Hoppa till huvudinnehåll

Ellas finländska sherrytapas där rökt fisk möter torr sherry i perfekt smakallians

böcklingtapas
böcklingtapas Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program)

Det kan vara krångligt att hitta drycker som passar till det nordiska köket. Vi har bråkiga råvaror som sill, rom och rökt fisk som ofta serveras med rå lök.

Strömsös sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan väljer gärna en torr spansk sherry som med sina speciella syror inte har några problem att möta upp vår umamirika mat.

Tvärtom kan det bli härliga smakkombinationer som i den här tapasmenyn.

Böcklingtapas

Ingredienser, 4 pers:

  • 10 st böckling
  • 2 dl gäddrom- alternativ forellrom eller sikrom
  • 1 knippe dill
  • ½ rödlök
  • 1 citronsaft
  • 1½ dl crème fraîche
  • salt
  • ½ apelsinskal
  • små rågskorpor

Gör så här:

  1. Finhacka dill, gräslök och rödlök. Blanda med crème fraiche.
  2. Rör ner rommen.
  3. Pressa i citronsaft.
  4. Smaka av med salt.
  5. Lägg en klick av romröran i en rågskorpa.
  6. Lägg några bitar böckling över röran.
  7. Toppa med lite rom och några strimlor rivet apelsinskal.

Tips
Apelsinskalet plockar fram spännande aromer ur Amontilladon.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.