Hoppa till huvudinnehåll

Brand och explosioner i stort vapenlager i Ukraina

Kring 12 000 människor har evakuerats efter en brand och en serie kraftiga explosioner i ett vapenlager i regionen Tjernihiv i norra Ukraina.

Ukrainas säkerhetstjänst har inlett en utredning om möjligt sabotage. Enligt säkerhetstjänsten bröt branden ut på flera platser samtidigt vilket tyder på att den var anlagd.

Den ukrainska militären utreder samtidigt om branden orsakats av slarv.

Myndigheterna har även stängt luftrummen i en 30 kilometers radie från explosionsplatsen.
Enligt den ukrainska militären skadades ingen i explosionerna.

Det väldiga lagret är utspritt över ett 700 hektar stort område och innehåller enligt räddningsmyndigheter uppskattningsvis 88000 ton ammunition. Det är tills vidare oklart hur stor del av ammunitionen som exploderat.

Över hundra brandmän bekämpar branden i lagret.

Ukrainas president Petro Porosjenko har kallat samman ett möte med befälhavarna för Ukrainas säkerhetsstyrkor. Han utlovar även hjälp till det drabbade området, uppger en talesman för presidenten på Facebook.

Liknande bränder inte ovanliga

Det finns flera lager av gammal ammunition från sovjettiden i Ukraina och Ryssland och det är inte ovanligt med bränder och explosioner i lagren.

Det är den sjätte gången på tre år som en storbrand brutit ut i ett av den ukrainska militärens lager. Ukraina befinner sig i en konflikt med proryska separatister i landets östra delar. Kriget har krävt över 10 000 människors liv.

I mars 2017 dödades en person i en serie explosioner i ett vapenlager i den regeringskontrollerade delen av östra Ukraina. Ukrainska myndigheter uppgav att den expolosionen var ett resultat av sabotage.

Källa: AFP-REUTERS

Läs också