Hoppa till huvudinnehåll

Afghanska kvinnor fängslas fortfarande efter påtvingade oskuldstest: "I det ögonblicket ville jag vara död"

Kvinnor släpps ut ur fängelset i Jalalabad
Kvinnor släpps ut ur fängelset i Jalalabad Kvinnor släpps ut ur fängelset i Jalalabad Bild: EPA/GHULAMULLAH HABIBI Afghanistan,kvinnor,Fängelse

Afghanska kvinnor placeras fortfarande i fängelse om de inte har klarat av ett så kallat "oskuldstest". Testerna utförs trots att de är förbjudna sedan år 2016.

För sju månader sedan fängslades den 18 år gamla Bahara för att hon misslyckats i ett test som hon aldrig borde ha behövt utsättas för.

Bahara, som har intervjuats av The Guardian, hade rymt hemifrån för att träffa en man som hon hade inlett ett förhållande med. De hade aldrig träffats men höll kontakt via textmeddelanden och telefonsamtal.

Då de träffades för första gången våldtog han henne.

Men då Bahara rapporterade för polisen vad som hade hänt henne fick hon inget stöd. I stället fördes hon till ett sjukhus för att genomgå ett så kallat oskuldstest - något som varit förbjudet i Afghanstan sedan 2016.

I det ögonblicket skulle jag ha föredragit att vara död.

Bahara bad om att inte utsättas för testet men det hjälpte inte.

Hon trodde att läkarna åtminstone skulle testa henne på ett avskilt ställe men testet utfördes i ett rum som var fullt med folk.

- Läkare, sjuksköterskor och till och med besökare och andra patienter var där och kunde se min nakna kropp, säger Bahara.

- I det ögonblicket skulle jag ha föredragit att vara död.

En kvinnlig doktor utförde med två fingrar testet för att kontrollera att mödomshinnan (slidkransen) var intakt. Efter den här fysiska och psykiska prövningen informerades Bahara om att hon måste genomgå ytterligare test.

Bahara är nu inlåst i ett högsäkerhetsfängelse i Mazar-i-Sharif i provinsen Balkh. Här har många kvinnor fängslats för "moralbrott" - vilket betyder att kvinnorna till exempel har flytt hemifrån och har idkat sex före äktenskapet. Det är inte ovanligt att de kvinnor som flytt från sina hem har misshandlats eller tvingats till sexarbete.

Många måste tillbringa flera månader i fängelse för att de inte klarat testet. I fängelset kan de placeras sida vid sida med personer som dömts för mord och andra svåra brott.

Om du inte blöder på din bröllopsnatt så är du inte "ren"

- Här anses det allmänt att om du inte blöder på din bröllopsnatt så är du inte "ren". Men det finns faktiskt kvinnor som aldrig har haft sex och som ändå inte blöder vid sitt första samlag, konstaterar Hosnia, en annan intervjuad kvinna.

Det är vanligt att afghanska kvinnor är rädda för att de inte ska kunna visa upp blod på sin bröllopsnatt.

I vissa fall då där en kvinna inte blöder "återbördar" mannen henne till hennes far. Det blir omedelbart skilsmässa - och i vissa fall kan hon till och med bli dödad.

Afghanska kvinnor i fängelse i Herat
Afghanska kvinnor i fängelse i Herat Afghanska kvinnor i fängelse i Herat Bild: EPA/JALIL REZAYEE Afghanistan,kvinnor,Fängelse,Herat

Ny kampanj inger hopp

Det förnedrande och diskriminerande testet förbjöds officiellt år 2016 men har inte förverkligats i praktiken.

Polisen griper kvinnor och flickor för testning. Förbudet har inte heller hindrat sjukhus och kliniker att utföra oskuldstest.

Nu pågår en kampanj vars syfte är att införa nya regler som innebär att oskuldstest förbjuds på sjukhus och kliniker.

I och med den nya hälsopolitiken som förbjuder sjukhusen att utföra oskuldstestt försöker vårdpersonal tillsammans med utländska hjälparbetare sprida information om den nya policyn i varje afghansk provins.

Kampanjens mål är att alla ska känna till förbudet och implementera det på sina enheter och att alla måste följa det.

Framsteg i Kabul

Redan innan den nya hälsopolicyn infördes höll det på att ske små framsteg i delar av huvudstaden Kabul. Det gjordes insatser för att införa förbud mot oskuldstest och stoppa gripandet av kvinnor som ansågs ha gjort sig skyldiga till " moralbrott".

Bismillah Taban, lokal polischef i Kabul, förbjöd poliser att skickar kvinnor på test. Han är en av dem som banar väg för framsteg.

Om poliser såg kvinnor på allmänna platser tillsammans med män så blev de misstänkta för sexuellt umgänge och blev omedelbart skickade på test― Lokal polischef i Kabul

Han säger att det tidigare var så att om polisen såg kvinnor på allmänna platser tillsammans med män blev kvinnorna misstänkta för sexuellt umgänge och blev omedelbart skickade på test.

Kvinnorna får både psykiska och fysiska problem efter undersökningarna

En undersökning av mödomshinnan (slidkransen) är inte enbart en psykisk påfrestning för kvinnor och flickor.

Testet kan få också fysiska följder. Det är ett farligt test som i vissa fall har förorsakar fysisk skada, skador på slidkransen , blödningar och infektioner, konstaterar en afghansk kriminalteknisk medborgarorganisation.

Organisationens chef Mohammad Ashraf Bakhteyari säger att det är inte nog med att oskuldstester kränker de mänskliga rättigheterna.

Han påpekar att blödande inte alls kan bevisa att kvinnan inte skulle ha haft samlag.

- Det här känner folk inte till. Det ges väldigt lite sexualundervisningen i afghanska skolor.

Zahra Sepehr, chef för en organisation som stöder kvinnor och barn, vill ändra på skolornas undervisningsplan.

- Om det inte ges sexualundervisning så lär sig våra barn vad sex är via porr och andra otillförlitliga källor, säger Sepehr.

Enligt honom borde skolorna ordna möten för lärare och elever för att sporra diskussioner om till exempel föräldraskap, sexualundervisning och hormonförändringar.

- De här diskussionerna ger de unga mer upplysning och utbildning - och gör dem mer medvetna som sina kroppar. Det kan i det långa loppet få unga pojkar att ta avstånd från våldshandlingar och annat oönskat beteende som riktas mot kvinnor, bedömer Sepehr.

Afghansk kvinna släpps ut ur fängelset
Afghansk kvinna släpps ut ur fängelset i Herat Afghansk kvinna släpps ut ur fängelset Bild: EPA/JALIL REZAYEE Afghanistan,kvinnor,Fängelse
Kvinnorna bär på ett stigma på grund av sitt "brott" och kan få det svårt utanför fängelsemurarna

Trots att de kvinnor som i dag befinner sig i fängelse en dag kommer att släppas ut därifrån är deras framtid inte särskilt ljus.

Kvinnorna bär på ett stigma på grund av sitt "brott" och kan få det svårt utanför fängelsemurarna.

Den 18-år gamla Bahara som The Guardian har intervjuat längtar efter att släppas ut ur fängelset men oroar sig över det som väntar henne där ute.

- Jag är inte säker på att jag kan smälta in i samhället igen och gå tillbaka till ett normalt liv. Att jag har varit i fängelse har fläckat min familjs rykte. Jag är på allvar rädd för att min pappa kommer att döda mig då jag väl har kommit ut härifrån, säger hon.

Källa: The Guardian

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes