Hoppa till huvudinnehåll

Överraskning i handbollstruppen: Teemu Tamminen återvänder till landslaget – ”Såg att något hade ändrats”

Teemu Tamminen, Finland-Slovakien, januari 2018.
Teemu Tamminen, Finland-Slovakien, januari 2018. Bild: Handbollsförbundet handboll,Finlands herrlandslag i handboll,Teemu Tamminen

Kaj Kekki fick väldigt goda nyheter då stjärnspelaren Teemu Tamminen väljer att trots allt medverka i höstens EM-kvalmatcher. Tidigare hade Tamminen hunnit anmäla sig frånvarande.

Då handbollslandslagets chefstränare Kaj Kekki på onsdagen presenterade EM-kvaltruppen fanns det en stor överraskning med på listan: Teemu Tamminen.

För tre veckor sedan meddelade Kekki att Tamminen inte skulle vara tillgänglig för landslaget under hösten men nu har Cocksstjärnan kommit på andra tankar.

Kekki berättar att han på basis av Tamminens positiva spelhumör i de senaste matcherna bestämde sig för att kolla om landslagsveteranen ändå skulle ha lust att spela landskamper mitt under de hektiska höstmånaderna.

– Jag hade reagerat på att han börjat se mycket piggare ut på plan och på söndagen bestämde jag mig för att ännu en gång kolla om han trots allt kunde tänka sig att spela i landslaget, säger Kekki till Yle Sporten.

Kaj Kekki, 2016.
Kaj Kekki. Kaj Kekki, 2016. Bild: All Over Press Kaj Kekki

– Jag kontaktade honom och blev lite överraskad av att han hade vilja och iver att komma med. En spelare av hans kaliber måste man ta med om det är möjligt.

Orsaken till att Tamminen tidigare tackat nej var att han vid sidan av matchrusningen med Cocks dessutom hade mycket på gång i vardagslivet. I de senaste Champions League-matcherna utstrålade den 31-årige kantspelaren ändå en mycket positiv energi.

– Jag känner ju Teemu ganska bra och som jag sade så kunde jag läsa på honom att något hade ändrats. Man ser sådant ganska tydligt på Teemu och dessutom vet jag att han börjar har sakerna i bättre skick i det civila.

Måste ni förhandla om något?

– Jag behövde inte börja övertala honom alls. Om en spelare inte vill vara med så är det bäst att han håller sig borta men i det här fallet så svarade Teemu direkt jakande.

Hur stor förstärkning är han för landslaget?

– Han är en spelare som håller bra internationell nivå. Det är ju helt klart att han gör laget bättre. Visst har vi Benjamin Helander på samma position men han har inte lika mycket erfarenhet av internationella matcher. Teemu spelar Champions League för tillfället och han gör det bra.

Teemu Tamminens ccosk var nära att besegra Ademar Leon i Champions League i handboll.
Teemu Tamminens Cocks spelar i Champions League den här hösten. Teemu Tamminens ccosk var nära att besegra Ademar Leon i Champions League i handboll. Bild: Handbollförbundet handboll,Riihimäki Cocks,CB Ademar León,Teemu Tamminen

von Numers i bra form trots armén

Ett annat namn som Kekki lyfter fram är Sjundeå IF:s Alexander von Numers som är en av de 21 spelarna i Finlands kvaltrupp.

– Han har gått framåt en hel del jämfört med då han senast var med i landslaget för några år sedan. Han har haft en större roll i klubblaget och flytten till Sjundeå IF var också en bra grej för honom, tycker Kekki.

von Numers som efter förra säsongen flyttade från Grankulla IFK till Sjundeå har varit i bra form under början av säsongen trots att han för tillfället tjänstgör i armén.

– Han har spelat bra och det syns nog inte i hans prestationer att han tillbringar mycket tid i armén. Oftast går det ju så att armén har en negativ inverkan på formen vilket syns på plan. Försvarsmakten stöder ju inte idrottandet så det kan vara en ganska tung tid för killarna, säger Kekki.

Alexander von Numers.
Alexander von Numers. Alexander von Numers. Bild: Handbollförbundet. handboll,Finlands herrlandslag i handboll,alexander von numers

I söndagens landskamp mot Färöarna var von Numers Finlands bästa målskytt med sina åtta fullträffar. I EM-kvalet som börjar om ett par veckor kommer rollen ändå att vara mer defensiv.

– Det är svårt att säga hur stor hans roll kommer att vara men utgångsläget är att han ska axla mer ansvar i försvaret även om han gjorde bra med mål i matcherna mot Färöarna.

Herrarnas EM-kval i handboll inleds den 24 oktober. Då möter Finland Tjeckien på bortaplan. De övriga lagen i Finlands grupp är Vitryssland och Bosnien-Hercegovina.

Den första hemmamatchen spelas lördagen 27 oktober då Vitryssland kommer på besök till Vanda.

Finlands trupp till EM-kvalet

Mikael Mäkelä, Dicken
Tuomas Laitinen, Atlas Vantaa
Kalle Alander, Cocks

Teemu Tamminen, Cocks
Benjamin Helander, Alingsås HK (SWE)
Joakim Broman, Dicken
Robin Sjöman, BK-46
Fredrik Forss, FIF (DEN)
Vincent Voutilainen, SIF
Anton Remy, Dicken
Roni Syrjälä, Cocks
Nico Rönnberg, Cocks
Max Granlund, Dicken
Alexander von Numers, SIF
Robin Granlund, Dicken
Oscar Kihlstedt, BK-46
Ian Martin, HIF Karlskrona (SWE)
Benny Broman, Dicken
Miro Koljonen, GrIFK
Johan Gripenberg, Dicken
Richard Sundberg, TSG AH Bielefeld (GER)