Hoppa till huvudinnehåll

Minst åtta döda efter häftigt oväder på Mallorca

Kraftiga regn har lett till omfattande översvämningar på semesterön Mallorca i Medelhavet. Minst åtta människor har omkommit.

De döda påträffades i inlandsbyn Sant Llorenç des Cardassar och i S'illot vid kusten. Enligt lokala spanska myndigheter fanns det två britter bland de döda.

Några människor saknas fortfarande.

Våldsamma skyfall drabbade ön under cirka fyra timmars tid på tisdag kväll. Det värst drabbade området ligger 60 kilometer öster om huvudstaden Palma de Mallorca.

Enligt ett ögonvittne skedde den största förödelsen inom loppet av tio minuter.

- Vi måste simma för att överleva.

Hoppa över Twitterpostning

Vattenmassorna trängde in i husen, och drog med sig fordon, föremål och avfall ute på gatorna.

Räddningstjänst och militär deltar i saneringsarbetet och i jakten på saknade människor.

Evakuerade får härbärge på ett sportcentrum efter skyfall på Mallorca
Evakuerade får härbärge på ett sportcentrum efter skyfall på Mallorca Evakuerade får härbärge på ett sportcentrum efter skyfall på Mallorca Bild: EPA-EFE/ATIENZA Mallorca,Spanien,regn,Oväder,evakuering,översvämningar

I åtminstone tre städer har skolorna varit stängda, och hundratals människor har evakuerats. Sportcenter och en lokal hippodrom har fått fungera som härbärge för de evakuerade.

Telefonlinjer har påverkats av ovädret, och sju större vägar har spärrats av.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez kommer att besöka ön under dagen.

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Utrikes