Hoppa till huvudinnehåll

Borgåeleverna nöjda med centralkökets skolmat men önskar bättre kryddning och konsistens

Malin Lindblom och Julia Flykt framför matdisken.
Sjätteklassarna Malin Lindblom och Julia Flykt tycker att skolmaten nu innehåller lite för många vegetariska rätter. Malin Lindblom och Julia Flykt framför matdisken. Bild: Yle/Hedvig Sandell skolmat,skolbespisning,näse skolas baracker

Våren 2018 började en del Borgåskolor få sin skolmat från ett centralkök. I höst har alla skolor anslutit sig till centralköket.

Lyceiparkens skola är en av de skolor som redan i våras började ta emot mat från det nya centralköket. Niondeklassarna Wille Grönman och Tove Hammarström godkänner maten.

– Den är god, säger Hammarström och får medhåll av Grönman.

– Det är ingen stor skillnad på maten jämfört med förut, säger Grönman.

Maträtternas utseende och den svaga kryddningen är det enda som Hammarström och Grönman tycker att har försämrats.

– Vissa maträtter vet man inte vad de är innan man sett matlistan, säger Grönman.

– Sedan är maten kanske inte lika väl kryddad som förut, inflikar Hammarström men poängterar samtidigt att det ändå är möjligt att tillsätta mera kryddor själv om man så önskar.

"Oförtjänt dåligt rykte"

Enligt Lyceiparkens skolas rektor Johannes Nygren förekommer det varierande åsikter om skolmaten.

– Det finns de som äter som förr och de som inte äter över huvud taget. De åt dock inte tidigare heller, säger Nygren.

Enligt Nygren har elever och personal främst klagat på matens konsistens. Konsistensen är ganska tjock, i synnerhet vad gäller såser.

Elev sitter vid matbord i skolan med matbricka framför sig.
Arkivbild av skolmat. Elev sitter vid matbord i skolan med matbricka framför sig. Bild: Tapio Rissanen / Yle skolbespisning,skolmat

Maten har också fått en del kritik för smakvariationen.

– Det är kanske inte lika stor variation i smaken som tidigare.

Kosten har ändå blivit mångsidigare sedan centralköket togs i bruk, tycker Nygren. Han säger att variationen på rätterna är större.

Enligt Johannes Nygren har skolmaten också hunnit bli bättre sedan maten började levereras från centralköket i våras.

– Det var en testperiod i våras. Skolorna fick ge respons på maten och centralköket anpassade sig därefter, säger Nygren.

Han tycker också att skolmaten har ett lite oförtjänt dåligt rykte.

– Man tar fasta på de rätter som inte är så aptitliga. Visst finns det sådana också men det är ju inte heller restaurangmat som serveras i skolor.

"För mycket vegetariskt"

Lågstadiet Näse skola började få sin skolmat från centralköket i höst.

Sjätteklassarna Teemu Tuomala och Eemil Tamminen är nöjda med den nya skolmaten medan klasskompisarna Malin Lindblom och Julia Flykt inte är lika övertygade.

– Maten smakar inte så gott i år. Förra året var den bättre, tycker Lindblom.

– Maten är lite sämre än i fjol men ändå ganska okej, säger Flykt.

Eemil Tamminen och Teemu Tuomala vid matdisken.
Eemil Tamminen och Teemu Tuomala tycker att skolmaten nu är lika bra som, eller rentav bättre än, i fjol. Eemil Tamminen och Teemu Tuomala vid matdisken. Bild: Hedvig Sandell / Yle skolmat,Eemil Tamminen

Teemu Tuomala och Eemil Tamminen märker däremot inte av några större skillnader.

– Jag tycker maten är lika bra som förra året, säger Tuomala.

Klasskompisen Tamminen tycker att maten nu rentav är bättre.

Alla fyra sjätteklassare är däremot skeptiska till den vegetariska maten.

– Det är lite för mycket vegetarisk mat, säger Flykt och får medhåll av sina klasskompisar.

Mera matsvinn i början av terminen

Enligt Näse skolas rektor Kenneth Holmberg åt eleverna sämre än vanligt i höst när den nya skolmaten började serveras. Nu har situationen ändå återgått till det normala.

– Enligt vår köksa slängdes större mängder mat bort i början av terminen. Nu säger hon att det slängs ungefär samma mängder som i fjol, säger Holmberg.

Mest klagar eleverna över matens konsistens och utseende.

– Det gör ofta att barnen blir mera misstänksamma mot maten.

Glädjande att maten gräddas i skolorna

Enligt Annika Malms-Tepponen, som är vd för Affärsverket Borgå lokalservice, har responsen från skolorna varit varierande.

– Vi har fått väldigt mycket positiv men också kritisk respons, säger Malms-Tepponen.

Annika Malms-Tepponen, vd för affärsverket Borgå lokalservice.
Annika Malms-Tepponen är nöjd med övergången till nytt centralkök. Annika Malms-Tepponen, vd för affärsverket Borgå lokalservice. Bild: Yle/Hanna Othman Borgå,borgå centralkök

Det som man har varit mest nöjda med i skolorna är att maten nu gräddas på där, enligt Malms-Tepponen. Tidigare transporterades den färdigt gräddad.

Den kritiska responsen har främst gällt enskilda maträtter.

– För någon vecka sedan fick vi till exempel mycket kritik för en vegetarisk maträtt.

Kritik av det här slaget hanterar Affärsverket Borgå lokalservice genom att helt enkelt sluta servera maträtten.

– Den förekommer inte längre i matsedeln, säger Malms-Tepponen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland