Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenska supertalangen Mikael Jantunen går i Hanno Möttöläs fotspår: ”Utah det bästa stället för mig”

Mikael Jantunen.
Mikael Jantunen. Mikael Jantunen. Bild: Matti Raivio/All Over Press

Ett år till i HBA-Märsky och den inhemska förstadivisionen i basket. Men sommaren 2019 flyttar Mikael Jantunen till NCAA och University of Utah. Jag hade många alternativ på bordet, men bara ett ställe dit jag ville, säger Jantunen till Yle.

Finlands största basketlöfte har bestämt sig. Karriären fortsätter i University of Utah och laget Utes.

– Jag anser att det är det bästa stället för mig att fortsätta min basketkarriär. De har en bra tränare och jag kan utvecklas som spelare där. De erbjuder mig också möjligheten att spela redan mitt första år, förklarar Mikael Jantunen för Yle.

Enligt sajten 247sports var flera andra toppuniversitet som Loyola Marymount University, Oregon State, Georgia Tech och Stanford intresserade av power forwardens tjänster, men valet föll till slut på Hanno Möttöläs tidigare skola.

Hanno Möttölä.
Hanno Möttölä. Hanno Möttölä. Bild: Tomi Hänninen Hanno Möttölä

Möttölä fungerar som bäst som assisterande tränare i HBA-Märsky.

– Jag hade många alternativ på bordet, men bara ett ställe dit jag ville. Det stod klart efter att jag besökte skolan, förklarar Jantunen, som ändå menar att Möttölä inte påverkade valet allt för mycket.

Att Utah var intresserade av Jantunen var inte någon hemlighet. I september besökte lagets chefstränare, den tidigare NBA-spelaren Larry Krystkowiak, basketlandslagets samling för att följa med 18-åringens takter.

Säsongen 2017-18 slutade Utes trea i PAC 12-divisionen, samma division som Markkanens tidigare universitetslag Arizona Wildcats spelar i. Resultatet räckte inte till för att delta i den så kallade ”March Madness”-finalturneringen.

"Får stort ansvar i HBA"

Enligt Yahoo rankades Jantunen som en fyrastjärnig (av maximala fem) topp-150-talang inför säsongen 2019. Det är alltså först om ett år som Jantunen styr kosan mot Utah.

Säsongen 2018-19 blir med andra ord Jantunens sista i HBA-Märsky i basketens divison 1 A.

– Det är det bästa stället för en ung spelare. Jag får stort ansvar och får spela mot tufft motstånd. Den senaste säsongen fick jag en ledande roll och kan hjälpa mina yngre lagkamrater. Jag får dessutom träna varje dag, säger Jantunen.

Säsongen fortsätter på torsdagskvällen då HBA-Märsky gästar LoKoKo Bisons. Säsongspremiären den 4.10 slutade i en klar 92-88-seger över Helsingfors NMKY.

Läs mera:

Basketspelare Jantunen

Kan Mikael Jantunen bli världens första finlandssvenska NBA-spelare?

Mikael Jantunen är en 18 år gammal finlandssvensk basketspelare som redan nu är med i herrlandslaget och VM-kvaltruppen. Allt har gått otroligt fort för Jantunen som ännu har ett år kvar av studier i Backasbrinkens idrottsgymnasium samt spel i HBA Märsky.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport