Hoppa till huvudinnehåll

Ellas finländska sherrytapas där rökt fisk möter torr sherry i perfekt smakallians

böcklingtapas
böcklingtapas Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program)

Det kan vara krångligt att hitta drycker som passar till det nordiska köket. Vi har bråkiga råvaror som sill, rom och rökt fisk som ofta serveras med rå lök.

Strömsös sommelier Ella Grüssner Cromwell-Morgan väljer gärna en torr spansk sherry som med sina speciella syror inte har några problem att möta upp vår umamirika mat.

Tvärtom kan det bli härliga smakkombinationer som i den här tapasmenyn.

Böcklingtapas

Ingredienser, 4 pers:

  • 10 st böckling
  • 2 dl gäddrom- alternativ forellrom eller sikrom
  • 1 knippe dill
  • ½ rödlök
  • 1 citronsaft
  • 1½ dl crème fraîche
  • salt
  • ½ apelsinskal
  • små rågskorpor

Gör så här:

  1. Finhacka dill, gräslök och rödlök. Blanda med crème fraiche.
  2. Rör ner rommen.
  3. Pressa i citronsaft.
  4. Smaka av med salt.
  5. Lägg en klick av romröran i en rågskorpa.
  6. Lägg några bitar böckling över röran.
  7. Toppa med lite rom och några strimlor rivet apelsinskal.

Tips
Apelsinskalet plockar fram spännande aromer ur Amontilladon.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept