Hoppa till huvudinnehåll

Varje timme fotograferas 180 000 tomater på grönsakspackeriet som nu finns på lista över innovativa företag i Europa - "Bättre att vara på den här listan än på en protestlista"

VD Stefan Skullbacka på Närpes Grönsaker i sitt arbetsrum
VD Stefan Skullbacka på Närpes Grönsaker i sitt arbetsrum Bild: Louise Bergman packerier,Detaljhandel av frukter, bär och grönsaker,Stefan,stefan skullbacka

I 60 år har Närpes Grönsaker sett till att tomater och gurkor hittar sin väg från odlare till kunder. Nu har företaget tagit plats på listan över innovativa och framgångsrika små och medelstora företag i Europa.

Stefan Skullbacka har varit vd för andelslaget Närpes Grönsaker sedan år 2012. Han har inte riktigt hunnit läsa på om företagslistan som börsen i London presenterat.

- Men det är klart att det är roligt att vara med på en sån här lista! Hellre en positiv lista än en protestlista. Fast någon reell betydelse tror jag inte att det har. Vi jobbar vidare med marknadsföring, försäljning och produktutveckling.

För att komma med på listan ska företagen vara privatägda och skapa innovationer, arbetsplatser och ekonomisk tillväxt. Omsättningen ska vara mellan 20 och 300 miljoner euro.

25 finländska företag finns med på listan över dynamiska och framgångsrika företag i Europa 2018. Också Närpes-företaget Siggpac, som odlar, packar och säljer gurkor finns på listan.

Den godaste tomaten

Att sätta sig ner och vara nöjd över situationen är inget för Stefan Skullbacka. Han konstaterar att den bästa boken ännu inte skrivits och den vackraste melodin ännu inte komponerats.

- Och det betyder att vi inte heller har smakat den godaste tomaten ännu. Så vi har saker att jobba på.

Körsbärstomater odlade i Närpes
Körsbärstomater odlade i Närpes Bild: Louise Bergman tomat,Körsbärstomat,närpes grönsaker

I år rullar ungefär 22 miljoner kilogram grönsaker genom packeriet. Allt mer av det tunga och monotona arbetet sköts maskinellt och av robotar.

De tyngsta lyften sköts av robotar på grönsakspackeriet Närpes Grönsaker
De tyngsta lyften sköts av robotar på grönsakspackeriet Närpes Grönsaker Bild: Louise Bergman packerier,Löpandebandprincipen,Detaljhandel av frukter, bär och grönsaker,robotar,gurka,närpes grönsaker

- För ett tiotal år sedan var det 26 personer vid en tomatpackningslinje. I dag är det 8 personer vid en sådan linje. Sammanlagt är vi just nu 45 anställda på Närpes Grönsaker.

En av de uppgifter som ännu inte kan skötas av en robot är att plocka bort tomater som är dåliga. Två eller fyra anställda tittar igenom tomaterna och plockar bort såna som är kantstötta.

Tomater packas i lådor på grönsakspackeriet Närpes Grönsaker
Tomater packas i lådor på grönsakspackeriet Närpes Grönsaker Bild: Louise Bergman tomat,andelslag,packerier,Detaljhandel av frukter, bär och grönsaker,närpes grönsaker

Sen rullar de vidare för fotografering, vägning och mätning. Allt för att de slutligen ska landa i lådor med tomater som är så lika i storlek som möjligt.

- Ungefär 180 000 tomater fotograferas varje timme, beroende på hur mycket som kommer in, säger Skullbacka.

Grönsakslådor i Närpes Grönsakers packeri
Grönsakslådor i Närpes Grönsakers packeri Bild: Louise Bergman packerier,Detaljhandel av frukter, bär och grönsaker,packande,lådor,närpes grönsaker

Prestigfylld lista

Gonul Colak, som är docent på Svenska Handelshögskolan i Helsingfors, säger att listan som presenteras av Londonbörsen är prestigefylld.

- De företag som kommer med på den här listan är föregångare på något sätt. De använder teknologi eller har "know how" som andra företag inte har, säger Colak.

Han konstaterar att den här typen av listor givetvis inte säger någonting om hur det kommer att gå för företagen framöver. Men det är en sorts certifiering. Potentiella investerare kan få upp ögonen för de listade företagen.

Specialtomater säljer

Under Stefans Skullbackas tid som vd har packeriet satsat allt mer på specialprodukter av olika slag.

- Då jag började för ungefär 6 år sedan sedan sålde vi 250 000 konsumentförpackningar av specialtomater som till exempel körsbärstomater. I år blir det cirka 8 miljoner förpackningar.

VD Stefan Skullbacka på Närpes Grönsaker visar runt i packeriet
VD Stefan Skullbacka på Närpes Grönsaker visar runt i packeriet Bild: Louise Bergman packerier,Löpandebandprincipen,Detaljhandel av frukter, bär och grönsaker,Stefan,stefan skullbacka

I fjol omsatte Närpes Grönsaker 48 miljoner euro. Årets målsättning är att landa på 50 miljoner euro. Fast att göra vinst är inte det viktigaste för andelslaget ägt av 39 växthusodlare.

- Den vinst vi drar in ska komma våra medlemmar till gagn, på ett eller annat sätt. Det här är en sorts rättvis handel, säger Stefan.

Just nu byggs packeriet ut med 2 500 kvadratmeter. Det är en investering på ungefär 2,5 miljoner euro.

På Närpes Grönsakers packeri är en utbyggnad är på gång
På Närpes Grönsakers packeri är en utbyggnad är på gång Bild: Louise Bergman packerier,Detaljhandel av frukter, bär och grönsaker,byggande,närpes grönsaker

Stödpengar ger utveckling

Närpes Grönsaker får också jordbruks- och lantbruksstöd. År 2017 handlade det om 1,86 miljoner euro i marknadsstöd.

- Det här är den jordbrukspolitik som förs inom EU. Vi tar del av den kaka som fördelas i hela Europa. Tack vare de här pengarna har vi kunnat investera i bland annat energisnål teknik, säger Stefan Skullbacka.

Lådor med tomater på löpande band i Närpes Grönsakers packeri
Lådor med tomater på löpande band i Närpes Grönsakers packeri Bild: Louise Bergman tomat,packerier,Detaljhandel av frukter, bär och grönsaker,Löpandebandprincipen,närpes grönsaker