Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals bebisar föds på väg till bb – är fältbarnmorskan lösningen? När nöden är stor skyndar barnmorskan Paula Malinen till undsättning

Paula Malinen
Paula Malinen är redo att rycka ut. Paula Malinen Bild: Paula Tiainen / Yle barnmorska,Lojo sjukhus,lojo bb

På tio år har antalet barn som föds på väg till bb fördubblats i Finland.

Raseborg, primärvårdsuppdrag 791 förlossning, 28.9.2018 klockan 10:37

Barnmorskan Paula Malinen jobbar vid förlossningsavdelningen på Lojo bb samtidigt som akutvårdens fältedare Janne Keto gör sitt skift på brandstationen i Lojo.

Larmet går och för första gången får de testa den nya verksamhetsmodellen som numera används på prov i Raseborg och Lojo.

En höggravid mamma misstänker att hon kommer att föda sitt barn innan hon har hunnit fram till sjukhuset. Förutom ambulansen skyndar sig därför akutvårdens fältledare till platsen tillsammans med barnmorskan.

Det här handlar det om:

  • En barnmorska rycker nu också i Nyland ut tillsammans med ambulanspersonalen.
  • Metoden som är känd på andra håll i landet har också tagits i bruk i Lojo och Raseborg.
  • För barnmorskan är förlossningar vardag - det samma gäller inte för akutvårdare.
  • Yrkeskunnigheten hos barnmorskan och akutvårdaren kompletterar varandra ute på fältet.
Ambulans
För en drygt vecka sedan ryckte barnmorskan ut för första gången. Ambulans Bild: Paula Tiainen / Yle barnmorska,Statens räddningsverk (SRV),Västnyland,ambulanser

Det här hände för en dryg vecka sedan. Keto och Malinen är nöjda när de ser tillbaka på händelsen.

- Barnmorskan gjorde en första evaluering på plats och ställe. Hon konstaterade att vi hinner till sjukhuset så själva förlossningsarbetet behövde inte sättas igång på vägen till sjukhuset, berättar fältledare Keto.

- Metoden gjorde det möjligt för mig att följa med mamman från ambulansen till avdelningen för att sedan slutföra förlossningen här på sjukhuset tillägger Paula Malinen.

Duon berättar att responsen från mamman också varit positiv.

Barnmorskor på fältet nu också i Nyland

Numera åker alltså barnmorskor i Nyland med på fältuppdrag tillsammans med ambulanspersonalen. Det handlar om ett pilotprojekt i Lojo och Raseborg där tanken är att öka mammans och barnets säkerhet redan när de är på väg till bb.

Med på varje arbetspass vid förlossningsavdelningen på Lojo sjukhus finns numera en barnmorska som är utsedd att åka iväg på fältarbete, om situationen på förlossningsavdelningen tillåter det.

Barnmorska/utrustning
Barnmorskan har en färdigpackad väska hen tar med sig. Barnmorska/utrustning Bild: Paula Tiainen / Yle barnmorska,Västnyland,Lojo

Vid utryckning klär barnmorskan på sig arbetsjackan och plockar med sig en färdigpackad väska som i princip innehåller allt det som behövs för att vårda mamman och barnet.

- Väskan och den utrustning som finns i ambulansen kompletterar ganska bra varandra. Med den här utrustningen klarar vi av att genomföra en förlossning också på landsvägen, lovar Malinen.

För akutvårdaren utgör barnmorskans yrkeskompetens den största nyttan. Malinen har under sin 13-åriga karriär tagit hand om otaliga förlossningar medan akutvårdaren mer sällan är med om förlossningar.

- Barnmorskan medför trygghet och kvalitet och fungerar dessutom som en utbildare. Det här är en bra möjlighet för akutvårdarna att lära sig nytt, understryker fältmästare Janne Keto.

Utmaningarna ute på fältet är många - bara att hålla bebisen tillräckligt varm kan vara svårt.

nakna babyfötter. En vuxen människas händer formade till hjärta runt de här små babyfötterna.
Allt fler bebisar föds på väg till bb. nakna babyfötter. En vuxen människas händer formade till hjärta runt de här små babyfötterna. babyer,nyfödda,Hjärta (symbol),Föräldraskap (film),mödrar,moderskap,kärlek,familjer,fötter

Antalet födslar sjunker medan antalet barn som föds utanför bb ökar

Antalet barn som föds på väg till bb har nästan fördubblats de senaste tio åren. På samma gång har det totala antalet födslar minskat under samma tidsperiod med nästan 10 000 bebisar.

Det att allt fler föderskor inte hinner fram till sjukhuset beror åtminstone delvis på att förlossningsavdelningarnas antal har blivit färre.

I Nyland har förlossningsavdelningar lagts ner både i Ekenäs och Borgå. Det här har gjort att avstånden till avdelningarna har blivit längre.

- Föderskorna på Lojo sjukhus kommer från ett väldigt utbrett område. Hit kommer också föderskor från Egentliga Finland som till exempel från Salo. Också om man kommer från Hangö uppgår resetiden lätt till par timmar, räknar Paula Malinen.

Verksamhetsmodellen har långa anor i till exempel Norra Österbotten

Modellen med barnmorskor på fältet används i Päijänne-Tavastland, Kuopio, Kainuu och i Norra Österbotten.

Samarbetet mellan universitetssjukhuset i Uleåborg och räddningsverket i regionen har pågått i några tiotal år redan.

- Det är klart att det är till nytta. Barnmorskorna är bättre än akutvårdarna på att att bedöma läget för föderskan och annars också att vid behov sköta situationen, beskriver Ari Ehrola som är på räddningsverket.

Gympabollar för föderskor på Lojo sjukhus.
Föderskor från när och fjärran kommer till Lojo bb. Gympabollar för föderskor på Lojo sjukhus. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,förlossning,gympabollar

Om en föderska kommer från Kuusamo eller Pudasjärvi och ska föda i Uleåborg kan den blivande mamman till och med få med en barnmorska hela vägen hemifrån. Men ett sådant system hör inte till normal praxis.

- Om barnmorskan kallas med måste det vara frågan om en väldigt riskfylld eller svår förlossning. Exempelvis om barnet ligger i sätesläge, tillägger Ehrola.

Akutvårdarna vid räddningsverket fick senast i höstas utbildning i att assistera vid förlossningar.

I Lojo och Raseborg pågår pilotprojektet åtminstone under hösten och möjligtvis ännu i vår. Den respons som nu kommer in avgör om det blir en fortsättning.

Artikeln är översatt från finska (Jo kymmenet vauvat syntyvät tien päällä – tässäkö ratkaisu? Kun hätä on suurin, kätilö Paula Malinen nappaa laukun mukaansa ja rientää perheen avuksi). Den är skriven av Paula Tiainen.

Läs också