Hoppa till huvudinnehåll

Lokalbefolkningen är inte nöjd med polisens långa utryckningstid till Kimitoön

Äldre konstapel Fred Lindblom framför en polisbil.
Äldre konstapel Fred Lindblom tar gärna emot mer personal. Äldre konstapel Fred Lindblom framför en polisbil. Bild: Amanda Vikman/YLE polisen,Kimitoöns polis

I en jämförelse som Turun Sanomat gjorde visade det sig finnas stor variation på utryckningstiderna beroende på var i Egentliga Finland man befinner sig.

Till Kimitoön tar det i genomsnitt knappt 51 minuter för polisen att komma på plats jämfört med Nådendal där det tar mindre än 25 minuter, eller Åbo där det räcker med en kvarts väntetid.

Folk på gatan är missnöjda och tycker inte att en timme är tillräckligt snabbt.

- Det kan bli många problem, de hinner sticka iväg och hitta på ursäkter och här händer ju en hel del på Kimitoön. En kvart skulle vara en bra tid, säger Ingalill Eriksson.

Hennes son Tage Eriksson bor i Stockholm och där går det undan.

Någon bryter upp dörr med kofot
Arkivbild. Någon bryter upp dörr med kofot Bild: Mikael Crawford/Yle kofot,brott (juridik),inbrott,stuginbrott

- Stockholm är ju en storstad så det är annat, men jag var med om när några unga personer blev rånade och polisen var där på fyra minuter. De lyckades faktiskt springa fast rånarna, berättar Tage Eriksson.

Eero Miettinen tycker också att en timme är för lång tid.

- En halvtimme är rimligt. Det beror naturligtvis på olyckan men i bland är det ju bråttom.

- Tror du att folk låter bli att ringa in?

- Det beror på. Även om ungdomarna kör runt här med bilar alldeles för snabbt och är en fara för andra så ringer man kanske ändå inte, säger Miettinen.

Patrullchef uppmanar folk att anmäla

Regeringen beslutade i år att betala 3,3 miljoner euro mer för polisens verksamhet på utmanande områden och på glesbygden.

Enligt ett pressmeddelande motsvarar det en förstärkning på tiotals poliser och man hoppas att det bland annat ska förkorta responstiden i glesbygdsområden.

Patrullchef och äldre konstapel Fred Lindblom på Kimitoön anser att responstiden inte är så märklig.

- Det är helt naturligt om utryckningarna görs från Salo eller Åbo att det tar ungefär en timme att köra. Ute på Hitis till exempel har vi ett gott samarbete med gränsbevakningen också, säger Lindblom.

Han anser att deras närvaro är god på Kimitoön och man utför regelbundet alkoholtester och hastighetskontroller.

- Vi har tyvärr fått fast en hel del rattfyllerister på senare tid, säger Lindblom.

Polisens vapen, ett svärd med lejonhuvud.
Polisens vapen, ett svärd med lejonhuvud. Bild: Amanda Vikman/YLE polisen

Polisstationen på Kimitoön är bemannad nästan vartannat veckoslut och Lindblom säger att man alltid ska ringa in och anmäla vid behov.

- Om inte annat så blir det infört i statistiken och ledningen får ta itu med det om det visar sig att till exempel buskörningar blir vanligare, säger Lindblom.

För att polisstationen skulle kunna vara bemannad ännu oftare så skulle det behövas en patrull till.

- Visserligen har utrustningen blivit bättre på senare år men personalstyrkan har blivit mindre. Alltid är det välkommet med mer folk, säger Lindblom.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland