Hoppa till huvudinnehåll

Petteri Forsell är tillbaka i landslaget och vill visa upp sig mot Estland och Grekland: "Vi ska vinna båda matcherna, den pressen tycker jag att vi kan kosta på oss"

Petteri Forsell på fotbollslandslagets träningar i Borte Tölö i Helsingfors.
Petteri Forsell på fotbollslandslagets träningar i Borte Tölö i Helsingfors. Petteri Forsell på fotbollslandslagets träningar i Borte Tölö i Helsingfors. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Petteri Forsell

Finlands fotbollsherrar har samlats för att fortsätta Nations League-spelet. Petteri Forsell som har stått för en stark höst i Polen är tillbaka i landslaget och tycker att han nu är en bättre spelare. Tidigare har jag kommit till landslaget rakt från träningarna i fotbollsligan. Där går det inte lika snabbt till, säger den tidigare IFK Mariehamn-stjärnan till Yle Sporten.

I september inledde fotbollsherrarna starkt genom att hemmabesegra såväl Ungern som Estland i Nations League. På fredag ställs Finland mot Estland i Tallinn och på måndag spelar Finland mot Grekland i Tammerfors.

Petteri Forsell har flera gånger fått testa på landslagsspel men aldrig lyckats etablera sig. Efter höstens erfarenheter från den polska ligan är han nu sugen på att se vad han går för på landslagsnivå.

– Det är jättekul att vara tillbaka. Jag har länge väntat på det. Nu är det dags och jag har högt ställda förväntningar på mig själv.

Tidigare har jag kommit till landslaget rakt från träningarna i fotbollsligan.

– Jag vill spela så mycket som möjligt och se hur jag klarar mig. Tidigare har jag kommit till landslaget rakt från träningarna i fotbollsligan. Där går det inte lika snabbt till, säger den tidigare IFK Mariehamn-stjärnan till Yle Sporten.

Vad har du blivit bättre på?

– Man tränar och spelar mot bättre och snabbare spelare. Man måste göra allt lite snabbare. Dessutom har jag tränat jättemycket på mitt skott som har förbättrats.

På måndagen tränade Thomas Lam, Teemu Pukki och Petteri Forsell i Helsingfors.
På måndagen tränade Thomas Lam, Teemu Pukki och Petteri Forsell i Helsingfors. På måndagen tränade Thomas Lam, Teemu Pukki och Petteri Forsell i Helsingfors. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Thomas Lam,Teemu Pukki,Petteri Forsell
Jag tycker att vi är bättre än båda lagen.

27-åringen är tydlig då han analyserar motståndet.

– Jag tycker att vi är bättre än båda lagen. Grekland är ett tuffare motstånd. Vi ska vinna båda matcherna, den pressen tycker jag att vi kan kosta på oss.

Trots att Forsell har fått lämna planen utan mål i de två senaste ligamatcherna kan han stoltsera med sex strutar så här långt.

– Först var det tungt i några matcher. Jag fick bara göra inhopp. Sedan förändrades min roll. Därefter har jag spelat jag på topp och efter det har det blivit några mål. Nu är jag bekväm med rollen.

Hurdana mål har du gjort?

– I ligan har jag inte gjort ett enda frisparksmål men i cupen lyckades jag. I ligan har jag satt många långskott. Ett par mål har kommit på avslut från straffområdet. Jag har gjort mål med båda fötterna, vänstern och högern.

I anfallet konkurrerar Forsell om speltid med Teemu Pukki som har varit het under hösten. I Norwich i Championship har Pukki gjort fem mål under hösten men det bekommer inte Forsell.

Det är nog en större överraskning att jag har lyckats med målskyttet än att Teemu har gjort det.

– Om vi ställer upp som tidigare får två anfallare spela. Det är inte överraskande att han gör mål. Det är nog en större överraskning att jag har lyckats med målskyttet än att Teemu har gjort det.

Albin Granlund är nöjd med defensiven

I landslaget har Forsell sällskap av en tidigare kollega från tiden i IFK Mariehamn. I VM-kvalet gjorde den nu 29-årige Albin Granlund bra ifrån sig och har etablerat sig i landslaget.

– Det känns jättebra att få vara med här igen. Det är en positiv känsla i laget. Vi fick en oerhört bra start i september och hoppas att vi kan fortsätta vinna och ta hem gruppen.

Det känns som att det är vår starkaste sida, att vi försvarar som ett lag.

Vad ska ni förändra defensivt inför matcherna mot Estland och Grekland?

– Vi har ännu inte släppt in mål så vi ska kanske inte göra något annorlunda. Vi har varit jättetäta bakåt. Det känns som att det är vår starkaste sida, att vi försvarar som ett lag. Dessutom har vi Lukas i målet som har varit jättebra.

Albin Granlund tränar med fotbollslandslaget.
Albin Granlund tränar med fotbollslandslaget. Albin Granlund tränar med fotbollslandslaget. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Albin Granlund

Albin Granlund spelar till vardags i Örebro SK som är nia i allsvenskan. Där han han gör sin första säsong och före det blev det fyra säsonger på Åland.

– Starten var tung. Jag var skadad i inledningen. Efter det har jag fått mera speltid och förtroende. Det är ändå en lite större liga och större matcher med mer publik, så det har varit jätteroligt.

Vad har du blivit bättre på i Sverige?

– Det taktiska. Man fokuserar jättemycket på taktiken och måste vara skärpt hela tiden. Då utvecklas det taktiska kunnandet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport