Hoppa till huvudinnehåll

Rättelse: Nyhet om drastiskt varmare temperaturer i Finland, Sverige och Norge byggde på felaktiga data

Utsikt på Vessölandet
Björneborg är en av de städer vars uppgifter var felaktiga i EDJN:s temperaturrapport. Utsikt på Vessölandet Bild: Yle/Max Kivivuori väderprognos,sommar

Förra veckan skrev medier världen över att klimatet blivit allt varmare i europeiska städer jämfört med 1900-talet. 38 städer inklusive Vasa hade dock analyserats med fel siffror. Därför är nyheten fel. Det meddelar Europeiska nätverket för datajournalistik (EDJN) som stod bakom nyheten.

Nyheten blev viral i början av förra veckan efter att EDJN, dit bland annat svenska J++ hör, publicerade den på måndagen. Att vissa nordiska städer skulle vara 4 grader varmare det här seklet än förra seklets medeltal.

38 städer fick fel siffror

Enligt EDJN som redan i fredags publicerade sin rättelse är det 38 städer som har tagits bort från listan, eftersom deras data var fel.

De nordiska städerna med fel siffror är: Östersund, Sundsvall, Borlänge, Karlstad, Visby, Skellefteå, Kalmar, Växjö, Luleå, Trollhättan, Kiruna, Halmstad, Skövde, Karlskrona, Gävle och Kristianstad i Sverige, Bodø och Fredrikstad i Norge, Næstved, Kolding, Vejle, Randers, Esbjerg och Roskilde i Danmark samt Björneborg, Vasa, Mariehamn, Kouvola, Joensuu, Villmanstrand och Rovaniemi i Finland.

Också Évora och Beja i Portugal, Prizren i Kosovo, Skopje i Makedonien och Aosta, Piombino och Belluno i Italien hade fått fel siffror.

Trodde att det stämde på grund av att det passade narrativet

– Det är helt oacceptabelt såklart. Det är uttryckligen vårt enda jobb att se till att det vi publicerar är rätt. Och här blev det fel, säger Leo Valentin från J++ till Medierna i P1 på Sveriges Radio.

EDJN har sammanställt sin rapport från 117 års klimatdata, över 100 miljoner datapunkter. Enligt nätverket berodde felet på strukturella och organisatoriska svagheter.

– För oss är det det värsta vi kan göra, att ha fel. Samtidigt var det julafton för klimatskeptikerna, säger Valentin.

Temperaturökningen stämmer i sig, enligt Leo Valentin, men i Norden blev siffrorna överdrivna.

– Den här undersökningen bygger på att vi jämfört två dataserier med temperaturdata som sinsemellan inte är direkt jämförbara. Det som hände med de här 38 städerna är att jämkningsalgoritmen, själva existensberättigandet för den här undersökningen, inte kördes.

Valentin tror också att confirmation bias, förväntningen på ett visst resultat, spelade in.

– Trenden följde det som vi hade fått höra att vi kunde förvänta oss. Det gjorde att vi sänkte garden, medger Valentin.

Läs också