Hoppa till huvudinnehåll

Försvaret om åtalet mot polischefen Lardot: Absurt, vansinnigt och totalt grundlöst

Robin Lardot
Robin Lardot Bild: Lehtikuva Robin Lardot

Centralkriminalpolisens chef Robin Lardots försvar hördes på måndag morgon då den stora polisbrottsrättegången fortsatte i Helsingfors tingsrätt. Lardot åtalas för brott mot tjänsteplikt under åren 2010-2013 då han var polisdirektör vid Polisstyrelsen och chef för enheten för brottsbekämpning.

Åtalet är absurt, vansinnigt och totalt grundlöst, konstaterade Lardots försvarsadvokat. Lardot var inte i en position där han skulle ha varit förpliktigad att ha kontroll över hur narkotikapolisen registrerade sina källor, säger försvaret.

Det existerade alltså inte en plikt som Lardot skulle ha brutit mot, anser försvaret.

Lardot är helt fel person på de anklagades bänk. Åtalet mot den polisöverinspektör, som borde ha sett över hanteringen av informationskällorna, preskriberades i juli, säger försvaret.

Lardot ville själv ha en förundersökning

Till Lardots försvar kan ytterligare tilläggas att han uppmärksamgjorde den dåvarande inrikesministern Päivi Räsänen (KD) om sina misstankar, och föreslog en förundersökning, konstaterar försvaret.

Åklagaren anser för sin del att Lardot hade haft konkreta möjligheter att ingripa själv.

Det är frågan om den största polisrättegången i Finlands historia. En lång rad polischefer står åtalade, vid sidan av Lardot, bland andra Helsingfors polischef Lasse Aapio och rikspolischef Mikko Paatero.

I korthet gäller den omfattande rättegången hur polischeferna har övervakat registreringen av informationskällor mellan åren 2008 och 2013.

Den tidigare chefer för narkotikaroteln i Helsingfors, Jari Aarnio, ska har tömt registret med källor i slutet av förra decenniet.

Läs också