Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals Toryrebeller hotar att fälla Theresa Mays brexitavtal – ”hellre inget avtal än ett dåligt avtal”

Theresa May.
Theresa Mays brexitplaner är fortfarande i motvind i de egna leden. 40 ledamöter kan rösta emot ett avtal som innebär för nära band till EU, säger Steve Baker. Theresa May. Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER Theresa May,Storbritannien

En långvarig Toryparlamentariker menar att ett avtal som inte i tillräckligt hög grad kapar banden till EU inte kommer att godkännas av parlamentet. Steve Baker säger till BBC att 40 Tories i parlamentet kan tänka sig att rösta ner ett avtal som innebär att britterna är ”hälften i och hälften ur” EU.

Theresa May ska förbereda sig på ordentligt motstånd i de egna leden i parlamentet om det avtal regeringen May får till stånd med EU innebär för nära band till unionen.

Den långvariga Toryledamoten Steve Baker säger till BBC att han och 40 andra ledamöter kommer att rösta ner ett sådant avtal.

- Vi kommer inte att acceptera ett avtal som innebär att vi till ”hälften är i och till hälften är ur” EU, Chequersplanen eller ett avtal som betyder att vi blir kvar i den interna marknaden eller tullunionen, säger Baker.

Baker var vice brexitminister i Mays regering, men avgick i protest mot den så kallade Chequersplanen.

Han anses ändå ha en ledande roll bland de ledamöter som förespråkar ett så kallat hårt brexit, som innebär att Storbritannien skär i stort sett alla ekonomiska och regelmässiga band till EU.

Mays avtal i Labours händer?

Om det verkligen finns 40 Tories i parlamentet som kan tänka sig att rösta emot ett avtal av den modell May har föreslagit innebär det att oppositionen avgör ett tilltänkt avtals framtid.

May behöver 320 (talmannen röstar i allmänhet inte, medan Sinn Féin inte deltar i parlamentets arbete) ledamöter bakom sitt avtal om det ska träda i kraft och har tillsammans med det nordirländska stödpartiet DUP 326 ledamöters stöd för sin regering.

Om 40 ur de egna leden skulle rösta ner ett avtal skulle det hänga på Labours godkännande.

Labourledaren Jeremy Corbyn lyssnar på tal under partikongressen i Liverpool på söndagen.
Jeremy Corbyn uppmanade Theresa May att utlysa nyval. Han hotade också att Labour skulle rösta emot ett brexitavtal hur det än såg ut. Labourledaren Jeremy Corbyn lyssnar på tal under partikongressen i Liverpool på söndagen. Bild: EPA-EFE/WILL OLIVER Jeremy Corbyn

Vid Labours partikongress i höstas hotade ändå partiledaren Jeremy Corbyn att rösta emot May, i stort sett oberoende av vilket avtal hennes regering lyckas förhandla fram med Bryssel.

Regeringen vill så tvivel

Baker har redan länge varit en högljudd kritiker då det gäller Mays sätt att sköta brexitförhandlingarna.

Framförallt de förslag som skulle innebära fortsatt inflytande från EU:s håll över brittiska lagar eller ekonomin har väckt ilska bland Baker och likasinnade kolleger.

May har bland annat sett fortsatt frihandel med EU genom deltagande i unionens institutioner som övervakar att varor och tjänster följer unionens direktiv.

Dominic Raab och Michel Barnier efter brexitförhandlingar 21.8.2018
Brexitminister Dominic Raab och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i Bryssel. Dominic Raab och Michel Barnier efter brexitförhandlingar 21.8.2018 Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET Dominic Raab,Brexit,Storbritannien,Michel Barnier

Det har också talats om särlösningar för Nordirland för att undvika en hård gräns på Irland.

Baker och hans kolleger vill ändå se en skarpare skilsmässa mellan Storbritannien och EU.

De tänker också enligt Baker rösta i enlighet med den övertygelsen.

EU får varken splittra eller blanda sig

- Vi väntar nu på besked om exakt vad det är vi ska rösta om. Jag tvivlar inte en stund på varje tänkbara knep kommer att användas för att så tvivel i mina kollegers tankar för att uppmuntra dem att rösta med regeringen, säger Baker.

- Men i slutändan har EU inte rätt att splittra Storbritannien eller rätt att begränsa hur vi reglerar vår ekonomi eller styr efter att vi har lämnat unionen.

Om det inte blir något avtal kommer det att innebära skarpa gränser, tullkontroller och handel enligt så kallade WTO-regler med tariffer på en stor del av de varor som rör sig mellan Storbritannien och EU.

WTO-regler skulle skada både den brittiska och flera EU-länders ekonomier, menar experter.

- Om vi står inför ett läge där det är möjligt att vi hotas av splittring eller EU-kontroll måste vi kunna säga att inget avtal är bättre än ett dåligt avtal, säger Baker.

- Vi borde vara orädda för att gå framåt utan ett avtal.

Källor: BBC, Reuters, The Guardian, The Independent

Läs också