Hoppa till huvudinnehåll

Kulturfonden om Brankis i Hangö: "Vi äger ogärna tomma hus"

Enhetschef Sören Lillkung
Kulturfondens vd Sören Lillkung. Enhetschef Sören Lillkung Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,sören lillkung,Yrkeshögskolan Novia,Campus Allegro

Svenska kulturfondens vd Sören Lillkung säger att hoppet inte är ute för Brankis, men då krävs ett starkt lokalt initiativ. Om föreningen läggs ner övergår huset i Kulturfondens ägo.

- Vi äger ogärna tomma hus, och det där huset är för bra för att bara stå tomt, svarar vd Sören Lillkung på frågan om Kulturfonden i så fall skulle sälja huset.

Han tillägger ändå att det inte finns konkreta planer för försäljning. Helst skulle han vilja att föreningen kunde fortsätta sin verksamhet i Brankis-huset.

- Om viljan finns är vi redo att fortsätta stöda verksamheten, säger Lillkung, men tillägger att det inte ser särskilt ljust ut.

Kulturfonden skall inte betala bort föreningars skulder

Det är ett renoveringslån på 150 000 euro som kan tvinga föreningen Svenska gården Brankis rf att lägga ner verksamheten. Föreningens styrelse avgår vid årsskiftet och får man inte besked om ekonomisk hjälp före det går föreningen samtidigt i graven.

Att Svenska kulturfonden skulle betala bort lånet är inte ett alternativ.

- För fonder och stiftelser är det en farlig väg att gå om man börjar hjälpa föreningar med skulder, säger vd Sören Lillkung.

Däremot kunde Kulturfonden tänka sig att stöda en fortsatt verksamhet, om en tillräckligt stark vilja finns lokalt. Lillkung skulle exempelvis gärna se ett initiativ från Hangö stad.

Men från stadens sida har man varit ovillig att komma emot med mera bidrag än den summa som motsvarar fastighetsskatten. Det säger Robin Sundberg är ordförande i föreningen i en tidigare intervju för Yle.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland