Hoppa till huvudinnehåll

Spansk läkare döms men bestraffas inte - stal spädbarn från regimkritiker och gav eller sålde dem till regeringstrogna

"Vår smärta preskriberas inte". Kvinnor som har berövats sina barn demonstrerar 26.6.2018
"Vår smärta preskriberas inte". Kvinnor som har berövats sina barn demonstrerar 26.6.2018 "Vår smärta preskriberas inte". Kvinnor som har berövats sina barn demonstrerar 26.6.2018 Bild: EPA-EFE/CHEMA MOYA Spanien,spädbarn,Barn (tidning),mödrar,demonstration,Francisco Franco

En spansk domstol har beslutat att den 85-åriga tidigare läkaren Eduardo Vela gjort sig skyldig till bortrövande av ett spädbarn år 1969.

Mannen befrias ändå från straffet eftersom fallet har hunnit bli preskriberat.

Läkaren Eduardo Vela åtalades för förfalskning av dokument, bortrövande av barn och iscensättande av en födelse på sjukhuset San Ramón i Madrid. Han konstaterades vara skyldig på alla punkter.

Ett av de stulna barnen gick till rätten

Bakom rättsfallet står den nu 49-åriga Inés Madrigal. Hon var ett av de tusentals spädbarn som fördes bort under Francos diktatur 1939-1975.

Inés Madrigal omgiven av journalister
Inés Madrigal omgiven av journalister efter att hon i dag fick höra domen Inés Madrigal omgiven av journalister Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,nyfödda,Francisco Franco,stöld,förfalskning,läkare,gynekolog,Ines Madrigal

Doktor Vila förfalskade en födelseattest där det påstås att Madrigals adoptivmor är hennes biologiska mor.

Madrigal åtalade Vela för att år 1969 ha tagit henne från hennes biologiska mor och gett henne till en annan kvinna som har uppfostrat henne på falska grunder.

Vela själv förnekar att han skulle ha gjort någonting fel.

Den första rättegången

Fallet i fråga är den första rättegången som handlar om stulna barn i Spanien.

Myndigheterna stal nyfödda barn från så kallade "olämpliga mödrar" - ofta kommunister eller andra vänsteraktivister, fattiga kvinnor och gav dem till familjer som hade anknytning till regimen - ofta med hjälp av den katolska kyrkan.

Mödrarna till de stulna barnen informerades om att babyn hade dött i samband med födseln.

Demonstration i Madrid mot att spädbarn stals under Francotiden.
Demonstration i Madrid mot stölden av spädbarn under Francotiden. Demonstration i Madrid mot att spädbarn stals under Francotiden. Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,domstolar,rättvisa,kidnappning,demonstration,spädbarn,Baby

Handlar om tiotusentals - kanske hundratusentals -bortrövanden

Den tidigare spanska domaren Baltasar Garzon har dokumenterat cirka 30 000 fall där spanska barn blivit bortförda efter födseln under perioden 1939–1975.

Enligt aktivister finns det hundratals liknande fall som aldrig prövats av en domstol i Spanien eftersom det inte har funnits bindande bevis eller för att brotten preskriberats.

Enligt vissa uppskattningar kan det röra sig om hundratusentals fall.

Fallen har tystats ner

Skandalen är också tätt sammankopplad med den katolska kyrkan som under Francos era hade en framträdande roll inom sociala instanser som sjukhus, skolor och barnhem.

Nunnor och präster sammanställde väntelistor där par ställde sig till förfogande som föräldrar. Läkarna hade i uppgift att ljuga för mödrar om nyfödda barns öde.

En amnestilag som var avsedd att mildra övergången till demokrati efter Francos diktatur bidrog till mörkläggandet av "de stulna barnen". Domstolar och politiker visade inte heller något intresse för att reda ut frågan om handeln med spädbarn.

Källor: Reuters, AP, AP