Hoppa till huvudinnehåll

Trögt på bostadsmarknaden men ettor och tvåor säljer bra - strängare sparkrav har bromsat handeln

kerrostalon rappukäytävä
kerrostalon rappukäytävä Bild: Henrietta Hassinen / Yle Hyreshus,flervåningshus,höghusområden,Jyväskylä,bostadsproduktion,bostadsmarknaden,bostadslån,lag om bostadsaktiebolag,bolån,bostadsaktiebolag,byggande,byggnadskonstruktion,nybyggnad,apartment building

Fastighetsförmedlaren Kiinteistömaailma säger att bostadshandeln präglas av stor försiktighet just nu. Det gångna året har inte inneburit någon tillväxt i bostadshandeln - men inte heller något ras.

År 2017 var ett livligt år på marknaden, men 2018 var lamt, visar barometern. Under den närmaste framtiden väntas inte heller något uppsving.

Läget ser ändå olika ut på olika håll i landet. I huvudstadsregionen råder en avvaktande stämning, köpbeslut skjuts upp och folk väntar med att lägga ut sina bostäder till försäljning.

Bilden är mycket splittrad just nu

Handeln med ettor och tvåor är ändå livlig i huvudstadsregionen och priserna är på väg uppåt.

Det finns också orter där det råder ett stort utbud av både nya och gamla lägenheter, och orter där det råder brist på familjebostäder.

- Bilden är mycket splittrad just nu, säger Kiinteistömaailmas vd Erkki Heikkinen.

I allmänhet är bostadsköparna väl medvetna om de gamla bostädernas tekniska beskaffenheter, och vad man bör se upp med. För många är det viktigt att rörsaneringen är gjord.

vattenrör
vattenrör Bild: Yle/Lotta Sundström rör,vattenrör

Vad gäller nya bostäder råder det fortfarande viss okunskap om hur bolagslånen fungerar.

Strängare sparkrav drabbar handeln

De högre kraven på bolånekunderna begränsade handeln med gamla bostäder kraftigt i huvudstadsregionen under sommaren.

Under perioden juni-augusti gjordes i huvudstadsregionen nästan 12 procent färre bostadsaffärer med gamla bostäder än för ett år sedan.

Vd:n för fastighetsförmedlaren Kahdeksas päivä, Jussi Karppinen, säger att nedgången är ett tydligt resultat av de nya bestämmelserna som infördes i juli, som kräver mer besparingar av dem som vill lyfta bostadslån.

Temabild: En manshand håller i en nyckelknippa medan en kvinnohand håller upp ett miniatyrhus i bakgrunden.
Temabild: En manshand håller i en nyckelknippa medan en kvinnohand håller upp ett miniatyrhus i bakgrunden. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press nycklar,Nyckel,egnahemshus,fastighetsförmedling,fastigheter,boende,investering,bolån,bostadslån,flyttning hemifrån,bostadshus,lägenheter,bostäder,nytt hus

För att få ett lån 200 000 euro måste kunden ha sparat 30 000 euro själv. För förstagångsköpare är sparkravet 10 000 euro.

Minskningen är störst vad gäller bostäder som kostar under 200 000 euro, som är i dåligt skick och som ligger utanför stadskärnorna, säger Karppinen.

Nu råder köparens marknad

Samtidigt har utbudet av bostäder i huvudstadsregionen ökat markant på de olika försäljningssajterna. Nu finns över 13 000 bostäder till salu, vilket är 30 procent mer än vid årsskiftet.
Bostadsvisning
Bostadsvisning Bild: Yle bostad

Förmedlarna säljer totalt ca 1 500 bostäder per månad, så en stor del av de bostäder som är till salu på nätet blir osålda.

Många lägenheter förblir osålda

Enligt Karppinen råder det ett överutbud på nya lägenheter, under hösten har försäljningen av dem gått trögare än tidigare.

- Nu råder köparens marknad, konstaterar Karppinen.

Han konstaterar ändå att det nya spartaket kan locka folk att satsa på nya lägenheter i stället för på gamla. I dem är lånet inbakat i vederlaget i form av bolagslån, och de känns billigare än gamla bostäder i dåligt skick.

- Bankerna är heller inte särskilt villiga att ge lån för reparationer, konstaterar Karppinen.

nybygget i det före detta dominokvarteret i nickby i sibbo 2016
nybygget i det före detta dominokvarteret i nickby i sibbo 2016 Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland,Sibbo,Nickby,bygge

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes