Hoppa till huvudinnehåll

IFK Mariehamn har hittat en större stabilitet inför ödesmatcherna – tränaren Lundberg vill inte prata om press: ”Vardagen är alltid lättare i ett vinnande lag”

Peter Lundberg står vid sidlinjen
Peter Lundberg. Peter Lundberg står vid sidlinjen Bild: Matti Raivio/All Over Press fotboll,IFK Mariehamn,Peter Lundberg

Toppskiktet har den här säsongen bytts ut mot bottenstriden för IFK Mariehamn och ålänningarna ligger på tionde plats med två omgångar kvar att spela. Vi har själva försatt oss i den här situationen och vi ska ta oss ur den, säger tränare Peter Lundberg till Yle Sporten om slutspurten.

IFK Mariehamn har gått knackigt hela säsongen och länge figurerat i botten av tabellen. De senaste veckorna har ändå medfört åtta poäng på fyra matcher och efter söndagens seger över FC Lahti lämnade man kvalplatsen och gick upp på tionde plats.

Den segern var också livsviktig och gör att mästarna från 2016 har ligakontraktet i egna händer inför de två sista omgångarna. Efter landslagsuppehållet möter man jumbon PS Kemi borta och avslutar mot topplaget KuPS på hemmaplan.

– Stämningen är bra i truppen. Vi har hittat en större stabilitet under den sista tiden och jag hoppas att det håller hela vägen. Man önskar alltid lite medvind och det ger extra energi när man får betalt i poäng.

– Samtidigt vet vi att det är ett tufft läge. Vi har själva försatt oss i den här situationen och vi ska ta oss ur den. Det är fortfarande sex poäng att spela om och det gäller att vi behåller fokus den sista tiden, säger tränaren Peter Lundberg till Yle Sporten.

IFK Mariehamn jublar efter ett mål
IFK Mariehamn har tagit åtta poäng på de fyra senaste matcherna. IFK Mariehamn jublar efter ett mål Bild: All Over Press fotboll,IFK Mariehamn,Fotbollsligan

”Inte varit en lätt säsong”

Lundbergs första säsong som huvudtränare gav ett historiskt ligaguld och det andra året slutade i en femte plats. I år har man inte nått upp till samma nivå och trots att man bytt tabelltoppen mot bottenträsket så vill Lundberg inte prata om eller tänka på press.

– Jag vet inte om press är rätt ord. Det är viktiga matcher kvar men det går inte att tänka på press. Det som hjälper är att konkret tänka på det vi ska göra, hur vi ska träna och förbereda oss. Fokuserar man på det så brukar de andra tankarna försvinna ganska så snabbt.

– Det är klart att vardagen i ett vinnande lag alltid blir lättare än i ett förlorande lag. Det har inte varit en lätt säsong på något sätt men vi kan räkna dagarna som är kvar av säsongen och verkligen se till att gör vårt bästa varje dag, säger han.

Någon närmare analys av vad det är som har gått snett den här säsongen vill Lundberg inte gå in på i det här skedet. Det är något som man ska ta tag i senare då säsongen är över. Men trots att det varit tungt på plan så finns saker att ta lärdom av.

– Man lär sig för varje säsong. Den här situationen är inte rolig då man är mitt i den men på sikt tror jag det är jätte utvecklande både för tränare och spelare. Man får lära sig att hantera motgångar och jag tror att man kommer starkare ur det, säger han.

Peter Lundberg.
Peter Lundberg. Peter Lundberg. Bild: Matti Raivio / All Over Press Peter Lundberg,IFK Mariehamn

Lagbygget för nästa år blir lidande

Att man inom klubben inte är helt säker på vilken nivå man kommer att spela nästa år påverkar också lagbygget. Enligt Lundberg är man lite senare än normalt på den punkten.

– Det har varit svårt att djupgående diskussioner med spelare då läget är så pass osäkert. Men det är inget som jag är orolig för och jag tror inte att det ska påverka så mycket. Det finns allt en risk att man får nej av spelare men jag tror inte att den här säsongen påverkar så mycket, säger han.

Under landslagsuppehållet tränar IFK på som vanligt på vardagarna och efter en lite längre helg börjar man analysera säsongens näst sista motståndare PS Kemi. PS Kemi har haft en ännu tyngre säsong än ålänningarna och det är redan klart att laget får ta ny fart i division 1 nästa säsong.

– PS Kemi vet redan att de åker ur men man kan spekulera hur mycket som helst om det är en fördel eller nackdel. Det finns säkert både plus och minus med det men vi fokuserar bara på oss själva och vi kan bara påverka vår egen prestation, säger Lundberg.

Läs mera:

IFK Mariehamn fick lite andrum – besegrade FC Lahti och gick upp på säker mark

Kristian Kojola, Aleksei Kangaskolkka och Pontus Åsbrink såg till att IFK Mariehamn fick med sig tre poäng från hemmamötet med FC Lahti. Tack vare segern lämnade IFK över kvalplatsen till TPS. I Kuopio gjorde Petteri Pennande ligahistoriens snabbaste mål.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport