Hoppa till huvudinnehåll

"Så här borde det inte få vara" – vårdreformen dröjer och försvårar beslutsfattandet i Pargas

Stadshuset i Pargas.
Stadshuset i Pargas. Stadshuset i Pargas. Bild: Yle/Lotta Sundström Pargas stadsfullmäktige

Ovissheten gällande social- och hälsovårdsreformen väcker frustration.

Behandlingen av regeringens lagförslag om reformen har gått långsammare än tänkt. Mikael Holmberg, stadsstyrelseordförande i Pargas, säger att beslutsfattandet i staden försvåras och planeringen inför framtiden lider.

– Bland oss förtroendevalda är det ju jobbigt då man inte vet vad det ska bli, när det ska bli och hur det ska bli.

– Det är en ytterst dålig situation vi har blivit satta i och den har pågått alltför länge. Så här borde det inte få vara, konstaterar Holmberg.

styrelsens ordförande Mikael holmberg
Mikael Holmberg, stadsstyrelseordförande i Pargas. styrelsens ordförande Mikael holmberg Bild: Yle/Johanna Ventus styrelsens ordförande mikael holmber

Holmberg hoppas på att politikerna snart ska få information och att beslut ska fattas, kring vad som kommer att hända och när.

– Man lamslår ju de flesta kommuner och städer i landet med ett sådant här beteende. Man vet ju inte vad som kommer att ske och hur framtiden ser ut, så det är svårt att ta beslut och planera.

Pargas stadshus.
Pargas stadshus. Bild: Lotta Sundström / Yle stadshus,pargas

I en del kommuner har man riktat blicken mot privata vårdbolag och funderat på samarbete med dem. Enligt Mikael Holmberg vill man inom stadsstyrelsen avvakta och undvika förhastade beslut.

– Vi har ju varit rätt så försiktiga med att sälja ut fastigheter i det här skedet. Vi vill veta hur det kommer att se ut och vart vi är på väg, och inte fatta förhastade beslut i det här skedet.

– Vi vill trygga våra positioner, att vi är tillräckligt starka och tillräckligt kunniga sedan då vi ska fatta de slutgiltiga besluten.

Sundet i Pargas.
Sundet i Pargas. Bild: Lotta Sundström / Yle Pargas

Osäkerhet gör det svårt att komma överens om en gemensam linje i landskapet

Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén berättar att man i samarbete med Kimitoöns kommun, Åbo och Åbolands sjukhus velat skapa en beredskap under den här hösten för att kunna ta beslut om en riktning gällande reformen.

Nygrén håller med Mikael Holmberg om att situationen är frustrerande.

– Också inom landskapets beredning i Egentliga Finland, som bereds av ett femtiotal tjänstinnehavare, finns det flera olika linjer.

– Det att vi inte hittar lösningarna och linjerna, varken på landskapsnivå eller på lokal och regional nivå, beror på osäkerheten, säger Nygrén.

patrick nygŕen med ljus träbakgrund
Patrik Nygrén. patrick nygŕen med ljus träbakgrund Bild: Yle/Jasmine Nedergård Pargas,stadsdirektörer,stadsdirektör patrik nygrén

Situationen kan beskrivas som ett dödläge.

– Också de ledande tjänsteinnehavarnas gemensamma möten har varit på paus mer eller mindre sedan sommaren.

– Det görs ett grundarbete som gör att det överhuvudtaget är möjligt om det mot förmodan blir ett klart besked i den här frågan. Men det är som vanligt, blir det besked om att det här går framåt kommer det att bli bråttom, säger Nygrén.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland