Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Borgåelever klagar över magont, orkanen Michael plöjer genom Florida, afghanska kvinnor som inte klarar "oskuldstestet" fängslas

Elev sitter vid matbord i skolan med matbricka framför sig.
Skoleleverna i Borgå klagar på magont efter att ha ätit av skolmaten. Elev sitter vid matbord i skolan med matbricka framför sig. Bild: Tapio Rissanen / Yle skolbespisning,skolmat

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Hur talar man med barn om klimatförändringen? För yngre barn kan man förklara varför man gör klimatsmarta val i vardagen, medan gymnasieelever törstar efter kunskap och kan förstå det globala perspektivet. Visa att det finns hopp och att barnen själva kan påverka miljön med sina handlingar, säger både lärare och miljöexpert.

Skolmaten i Borgå väcker känslor, särskilt då alla skolor nu får sin mat från centralköket.Borgåföräldrar klagar på att deras barn får ont i magen och börjar prutta av skolmaten, en del av barnen äter ingen mat alls. Kostservicechef Leila Korhonen vid Borgå lokalservice anser inte skolmaten vara orsaken till magbesvären.

Under 18-åringars användning av narkotika har ökat ganska radikalt, ungdomar har blivit mer positivt inställda till droger och det har blivit lättare att få ta tag på droger. De här dystra nyheterna ges av polisen Toni Andersson.

Utrikes

Vill du bli rik på blockchain och kryptovaluta, flytta till Litauen. Huvudstaden Vilnius satsar hårt på en teknologi som många tror kommer att dominera internet och andra datornätverk i framtiden. "Vi har redan lockat investeringar för en halv miljard euro hit", säger Magdalena Golebiewska som jobbar som det Londonbaserade blockchainföretaget Lunos landschef i Östeuropa.

Orkanen Michael har nått Florida med vindhastigheter på nästan 70 meter per sekund. Kategori fyra-orkanen kan vara värsta stormen delstaten upplevt på över 150 år.

För sju månader sedan fängslades den 18 år gamla Bahara för att hon misslyckats i ett test som hon aldrig borde ha behövt utsättas för. Afghanska kvinnor placeras fortfarande i fängelse om de inte har klarat av ett så kallat "oskuldstest". Testerna utförs trots att de är förbjudna sedan år 2016.

Vädret

I dag är vädret exceptionellt varmt för oktobermånad, speciellt i söder. Halvklart eller mulet, duggregn och regnskurar kan förekomma i hela landet. Dagstemperaturen är mellan 6 och 15 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes