Hoppa till huvudinnehåll

Nikki Haley – Trumps effektiva FN-ambassadör – avgår av privata skäl

Nikki Haley skakar hand med president Donald Trump under pressmötet efter att Haley meddelat att hon lämnar sin post som USA:s FN-ambassadör.
Nikki Haley ses som en kompetent ambassadör för president Trumps linje i FN. Nikki Haley skakar hand med president Donald Trump under pressmötet efter att Haley meddelat att hon lämnar sin post som USA:s FN-ambassadör. Bild: AFP / Lehtikuva / Olivier Douliery Nikki Haley,Donald Trump

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley lämnar sin post vid årsskiftet. Det meddelades vid en presskonferens sent på tisdagen.

Nikki Haley meddelade redan för ett halvår sedan att hon vill lämna jobbet, meddelade Donald Trump. Därför kan efterträdaren utses redan inom några veckor hoppades han.

- Det finns många som vill ha jobbet. Nikki har gjort jobbet glamouröst igen, sa Donald Trump.

Oklart varför

Haley anses ha varit bland de mest effektiva utrikespolitiska tjänstemännen i Trumps administration.

Hon har både försvarat och förklarat USA:s nya utrikespolitik under sin tid vid Världssamfundet och lett Trumps nya politik i FN.

Haley har bland annat dragit USA ur en rad FN-organ som hon i enlighet med Trump-adminsitrationens linje beskrev som anti-israeliska.

Både motståndare och anhängare beskriver henne som kompetent och intelligent och hon anses vara en lojal Trump-anhängare.

Nyheten om hennes avgång har därför förvånat många experter.

"Man måste veta när det dags att stiga åt sidan"

Nikki Haley var guvernör i sex år före jobbet som Trumps FN-ambassadör. Trump antydde att hon nu har känt för en paus i det hårda jobbet.

Han lovade att hon får återkomma när som helst, till vilket som helst jobb.

- Det här har varit en heder för livet. Men ibland ska man vet när man ska stiga åt sidan och låta andra ta över jobbet.

- Ibland är det bra som regeringstjänsteman att förstå när det är dags att stiga åt sidan. Det är bra med rotation, så man får folk som kan sätta energi och kraft i jobbet, sa Haley.

Stolt Trump

Donald Trump gjorde som vanligt presskonferensen till en uppräkning av alla framgångar han haft som president.

Nordkorea, Sudan och Iran nämndes. Också NATO-ländernas ökade betalningsintresse, och inbesparingarna och effektiveringen i Förenta nationerna.

- Nikki Haley har gjort ett fantastiskt jobb, sa Trump. Vi har löst många problem. Hon känner alla, och alla utom några få gillar henne, sa presidenten.

Före detta säkerhetsrådgivare möjlig ersättare – Ivanka tackar nej

Beskedet om Haleys avgång satte genast igång spekulationerna om vem som kan tänkas ersätta henne på posten som FN-ambassadör.

Trump själv sade att hans dotter Ivanka, som redan redan har en rådgivarpost i hans administration skulle passa ypperligt på posten.

- Ivanka skulle vara dynamit på posten. Men jag skulle bara bli anklagad för nepotism om jag utnämnde henne, sade Trump.

Ivanka själv tackade också nej på förhand på twitter.

- Det är en ära att få tjänstgöra med så många enastående kolleger i Vita huset och jag vet att presidenten kommer att utnämna en formidabel ersättare åt ambassadör Haley. Men det kommer inte att vara jag, skrev Ivanka Trump.

En kandidat som för tillfället anses ha goda förutsättningar är Dina Powell, en av Trumps före detta säkerhetsrådgivare.

Också USA:s ambassadör i Tyskland Rick Grenell finns med på de flesta listor på toppkandidater.

Ställer inte upp mot Trump

Nikki Haley tog livet av alla rykten om att hon vill motarbeta eller ersätta Trump på presidentposten.

- Till alla som tänkte fråga: Jag kandiderar inte 2020, meddelade Haley. Jag ser fram emot att stöda Presidenten i nästa val. Jag kan lova att jag kampanjerar för den här, sa Haley och pekade på Trump.

Han hummade förnöjt.

Artikeln är uppdaterad efter presskonferansen.

Läs också