord. Bild: Yle/ Rikhard Husu Nils Torvalds,Torvalds

Vem ska stå upp för kampen mot klimatuppvärmningen om inte EU, frågar sig Torvalds.

Om vi ger efter så har vi inte ens den moraliska styrkan att stå på oss. Europa måste visa vägen på den här punkten.

Kan EU höja ambitionsnivån?

Enligt Miljöpartiets Engström är det klart att målen från Paris inte räcker om man vill hålla sig inom IPCC:s ramar.

Vi behöver utvärdera målen som vi satte i Parisavtalet och vi behöver höja dem. Med de mål vi har i dag klarar vi inte av att hålla den globala uppvärmningen under en och en halv grad.

Gör EU tillräckligt för att stävja klimatförändringen?

- Nej, jag tycker att vi ska ställa mycket högre krav. Ställa våra politiker och näringslivet till svars för att det går alltför långsamt.

Det är väldigt får som är beredda att göra de tuffa åtgärder som krävs― Linnéa Engström

Hur djup är insikten om problemet bland dina kolleger i parlamentet?

- Jag tror att alla är medvetna om det, men det är väldigt får som är beredda att göra de tuffa åtgärder som krävs, säger Engström.

Torvalds resonerar i samma banor.

- Det finns en tendens bland politiker att titta varifrån det blåser på hemmaplan. Jag tycker att jag såg det tydligt i diskussionen kring bilarnas koldioxidutsläpp. Men nu gäller det att vara konsekvent.

Läs mera:

Minus 30, 40 eller 50 procent? EU-politikerna grälar om hur mycket utsläppen från nya bilar ska minskas

Skärpta utsläppskrav för nya bilar är en av de frågor som väntas väcka debatt i samband med EU-parlamentets session nästa vecka. Frågan delar åsikterna såväl inom parlamentet som bland medlemsländerna.

Läs också

Klimat