Hoppa till huvudinnehåll

Jägare oroade för att viltdjur lämnas åt sitt öde efter olyckor

Ett rådjur i skogen
Ett rådjur i skogen Bild: Hasse Persson Bru/ ÅRTV rådjur

Det blir allt vanligare att vilt som exempelvis rådjur lämnas skadade åt sitt öde efter att bilister krockar med dem. Det här upplever man åtminstone just nu på Åland, där flera jägare gått ut på sociala medier och uppmanat till skärpning.

En av dem är Christofer Eriksson som under veckoslutet stötte på ett skadat rådjur i Finström. Rådjuret hade fått bägge bakbenen avklippta efter en bilkrock och gick en plågsam död till mötes.

– Som tur var hittade en ansvarsfull lantbrukare djuret och kontaktade mig, men enligt mig blir det allt vanligare att folk struntar i att stanna efter för att se hur det gick med djuret.

Inte samma respekt

Han tror att det kan bero på att man inte har samma respekt för rådjur som för andra djur.

– Det finns så mycket av dem och de finns ju i tätorterna också. Men man får aldrig glömma att de är levande varelser och att man måste göra deras lidande så kort som möjligt.

Alltid ringa 112

Marcus Påvals i Vårdö är också engagerad i eftersök av påkörda djur i sin kommun.

– Kör man på ett rådjur är det viktigast att man ringer 112. Det är inte så många som på egen hand kan avliva ett rådjur, håller man inte på med jakt till vardags är det helt förståeligt, säger Marcus Påvals.

Polisen kopplar sedan in lokala eftersöksjägare som kan åka ut och leta reda på djuret, ofta med hjälp av hund som kan spåra upp det.

– Viktigt är också att tydligt märka upp platsen där krocken skedde ifall man inte kan stanna och vänta på eftersökspatrullen. Får man syn på vart djuret eventuellt sprang, är det bra att beskriva det också, säger Marcus Påvals.

Viltdjur är som aktivast i gryningen och i skymningen. Om djuret dör vid en krock är det viktigt att släpa in det en bit i skogen.

– Annars drar kadavret till sig bland annat kråkor och mårdhundar och det kan orsaka nya olyckor, säger Kristofer Eriksson.

Text: Eva Ringbom-Fonsell, Ålands Radio och Tv

Läs också