Hoppa till huvudinnehåll

Den ukrainska ortodoxa kyrkan förväntas lämna Moskvas patriarkat när som helst

Sofiakatedralen i Kiev.
Sofiakatedralen i Kiev. Sofiakatedralen i Kiev. Kiev

Snart lämnar den ukrainska ortodoxa kyrkan Moskvas patriarkat och det är en allvarlig följd av det rysk-ukrainska kriget, säger en rysk journalist till Svenska Yle.

Ukraina får en autokefali, alltså självständig ortodox kyrka under Konstantinopels patriarkat.

Beslutet om att Konstantinopels patriarkat upptar Ukrainas ortodoxa kyrka väntas komma vilken dag som helst. Och då Ukraina frigör sig från Moskva innebär det en allvarlig prestigeförlust för Ryssland.

Journalisten Konstantin von Eggert är väl insatt i religionsfrågor och han anser att den ryska ortodoxa kyrkan har sig själv att skylla för förlusten.

– Den ryska kyrkans ledning har solidariserat sig med Kremls neoimperialistiska och neosovjetiska politik, säger von Eggert.

Han skräder inte orden då han talar om kriget i östra Ukraina utan talar om hur Ryssland gick till anfall mot Ukraina. Han berättar att många troende i Ukraina har blivit sårade av att patriarken Kirill i Moskva helt har ignorerat kriget.

– De upplever att kyrkan inte vill tala sanning, säger von Eggert.

Ukraina bad om att tas upp av Konstantinopel

Den här besvikelsen ligger bakom ukrainarnas vilja att lämna Moskva-patriarkatet. Det var president Petro Porosjenko som formellt bad Konstantinopel ge den ortodoxa kyrkan i Ukraina autokefali, alltså självständighet, och ta upp Ukraina i sitt patriarkat. Beslutet om detta heter tomos, och väntas komma vilken dag som helst nu.

Omkring sjuttio procent av invånarna i Ukraina tillhör den ortodoxa tron, men landets ortodoxa kyrka är splittrad. Autokefalin kommer troligen att ena de kyrkor som nu är separata.

Det är ingen skillnad i trosfrågor mellan de olika ortodoxa kyrkorna eller de olika patriarkaten. Alla ortodoxa kan besöka vilken ortodox kyrka som helst och delta i förrättningar där.

En gammal konflikt blev som ny

Frågan om huruvida Ukraina ska ha en egen kyrka är gammal, den har dryftats ända sedan kristendomen kom till området. Det var via det såkallade Kiv Rus – riket kristendomen anammades, och de första ortodoxa kyrkorna byggdes i Kiev.

Då Ukraina blev en självständig stat 1918 bildades en självständig kyrka i landet, men den försvann då Sovjetunionen inlemmade Ukraina. Efter kommunismens fall diskuterades den ukrainska kyrkans tillhörighet igen, men först kriget i östra Ukraina ledde verkligen till en separation från Moskva.

Nu diskuterar man också om Moskva ens formellt någonsin har fått rätten att bestämma över den ukrainska kyrkan. Enligt vissa uppgifter underordnades den ukrainska ortodoxa kyrkan bara tillfälligt under Moskva 1686, och sedan har ingen tänkt på att återbörda självständigheten.

Katedralen står klar

Journalisten Konstantin von Eggert besökte nyligen Kiev och Sofia-katedralen, som är Ukrainas viktigaste katedral. Den anses vara ortodoxins vagga.

– Där pågick renoveringsarbeten och jag tolkade det som förberedelser för att utlysa tomos just i Sofia-katedralen, säger von Eggert.

Katedralen kommer att bli centrum för Ukrainas ortodoxa kyrka, när kyrkan blir självständig.

Han anser att splittringen mellan Ukraina och Ryssland är en beklaglig utveckling. Samtidigt är han starkt kritisk mot den linje den ryska ortodoxa kyrkans ledning har tagit. Han uppfattar det som att de har förändrat kyrkans linje och gjort kyrkan ideologiserad och politiserad.

– Kanske splittringen kan leda till att kyrkan åter blir en äkta moralisk och andlig ledare, säger Konstantin von Eggert.

Kiev
Kiev Bild: Mostphotos Kiev,Ukraina,silhuett,solnedgång,stad