Hoppa till huvudinnehåll

Snart klarnar Pellinge kursgårds framtid - lokalt företag kan få ta över verksamheten

Pellinge kursgård
Pellinge kursgård. Arkivbild. Pellinge kursgård Bild: Yle/Mikael Kokkola pellinge kursgård

Endast ett anbud lämnades in inom utsatt tid, men det anbudet lär vara bra. På torsdag ska det gemensamma kyrkorådet i Borgå rösta om en lokal företagare ska få ta över Pellinge kursgård.

- Det väcker ju alltid frågetecken när en enda aktör kommer med anbud, säger Stig Bäcklund som är medlem i det gemensamma kyrkorådet.

Han säger ändå att kyrkorådets konsult Minna Dammert samt förvaltningsdirektören Sari Mankinen noggrant har gått igenom anbudet, och efter att ha läst vad de skrivit så tror också Bäcklund att anbudet är seriöst.

Det är Maj-Gret Saarinen från Borgå som har lämnat in anbudet för ett bolag som är under bildning.

Förslaget inför gemensamma kyrkorådets möte är att hon ska få hyra och driva Pellinge kursgård från och med februari 2019 till slutet av januari 2022, eventuellt med en tilläggsoption på tre år.

Jag tycker förslaget att låta Borgåföretagaren ta över kursgården är vettigt― Stig Bäcklund

I beredningen till kyrkorådet nämns en del bilagor vad gäller till exempel anbudsförfrågan och beskrivningar av tjänsterna som Saarinens företag kan komma att sköta, men de är inte offentliga.

Yle Östnyland försökte nå Saarinen för att få veta mer om hennes visioner för kursgården, men hon kan inte kommentera saken innan det gemensamma kyrkorådet har fattat sitt beslut.

Knepig fråga

- Jag tycker förslaget att låta Borgåföretagaren ta över kursgården är vettigt. Men man vet ju inte med säkerhet hur det går före mötet är över, säger Bäcklund.

Han hoppas att det här ska vara lösningen på frågan om kursgårdens framtid.

- Det har varit en knepig fråga. Jag tycker kursgården har fungerat någorlunda bra också tidigare, men många var kritiska, säger Bäcklund.

Företaget Havsö har drivit Pellinge kursgård sedan 2014, men deras avtal tar slut i januari.

I augusti beslöt det gemensamma kyrkorådet att konkurrensutsätta verksamheten för att hitta ett billigare alternativ.

Man lade till en klausul att församlingarna kan förhandla om att antingen förlänga avtalet med Havsö eller själva ta över verksamheten om man inte skulle vara nöjd med anbuden.