Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkt för bulgariska journalistmordet gripen i Tyskland

Ljus och porträtt på den mördade journalisten Viktoria Marinova
Mordet på Viktoria Marinova har väckt ilska i Bulgarien där den utbredda korruptionen väcker frustration. Ljus och porträtt på den mördade journalisten Viktoria Marinova Bild: AFP / Lehtikuva Bulgarien,brott,journalistik,korruption,Marinova

En man som misstänks ha våldtagit och mördat den bulgariska journalisten Viktoria Marinova har gripits i Tyskland, bekräftar Bulgariens chefsåklagare Sotir Tsatsarov. Mannen uppges vara en 21-årig bulgarisk medborgare.

Enligt Tsatsarov var mannen efterspanad sedan tidigare. Han ska ha varit misstänkt för ett annat liknande mord.

Chefsåklagaren sade att bevisen i det här skedet tyder på att mordet på Marinova hade ett sexuellt motiv.

- För tillfället tror vi inte att mordet är kopplat till Marinovas arbete. Men vi fortsätter att utreda alla hypoteser, sade han.

Mordet på Marinova har väckt ilska i Bulgarien där många är arga och frustrerade över den utbredda korruptionen. Många misstänker att Marinova mördades på grund av att hon i sitt tv-program talat ut mot korruptionen.

I slutet av september var Marinova värd för ett tv-program där två journalister som rapporterat om omfattande bedrägerier kopplade till EU-stöd medverkade.

Hon sade även att hennes eget tv-program Detector kommer att genomföra liknande utredningar.

Läs mera:

Protestanter tänder ljus vid en minnesstund för den mördade journalisten Viktoria Marinova, Sofia, Bulgarien 8 oktober 2018

Tre journalister mördade i EU-länder efter korruptionsrapportering – ”det är så lönsamt att priset för att döda en journalist bleknar i jämförelse”

Tre journalister som har avslöjat omfattande korruptionshärvor har mördats i EU-länder på under ett år. Det riskerar att leda till självcensur, att missbruket går orapporterat, säger Jonathan Lundqvist vid Reportrar utan gränser.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes