Hoppa till huvudinnehåll

Jaktchef: Många steg på vägen innan en enda varg i Österbotten har en GPS-sändare runt halsen

En medelålders man med keps och glasögon står framför havet. Han är iklädd en grön jacka och grå fleece-tröja med texten Finlands viltcentral skrivet på vänstra bröstet.
Jaktchef Stefan Pellas. En medelålders man med keps och glasögon står framför havet. Han är iklädd en grön jacka och grå fleece-tröja med texten Finlands viltcentral skrivet på vänstra bröstet. Bild: Yle/Juho Teir jakt,Finlands viltcentral,Österbotten,stefan pellas

I bästa fall kan någon eller några vargar med revir i landskapet Österbotten få GPS-halsband redan i vinter. Men det är många steg på vägen innan man är där, påpekar Stefan Pellas, jaktchef på Finlands viltcentral Kust-Österbotten.

Den stora ökningen av varg i västra Finland är orsak till att regeringen nu följer upp rovdjursproblematiken.

Budgetmedel har reserverats för att anställa en vargkontaktperson och även för att inleda en märkning av vargarna med GPS-halsband.

Men det finns många frågetecken och vägen är lång innan en enda varg i Österbotten är försedd med GPS-halsband, säger Stefan Pellas, som är jaktchef på Finlands viltcentral Kust-Österbotten.

- Bästa möjliga scenario vore att man lyckas få halsband på ens några individer i de mest frekventerade områdena där oron är störst för tillfället, säger Pellas.

Dit hör bland annat områden i kommunerna Korsholm och Vörå, där invånare under den senaste tiden efterlyst åtgärder.

Läs mera:

Lokalt Live: Solfborna protesterar mot varg

Ett hundratal personer samlades på söndagen för att gå en protestpromenad i Solf i Korsholm efter att vargar har observerats i närheten av hållplatser där barn väntar på skolbussen. Yle Österbotten var på plats och sände direkt från Solf skola då protesten startade.

Naturresursinstitutet Luke vill i det här skedet inte ge några uppskattningar kring hur många vargar man kunde lyckas märka i vinter, men budgetmedlen räcker till uppemot 20 halsband för totalt fem landskap i Västra Finland.

Det är med andra ord oklart hur många halsband som verkligen skulle landa på vargar i landskapet Österbotten.

Hjälp för medborgare och jägare

Stefan Pellas hoppas ändå att GPS-märkningen av varg ska bli ett bra komplement till övriga observationsmetoder. Men först krävs samarbetsvilja och en lång rad tillstånd, bland annat från Luke, viltcentralen, berörda jaktklubbar och markägare.

- Det hänger till stor del på jaktklubbarna. Från Sydösterbotten har det redan signalerats om samarbetsvilja men det är också många som är skeptiska och ifrågasätter nyttan med det här, säger Pellas.

En jägare med jakthund går över en åker.
En jägare med jakthund går över en åker. Bild: Mostphotos/Robert Nyholm jakt,jägare,jakthundar,Älgjakt

Viltcentralens och Pellas egen roll är att fungera som länk mellan statliga myndigheter som Luke och jaktklubbarna. Härnäst kommer viltcentralen att skicka ut förfrågningar till jaktklubbarna för att ta reda på om det finns intresse för att delta.

Pellas hoppas att det ska visa sig att intresse finns. När man över tid följer märkta vargar blir det lättare att se mönster som kan vara till nytta för den som ska ut med jakthund eller ostört vill plocka bär, menar han.

- Man får en bild av hur vargens revir ser ut och var i reviret vargen rör sig mest.

Kräver samarbete

Naturresursinstitutet Luke inledde arbetet med GPS-märkning av vargar i Finland år 1998. Systemet fungerar med satellitkontakt och informationen kring märkta vargars position uppdateras en gång i timmen.

Varg i skog.
Varg i skog. varg,vargar

Det finns en del felaktig information kring nyttan med systemet, påpekar Stefan Pellas. Om halsbandet inte får kontakt med satellit kan det bli en fördröjning, men då systemet fungerar som det ska ger det vargens position nästan i realtid.

- I värsta fall förekommer fördröjning på upp till sju timmar, men annars kommer informationen på några minuter, säger Pellas.

Här kan du läsa mer från den presskonferens som hölls i Seinäjoki på måndagen kring planerna på GPS-märkning av vargar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten