Hoppa till huvudinnehåll

Spanien, Portugal och Cypern tjänar hundratals miljoner euro på att sälja EU-medborgarskap: "Underminerar vår kollektiva säkerhet"

Limassol Marina
I Limassol radar lyxjakterna upp sig – en stor del hör till miljonärer från bland annat Ryssland och Kina som skaffat sig tillgång till EU genom att "investera" i länder som Cypern. Limassol Marina Bild: Mostphotos Limassol

Det är inte bara Malta och Cypern som låter rika utlänningar komma in i EU mot betalning. En ny rapport från två antikorruptionsorganisationer lyfter upp Airiston Helmis ägare som ett exempel på riskerna med försäljningen av EU-medborgarskap.

Maltas försäljning av pass steg över nyhetströskeln i Finland då ägaren av Airiston Helmi, som misstänks för pengatvätt och skattefusk, visade sig ha fått inresetillstånd genom att köpa ett maltesiskt pass.

Det fallet lyfts nu upp av Transparency International, en antikorruptionsorganisation, som inleder en offensiv mot försäljningen av medborgarskap.

Nästan hälften av EU:s medlemsländer har någon sorts gyllene visum-program, enligt Transparency Internationals och Global Witness rapport, och Storbritannien är en av de ivrigaste.

Storbritannien säljer inte pass, men nog uppehållstillstånd. De över 10 000 personer som de senaste åren fått visum till landet har gett London intäkter på 500 miljoner euro per år under det senaste decenniet.

Och då är britterna sist och slutligen inte de flitigaste försäljarna av pass eller visum.

Cypern har tjänat nästan en miljard per år på att sälja medborgarskap, Malta 205 miljoner. Imponerande siffror för så små stater och då har de inte redovisat försäljningen av visum.

Iberiska halvön tar ändå hem priset: Spanien och Portugal säljer visum för 976 miljoner euro per år respektive 670 miljoner per år.

Det är alltså Malta, Cypern och Bulgarien som säljer regelrätt medborgarskap. 10 andra säljer visum, och tillsammans kallas de i Transparency Internationals rapport för golden visas, gyllene visum.

Marknadsöversikt: skumma, gyllene visum

Det här är länderna som säljer inträde till landet. Vissa av länderna har inga offentliga uppgifter om sin försäljning. Siffrorna är antal sålda enheter sammanlagt och inom parentes inkomsterna per år.

 • Bulgarien: 16 sålda pass (okänd inkomst), 296 sålda visum (25 miljoner euro)
 • Cypern: 3336 pass (914 miljoner euro) – säljer också visum men uppgifterna är inte offentliga
 • Frankrike: säljer visum, okända uppgifter
 • Grekland: 7565 visum (250 miljoner euro)
 • Irland: 1290 visum (43 miljoner euro)
 • Lettland: 17 342 visum (180 miljoner euro)
 • Luxemburg: säljer visum, okända uppgifter
 • Malta: 2027 pass (205 miljoner euro) – säljer också visum men uppgifterna är inte offentliga
 • Nederländerna: säljer visum, okända uppgifter
 • Portugal: 17 521 visum (670 miljoner euro)
 • Spanien: 24 755 (976 miljoner euro)
 • Storbritannien: 10 445 visum (498 miljoner euro)
 • Ungern: 19 838 visum (434 miljoner euro) Ungern har numera avslutat sin försäljning.
 • Österrike: 303 pass (okända inkomster)

EU måste sätta upp regler för bakgrundskollar

Rapporten som i dag ges ut av organisationerna Transparency International och Global Witness kräver nu att EU vidtar åtgärder för att se till att de som köper medborgarskap eller visum inte är kriminella.

- Försäljningen av "gyllene visum" ger dig som tjänat pengar på skumma sätt en möjlighet att gömma dina pengar och resa obehindrat, säger Naomi Hirst på Global Witness.

- Eftersom det är en uppenbar risk måste försäljningen ha rejäla kontroller av bästa kvalitet för dem som vill köpa sig en väg in i EU. Tyvärr fungerar det inte så just nu.

Enligt Hirst och Transparency Internationals anti-pengatvättstjänsteman Laure Brillaud är de bristande säkerhetskontrollerna ett hot mot EU:s inre säkerhet.

- Dåligt skötta försäljningsplaner låter korrupta individer arbeta och resa fritt i EU, vilket underminerar vår kollektiva säkerhet. Därför behöver vi snarast åtgärder inom hela EU, som Bryssel ser till att följs, säger Brillaud.

Bristen på övervakning av vem som de facto får visum eller medborgarskap kan ses i andelen beviljad dokumentation. I Storbritannien godkänns 91 procent av ansökningarna, i Lettland 97,9 procent och i Ungern, vars försäljning förvisso är lagd på is i nuläget, 98,7 procent.

Kina världens ledande köpare av visum

Som Svenska Yle redan rapporterat är det i första hand ryska miljonärer som är målgruppen för pass- och visumförsäljningen. En nästan lika stor marknad är Kina.

Vi vet att åtminstone 20 000 ryssar har köpt sig fri lejd till EU men det kan handla om tusentals fler, eftersom flera länder, som Cypern, Frankrike, Nederländerna och Malta inte redovisar de nya medborgarnas övriga eller tidigare medborgarskap.

Dessa är dessutom bara de som gjort det i EU. Flera köper möjligheten genom utomeuropeiska medborgarskap, som Roman Abramovitj gjorde i Israel.

Kineserna är den andra stora målgruppen, och egentligen den större konsumentgruppen. I princip har lika många kineser köpt uppehållstillstånd i EU som ryssar, och globalt sett uppskattas kinesiska medborgare stå för 70 procent av visumhandeln.

Andra välrepresenterade nationaliteter är Indien, USA och Venezuela. Alla tre nationaliteter använder Spanien som sin huvudsakliga inkörsport: nästan lika många amerikaner som ryssar har köpt visum av Spanien, medan över 3000 indier och venezuelaner har kommit in i EU den vägen.

"EU är lyxmarknaden"

Enligt rapporten är EU-medborgarskap och -visum lyxprodukter på den globala marknaden.

- Den genomsnittliga kostnaden för en inträdesbiljett till EU (ungefär 900 000 euro) är mycket högre än andra populära produkter, som Saint Kitts och Nevis (150 000-400 000 dollar) eller Grenada (150 000-350 000 dollar), står det i rapporten.

Ett lettiskt visum kan kosta så lite som under 100 000 euro och som mest en kvarts miljon, vilket är i samma prisklass, men medelpriset för inträde till EU är alltså betydligt högre.

Österrike har de dyraste priserna. Det är ingen fast summa, utan baseras på samhällelig inverkan (som ska vara positiv), men det kan handla om investeringar på uppemot 10 miljoner euro.

Rapporten i sin helhet: European Getaway: Inside the murky world of golden visas

Artikeln uppdaterades 15:29 och 16:50 med mer information från Transparency Internationals och Global Witness rapport.

Läs mera:

Utsikt över Stora hamnen i Valletta.

För en dryg halvmiljon kan vem som helst bli EU-medborgare – Airiston Helmis ägare är en av tusen ryssar som köpt maltesiskt pass

Joseph Muscats östat säljer pass till kriminella och EU är kraftlöst. Sedan 2013 har över tusen ryska medborgare blivit malteser och därmed fått tillgång till EU, trots att de ofta har samröre med kriminella organisationer. En av de häktade i Airiston Helmi-härvan kom till Finland på den stigen.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle