Hoppa till huvudinnehåll

Henrik Tallinder lägger av: "Har försökt hitta motivation till att köra ett år till, men den har inte kommit"

Henrik Tallinder
Henrik Tallinder avslutar sin ishockeykarriär. Henrik Tallinder Bild: Matti Raivio/All Over Press Henrik Tallinder

Den tidigare TPS-backen Henrik Tallinder lägger skridskorna på hyllan. Det bekräftar svensken nu för Yle Åboland. Det känns som att en sten som man har gått och burit på nu har lämnat en, säger han.

I våras sade 39-årige Henrik Tallinder till Yle Åboland att han för första gången i sin långa och framgångsrika karriär övervägde att lägga av. Nu har han alltså kommit fram till att göra just det.

– Det känns bra och det känns som att en sten som man har gått och burit på nu har lämnat en. Det här har vuxit fram under sommaren och hösten. Jag har försökt hitta motivation till att köra ett år till, men den har inte kommit, säger TPS tidigare försvarsgeneral och fortsätter:

– Visst är det vemodigt att inte kunna spela ishockey längre, men om jag inte är helt hundra procent säker på att fortsätta, så kommer det inte att bli bra. Varken för mig eller för den förening jag i så fall skulle spela för. Då är det lika bra att inte fortsätta att spela.

Tallinder skadade sig i slutspelet förra våren men den skadan har inte påverkat hans beslut att lägga av och han säger att han är helt återställd från den.

Henrik Tallinder, TPS, hösten 2016.
Henrik Tallinder. Henrik Tallinder, TPS, hösten 2016. Bild: Matti Raivio / All Over Press Henrik Tallinder,TPS (ishockey herrar)

Kände inget sug att spela trots att TPS går bra i ligan

TPS som blev Tallinders sista klubb i karriären går väldigt bra den här säsongen men trots det har han inte känt något sug att fortsätta ett år till.

– Det är bara bra att TPS går bra och det är det som alla har försökt uppnå. TPS ska vara en klubb som ska vara högt upp och ha de kraven år efter år. Det är jättepositivt att laget går bra, säger han.

Vilka bitar kommer du att minnas bäst från karriären?

– Det är väldigt lätt ta upp vinsterna, det som man vunnit är alltid det som man kommer ihåg först, säger Tallinder som vunnit VM-guld och OS-silver med Tre Kronor samt ligaguld med TPS.

– Men även det som varit pest och pina, det är också en del av spelet och livet. Det har också gjort mig till den jag är idag. Jag kan inte säga en specifik sak utan allt är häftigt då man tänker tillbaka. Första matcherna i Elitserien, NHL och landslaget var jättestora saker och även första Stanley Cup-finalen.

Henrik Tallinder i Buffalo
Tallinder spelade nästan 700 grundseriematcher i NHL. Henrik Tallinder i Buffalo Bild: / All Over Press NHL,ishockey,Henrik Tallinder

Nöjd med hela karriären

Tallinders proffskarriär pågick i över 20 år och efter genombrottet i AIK väntade en säsong i TPS innan han flyttade över till NHL. I världens bästa liga spelade han nästan 700 grundseriematcher innan han via en kort sejour i Schweiz återvände till TPS.

– Jag är nöjd med hela min karriär. Första flytten till TPS blev avstampet för min karriär. I Nordamerika fick jag först göra ett hundår i farmarligan och sedan spela i NHL, säger han.

Åbo har också en speciell plats i Tallinders hjärta.

– Jag har alltid trivts i staden och Åbo känns som ett andra hem, det kommer det också att fortsätta göra. Min frus familj finns också här, säger han.

Hur ser framtidsplanerna ut nu?

– Jag vet faktiskt inte. Jag vill landa lite efter att jag fattat det här beslutet. Vi får se vad som händer och framtiden får utvisa om det blir någon fortsättning inom ishockeyn, säger han.