Hoppa till huvudinnehåll

Handbollsgymnasiet blir Handbollsakademi när utbildningshelheten flyttar från Lojo till Helsingfors: "Vi vill vara där den största koncentrationen spelare finns"

Handbollsspelaren Mariela Lönnqvist tränar handboll i Lojo.
Handbollsspelaren Mariela Lönnqvist var med när utbildningen startade 2016 (arkivbild). Handbollsspelaren Mariela Lönnqvist tränar handboll i Lojo. Bild: Yle mariela lönnqvist

Hösten 2016 sparkade handbollsgymnasiet igång vid Kisakallio i Lojo, men efter tre år kommer verksamheten där till vägs ände. Efter ett rejält analysarbete flyttar utbildningen till Helsingfors. Vi vill vara där den största koncentrationen spelare finns, säger förbundets träningschef Ken Sirenius.

Flytten från Lojo till Helsingfors innebär också att det som hette handbollsgymnasiet kommer att stöpas om till Handbollsakademin.

Med i samarbetet finns gymnasieskolorna Mäkelänrinteen urheilulukio och Brändö Gymnasium samt nu även Yrkesinstitutet Prakticum.

– Vi har x antal resurser att lägga på vår spelarutveckling och den stig som vi inledde 2016. Vi är inte världens rikaste förbund, vilket gör att vi måste vara ganska noggranna och analytiska i vår användning av resurser. Efter två år i Kisakallio har vi räknat och sett framåt och det ställer oss i ett vägskäl där vi måste vara hårda med vilken väg vi vill gå, berättar Ken Sirenius som är träningschef på Handbollsförbundet.

– Vi ser att vi har nått en bra nivå men när målet är att nå den bästa möjliga nivån ser vi att det inte räcker så här. Därför måste vi efter att ha analyserat det hela våga göra den här förändringen under sommaren och hösten.

Det samarbete som ömsar skinn både geografiskt och substantiellt inleddes på hösten 2016.

"Mer basket än volleyboll"

Utbildningen omfattar för tillfället elva flickspelare och två pojkspelare.

Sirenius medger att det har funnits både en ekonomisk och en geografisk tröskel med att ha utbildningen i Lojo.

– Tänker vi på handbollen som gren har vi ett klart fäste runt huvudstadsregionen och vid kusten. Som gren är vi närmare basket än volleyboll, vars träningssystem med internatet i Kuortane vi kopierat. Det fungerar kanske sedan ändå inte lika bra för oss och nu går vi mer i samma riktning som basketen med sitt HBA, som redan finns etablerat. Vi vill vara där den största koncentrationen spelare finns.

En rejäl förändring i verksamheten mellan tillvaron i Lojo och förhållandena i Helsingfors blir boendet.

Hittills har ungdomarna vistats i Kisakallio från måndag till fredag medan det i Helsingfors är normala boendeförhållanden som råder.

"Inte en missräkning"

Sirenius påpekar ändå att samarbetet med Kisakallio har varit en förutsättning för att programmet överhuvudtaget blev av.

– Det var absolut inte en missräkning. Det handlade om ett val av var och hur vi ville börja. Utan stödet och hjälpen av Kisakallio skulle vi som gren ha haft svårt att köra upp verksamheten. Vi får tacka dem för att vi nått ett läge där vi kan analysera hur vi vill gå framåt. Nyttan av samarbetet har varit stor.

Kisakallio i Lojo.
Idrottsinsitutet har varit utbildningens bas sedan 2016. Kisakallio i Lojo. Bild: Yle/Marica Hildén Lojo,kisakallio i lojo

Ansökningstiden till den nya akademin öppnar i oktober och den gemensamma ansökningen till skolorna äger som vanligt rum i februari 2019.

Utbildningen är öppen för både svensk- och finskspråkiga elever och Sirenius hoppas på att de aktiva ska bli fler än de 13 som just nu är involverade.

– Det är klart att vi vill nå ut till flera unga. Tanken är att vi också direkt vid starten ska få en pojk- och flickgrupp i gång. Nu har vi pojkarna och flickorna ihop, vilket går men inte är absolut när man strävar efter prima. Vi får automatiskt en större grupp nästa år på hösten.

Handbollstränaren Ken Sirenius intervjuas i Kisakallio, Lojo.
Ken Sirenius är träningschef på Handbollsförbundet. Handbollstränaren Ken Sirenius intervjuas i Kisakallio, Lojo. Bild: Yle handbollsgymnasiet,handbollstränare

Också på tränarfronten sker det en rejäl förbättring när resurserna i praktiken fördubblas.

– Vi får tillgång till fyra tränare och jag är själv också med i leken. Vid Kisakallio har det blivit oerhört mycket golvjobb för min egen del, vilket har varit en utmaning. Jag har främst ansvar för utvecklingen och helheten. Våra mål är satta på en horisont på tio år.

Thomas Hivert.
Thomas Hivert är en av fyra tränare vid Handbollsakademin. Thomas Hivert. Bild: Handbollförbundet. handboll,Dicken,thomas hivert

Tre fakta om Handbollsakademin:

  • målsättningen är att utveckla juniorlandslagsverksamheten och erbjuda unga löften den bästa möjliga stigen för utveckling både akademiskt och idrottsligt och detta under bästa möjliga förhållanden
  • träningen utgår från varje individs egna förutsättningar och stöder deras personliga utveckling, skolan stöder studierna och träningen men också den personliga idrottarutvecklingen
  • den målinriktade träningen sköts av bland annat Björn Monnberg, Thomas Hivert, Jaakko Horelli, Ken Sirenius och Vanja Radic
  • (Källa: Handbollsförbundet)

Läs också