Hoppa till huvudinnehåll

Ex-chefsöverläkaren fortsätter kämpa för VCS – skrev öppet brev till presidenten och alla riksdagsledamöter

Auvo Rauhala i aulan på Vasa centralsjukhus.
Auvo Rauhala jobbade på Vasa centralsjukhus från 70-talet fram till i våras när han gick i pension. Auvo Rauhala i aulan på Vasa centralsjukhus. Bild: YLE/Roger Källman Vasa centralsjukhus,Auvo Rauhala

Auvo Rauhala gick i pension i våras, men jobbar ännu för att hans förra arbetsplats, Vasa centralsjukhus, ska få omfattande jour. På onsdagen skickade han ut ett öppet brev riktat till både riksdagsledamöter och republikens president.

- Vi har blivit orättvist behandlade och det har getts felaktig info. Jag vill inte att man fattar beslut som gäller centralsjukhuset på grund av felaktig information, säger Rauhala.

I tre punkter förklarar Rauhala varför Vasa centralsjukhus borde få omfattande jour.

Han lyfter först fram att Vasa centralsjukhus haft goda resultat vad gäller patientsäkerhet och vårdresultat.

- Man kan säga att patientsäkerheten är landets bästa och likaså vårdresultatet. Så tänker regeringen faktiskt sänka statusen för ett sjukhus som har visat sig vara landets bästa, frågar sig Rauhala.

"Det är en underlig sak att man gett felaktig info"

Rauhala kritiserar också de utlåtanden som medicinalrådet Timo Keistinen gav gällande Vasa centralsjukhus.

- Det är märkligt att det fanns alldeles klara fel, som vem som helst kan konstatera.

Det är inte första gången Rauhala kritiserar Keistinens utlåtanden och Keistinen anmäldes två gånger till justitiekanslern för de felaktiga uppgifterna. Båda gångerna friades han, senast förra året.

Det är svårt att tro att vi bor i en rättsstat efter en sådan här upplevelse.

Rauhala har svårt att förstå hur han kunde frias.

- Inte vill jag hämnas personligen, men det är en underlig sak att man gett felaktig info. Jag tycker det är idiotiskt att påstå sådant som vem som helst i princip kan påvisa att inte stämmer.

- Det är svårt att tro att vi bor i en rättsstat efter en sådan här upplevelse, suckar Rauhala.

De fel som Rauhala påvisar gäller bland annat patientdödlighet och antalet vårddygn per patient, och Rauhala menar att Keistinens uppgifter är mindre smickrande för Vasa centralsjukhus än verkligheten.

Oroar sig över rekryteringen av läkare

Rauhala är också orolig över att en lägre status kan ge sjukhuset svårigheter att rekrytera läkare.

- Hittills har man klarat sig men risken är större med lägre status. Man måste kämpa mer för att få läkare och kanske använda mer köptjänster som kostar många gånger mer. Och även kanske sluta med vissa saker om man inte får läkare.

Man kan inte avstå från att tänka att sanningen måste hjälpa någon gång, att det inte bara är ett politiskt maktspel.

En av orsakerna till att Rauhala skrev brevet nu är att jourfrågan varit aktuell i social- och hälsovårdsutskottet den senaste tiden. Nu hoppas han att de fakta han lägger fram kan hjälpa Vasa centralsjukhus sak.

- Man kan inte avstå från att tänka att sanningen måste hjälpa någon gång, att det inte bara är ett politiskt maktspel.

- Om inte den här regeringen ändrar sig, så inte försvinner VCS på ett eller två år. I så fall måste nästa regering vara förnuftigare, så man måste satsa sina slantar på att nästa regering skulle göra ett klokt beslut.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten