Hoppa till huvudinnehåll

Bristande säkerhet i samband med dopningskontroller under OS – rum var öppna och prov lämnades obevakade

Skylt med text om dopningskontroll
Skylt med text om dopningskontroll Bild: Sven Simon/ All Over Press olympiska vinterspelen,Vinter-OS i PyeongChang 2018

Den tyska tv-kanalen ARD har avslöjat brister i säkerheten vid dopningskontroller under OS i Pyeonchang i februari och det kan få stora konsekvenser. Från och med nu är alla dopningsprov i labbet värdelösa, säger advokaten Michael Lehner.

Dörrarna till dopningslabben är öppna och kylskåpen där proven förvaras är inte låsta. Tv-kanalen ARD har med hjälp av en visselblåsare avslöjat stora brister i säkerheten under senaste vinter-OS.

Visselblåsaren som själv var medlem i ett landslag har filmat då hen är inne i ett rum där dopningsproverna förvarades. Det ligger konfidentiella papper på ett bord och kylskåpet är inte låst. Personalen är heller inte närvarande.

– Ett kontrollrum får inte lämnas obevakat, det är inte okej. Speciellt då man har tagit dopningsprover och det finns papper på det, säger dopningskontrollanten Volker Laakmann i inslaget.

– Allt är öppet och man kan manipulera allt, säger det schweiziska lagets läkare Lukas Weisskopf.

Dopningsformulär
Dopningsformulär Bild: /All Over Press Vinter-OS i PyeongChang 2018,olympiska vinterspelen

Misslyckades med säkerheten upprepade gånger

Avslöjandet kan komma att få stora konsekvenser. Idrottare som fälls för dopning kan hävda att proverna har manipulerats.

– Nu går det att bevisa att labbet inte fungerade som det skulle. Det är en stor chans att man blir frikänd. Från och med nu är alla dopningsprov i labbet värdelösa, säger advokaten Michael Lehner.

Enligt ARD skrev antidopningsbyrån Wada i sin OS-rapport att det förekom olåsta kylskåp och att det saknades säkerhetspersonal vid några tillfällen. Kanalen hävdar å sin sida att man har mer videomaterial och som visar att man misslyckades med säkerheten upprepade gånger.

Björgens provglas sprack

Den norska skidstjärnan Marit Björgen som tog fem medaljer i OS vittnar också om bristande säkerhet i en intervju med NRK. Då hon skulle lämna ett dopningsprov sprack provglaset.

– Säkerheten runt själva testet var korrekt men då jag fördelade urinen i a- och b-glaset och skulle skruva fast låset så sprack det. Jag är glad att jag hade med mig en läkare för det var han som upptäckte att det sprack.

– Jag vet inte vad som hade hänt om det blivit levererat så. Jag blir lite nervös då jag ser på nyheterna att det var bristande säkerhet i Pyeongchang. Efter allt som hände i Sotji har man varit lite rädd. Man vet ju aldrig, säger hon.

Marit Björgen.
Marit Björgen tog fem medaljer i OS. Marit Björgen. Bild: All Over Press Marit Bjørgen