Hoppa till huvudinnehåll

Känner du för ovanliga smakkombinationer? Testa bräserad rödbeta med lakrits och pesto på rödbetsblast

Rödbetan är rotfrukternas kameleont. Den gifter sig bra med både citrus, blåmögelost och lakrits.
I den här rätten är det ugnen som gör det mesta av arbetet. Gott både som huvudrätt eller tillbehör.

Ingredienser, 4 pers:

  • 1 kg rödbetor med blast
  • 2 st äpple, klyftade
  • 2 st schalottenlök, strimlad
  • 1 dl äppelvinäger
  • 150 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3 cm lakritsrot finriven

Gör så här:

  1. Tvätta och skrubba betorna tills de är fria från jord.
  2. Spara blasten till peston och de spädaste bladen till uppläggningen. Hittar du inte rödbetor med blast kan du byta ut blasten mot spenat.
  3. Dela ner betorna till centimetertjocka skivor och placera i ugnsfast form tillsammans med smör, vinäger, chili, lakrits, strimlad lök, tärnat äpple, salt och socker.
  4. Bräsera i ugnen på 180 grader i ca 40-50 minuter tills betorna är mjuka men med lite tuggmotstånd.

Pesto på rödbetsblast och basilika

En skål med pesto gjord av rödbetornas blast.
En skål med pesto gjord av rödbetornas blast. Bild: YLE/Carina Ahlskog pesto,rödbeta,Strömsö (tv-program),matrecept

Ingredienser, 4 pers:

  • blasten från betorna eller 200 gram färsk spenat
  • 1 kvist basilika
  • 1 kvist citrontimjan
  • 1 dl rapsolja, kallpressad
  • ½ dl pumpakärnor
  • 1 vitlökskyfta
  • 50 gram parmesanost

Gör så här:

  1. Hacka över alla ingredienserna till peston grovt.
  2. Häll allt utom parmesanen i en mixer. Tillsätt riven parmesan då peston börjar ta ihop och smaka av med salt och peppar.
  3. Servera de bräserade betorna med en rejäl klick pesto och smetana. Garnera gärna lite råhyvlad beta och de spädaste hjärtbladen för konsistens och ögonfröjd.
Brässerad Rödbeta med chili & lakrits och pesto gjord av blasten.
Brässerad Rödbeta med chili & lakrits och pesto gjord av blasten. Bild: YLE/Carina Ahlskog rödbeta,chili,Lakritsrot,Strömsö (tv-program),matrecept

Nyligen publicerat - Mat och dryck

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

  • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

  • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

    xxx

    Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

  • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.

  • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

    Krisp förenas med krämighet i matklassiker

    Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

  • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

    Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

    Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

  • Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus utmanades att fiska och tillreda “skräpfisk” – överraskar med en härlig höstgryta gjord på mört

    Här några inspirerande recept på skräpfisk.

    Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus fick i uppdrag att fiska under sommaren och ta till vara all fisk som fastnade i nätet. Då fångsten består av braxen eller mört är det få som tjoar av glädje, menar Louise Mérus. Hon fick i uppdrag att tillreda nåt gott av det här.