Hoppa till huvudinnehåll

Förslag: Nästan halva personalstyrkan vid flyktingbyrån i Vörå sägs upp

Två personer som sitter mot varandra. Bilden är beskuren så att endast nedre delen av kroppen syns.
Arkivbild. Två personer som sitter mot varandra. Bilden är beskuren så att endast nedre delen av kroppen syns. Bild: UpperCut Images / Alamy samtal,terapi,rådgivningsbyråer,problem,vänskap,hälsovård,gruppterapi

Personalstyrkan på flyktingbyrån i Vörå förslås skäras ner från 60 till 34 personer och fyra chefer ska bli två. Orsaken är en minskad flyktingström.

Samarbetsförhandlingarna på flyktingenheterna Ruths, Stella, Stödis, Taberna, Villa Miranda och Lumina är avslutade. Resultatet är ett förslag om att personalstyrkan på flyktingbyrån minskas med nästan hälften.

På onsdag tar flyktingnämnden ställning till om 21 flyktinghandledare och två socialhandledare ska sägas upp och om fyra chefer blir två.

Enheterna i Jakobstad och Oravais flyktingförläggnings enheter i Oravais berörs inte.

Organisationsförändring på väg

Samtidigt som personal sägs upp handlar det också om en organisationsföränding. Flyktingbyrån ska i framtiden bli Affärsverket Vörå Migrationscenter.

Förslaget innefattar också en halvering av antalet chefer.

Mats Hägglund, omsorgsdirektör i Vörå.
Förläggningschef Mats Hägglund är en av dem som kommer att jobba kvar. Enligt ett förslag till organisationsförändring utnämns han till migrationsdirektör. Mats Hägglund, omsorgsdirektör i Vörå. Bild: Yle/Anna Ruda omsorgsdirektör

Förläggningschef Mats Hägglund och biträdande förläggningschef Micaela Nykvist fortsätter på sina tjänster och utnämns till migrationsdirektör och biträdande migrationsdirektör.

Den nuvarande flyktingbyråchefen och den biträdande flyktingbyråchefen föreslås däremot sägas upp.