Hoppa till huvudinnehåll

"Förstör inte den unika skogsmiljön kring Alvar Aaltos sanatorium" – Pemarbor rasar mot avverkningsplanerna

en vithårig kvinna i rosa jacka står och tittar i en karta och samtalar med en yngre man i vit keps och med barnvagn på stig i tallskog
Parkskogen vid sanatoriet i Pemar. en vithårig kvinna i rosa jacka står och tittar i en karta och samtalar med en yngre man i vit keps och med barnvagn på stig i tallskog Bild: Timo Virta Skog,tallskog

"Vi tycker att det är vår plikt att bevara dessa skogar som är viktiga för pemarborna men främst för sanatoriet och dess arkitektur". Det säger Viri Teppo-Pärnä, själv arkitekt och en av de aktiva som protesterar och besvärar sig mot beslutet att tillåta ekonomiskt skogsbruk i parkskogen som omger det världskända sanatoriet ritat av Alvar Aalto.

Takterassen på sanatoriet i Pemar.
Sanatoriet i Pemar. Takterassen på sanatoriet i Pemar. Bild: YLE/ Niclas Lundqvist Alvar Aalto,sanatoriet i pemar

Överklagande på gång

Den parkliknande tallskogen vid Pemar sanatorium hör till den världsunika miljön och bör skyddas från hård maskinell avverkning. Det anser en grupp pemarbor som nu besvärar sig mot Pemar stads beslut.

En av de aktiva bakom det kommande överklagandet av beslutet om landskapsarbetstillstånd, är arkitekten och byggnadsvårdaren Viri Teppo-Pärnä. Hon är också viceordförande för hembygdsföreningen Paimio-seura.

Fasaden på sanatoriet i Pemar.
Pemar sanatorium. Fasaden på sanatoriet i Pemar. Bild: Yle/Niclas Lundqvist Alvar Aalto,sjukhuset i pemar

Maskinellt skogsbruk nu tillåtet kring sanatoriet

Pemar stad har beviljat skogsröjningslov för skogen kring det världsberömda Alvar Aalto-sanatoriet. Tillståndet att röja skog gäller nästan hela området.

Skogsägaren som köpte skogen kring sanatoriet i början av 2018 vill röja skog på ett sjutton hektar stort område.

viri teppo-pärnä
Viri Teppo-Pärnä. viri teppo-pärnä Bild: Yle/Lotta Sundström viri teppo-pärnä

Ägaren beviljades landskapsarbetstillstånd med undantag för ett litet område i skogen. Det betyder att maskinell, ekonomisk avverkning kan utföras i skogen som omger sanatoriet.

Alvar Aaltos arkitektoniska helhet

Viri Teppo-Pärnä påpekar att Alvar Aalto valde Pemar för sitt sanatorium just för den parkliknande tallskogen och dess hälsofrämjande effekt.

Överhuvudtaget hör miljöerna kring Aaltos byggnader tätt ihop som en arkitektonisk helhet, menar Teppo-Pärnä.
Därför borde man endast försiktigt gallra beståndsvårdande på tallheden intill sanatoriet.

parkliknande tallskog och bred stig av sand
Parkskog kring sanatoriet i Pemar. parkliknande tallskog och bred stig av sand Bild: Timo Virta Pemars sanatorium,skog

Pemarborna som arbetar på ett överklagande till Högsta förvaltningsdomstolen anklagar NTM-centralen, miljönämnden i Pemar och Museiverket för att ha tagit väl mycket hänsyn till markköparen och fattat sina beslut på ytliga grunder. Viri Teppo-Pärnä spetsar till kritiken:

- De har inte vandrat där utan bara stått på en enda plats. Jag tycker det är löjligt! De har inte tänkt på att de har ansvar för ett världsberömt sanatorium.

Hoppas köpet kunde gå tillbaka

Skogen kring sanatoriet är i flitig användning av barnfamiljer, daghem, joggare och vandrare, berättar Teppo-Pärnä. En del pemarbor har för henne uttryckt sin oro för områdets framtid.

tallskog och stig, skylt där det står "Tarujen metsä" vid ett träd där två plastade papper med text finns upphängda
tallskog och stig, skylt där det står "Tarujen metsä" vid ett träd där två plastade papper med text finns upphängda Bild: Timo Virta Skog,sanatoriet i pemar

- Min högsta önskan är att köpet går tillbaka, säger Teppo-Pärnä.

Det skulle innebära att säljaren, Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och företagaren som köpte området i början av året, annullerar köpet av skogen. Själva sanatoriet och dess byggnader är fortfarande till salu.

Den bästa möjliga lösningen skulle enligt Viri Teppo-Pärnä vara att skogen och själva sanatoriet hade samma ägare.

- Och att den ägaren skulle satsa på det som står i planerna för sanatoriet: människans välmående. Skogen är så viktig i det sammanhanget.

Läs också