Hoppa till huvudinnehåll

Höstens bytesmängd av vitsvanshjort betydligt större än tidigare - flest har fällts i Egentliga Finland

Vitsvanshjort.
Vitsvanshjort. Bild: Mostphotos / Esa Lähteenmäki Hjort,vitsvanshjort

Den här jaktsäsongen får rekordmånga vitsvanshjortar fällas. Det här märks nu också i antalet fällda hjortar, meddelar Finlands viltcentral.

Mängden hjortbyten som rapporterats fram till och med den 9 oktober är totalt hela 6 800 individer.

Flest hjortar har fällts i Egentliga Finland. I hela landet är höstens bytesmängd av hjort omkring 2 700 individer fler än under motsvarande tidsperiod i fjol.

Bild inifrån en bil som kört på en älg. Hela högra sidan av vindrutan är intryckt och krossad.
Viltolycka. Bild inifrån en bil som kört på en älg. Hela högra sidan av vindrutan är intryckt och krossad. Bild: Linus Hoffman / Yle Viltolycka,Älgar,älgkrockar,trafikolycka,trafikolyckor,älgolycka

Ska leda till en minskning av hjortkollisioner

Genom att öka bytesmängden särskilt i början av hösten räknar man med att det leder till en minskning av hjortkollisioner, vilka vanligen inträffar mest i oktober-november.

För första gången fortsätter jakttiden ända till mitten av februari, även om det efter den sista januari är förbjudet att använda sig av hund.

Läs mer om vitsvanshjorten på Finlands viltcentrals webbsida

Läs mera:

Plåtskador efter krock med vitsvanshjort ökar - försäkringsersättningarna har fördubblats på tio år

Under 2010-talet har ersättningarna för skador vid viltkrockar fördubblats, både i antal och vad gäller den totala summan. Det är uttryckligen de lindriga krockarna som ökar.

Läs mera:

Vitsvanshjorten breder ut sig i landet - Finland saknar fortfarande plan för hur stammen ska begränsas

I sydvästra Finland och delar av Nyland orsakar hjorten var fjärde krock där fordonet skadas. Kommissarie Markus Ramstedt vid polisen i Raseborg säger att det under höstarna skulle vara helt ohållbart om polisen ryckte ut vid varje hjortkrock.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland